Sneeuw op komst, veel sneeuw.

De winter heeft nu wel genoeg jojo gespeeld de afgelopen weken. Tijd om echt winter te worden. En zoals het er nu uitziet, zou dat wel eens het geval kunnen zijn. 

Gisteren begon het reeds te sneeuwen, wat er vandaag en dit weekend staat aan te komen, wordt bepaald indrukwekkend. Eerst zijn de zuidalpen aan de beurt, maar de sneeuwval zal zowat de hele Alpen bereiken. Het wordt diep. Reken op lokaal - Italië, Franse zuidalpen, het oosten van Tirol en het zuiden van Zwitserland - op meer dan een meter sneeuw.

Vandaag en morgen zijn nog relatief warm. Dat merken we ook aan de gebruikers-reports die we via onze 'Skiinfo Sneeuwhoogte en Ski-app' binnenkrijgen. Pistes zijn ijzig, er is veel wind, het is warm. Daar komt echter snel verandering in. Blijf jullie reporst doorsturen, ze zijn vaak erg handig voor collega-wintersporters.

In de Italiaanse Alpen is de winter reeds ingezet. Vanaf morgenmiddag wordt dat ook het geval in de Franse Alpen. Met name in de zuidalpen zou er wel eens enorme hoeveelheden sneeuw kunnen vallen. Verantwoordelijk hiervoor is een zogenaamd Genua-laag, een lagedrukgebied dat koude lucht vanuit Frankrijk mengt met het zeewater en warme zeelucht uit de golf van Genua. Dit laag trekt vervolgens via Noord-Italië richting Alpen en dat zorgt steeds voor grote neerslaghoeveelheden, oftewel dikke bakken sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.

Kijken we naar de sneeuwverwachting in Frankrijk dan merken we dat Orcières-Merlette voor vrijdag en zaterdag meer dan een meter sneeuw verwacht. Maar ook Isola 2000, Les 2 Alpes en andere Franse gebieden verwachten flink wat sneeuw.

Het Italiaanse Madesimo rekent op 129 cm verse sneeuw, andere Italiaanse gebieden schommelen rond een meter.

Maar het zijn niet enkel de zuidalpen die in de pret delen. Ook in Zwitserland en Oostenrijk zal de nodige verse sneeuw vallen. Graubunden en Ticino spannen de kroon in Zwitserland, de Oostenrijk-liefhebbers sturen we richting Nassfeld.

Ook na het weekend blijft het koud. Dan lijkt er sneeuw aan te komen voor het westen en misschien opnieuw voor het zuiden.

Met de auto? 

Vertrek je met de wagen, hou dan zeker de condities goed in de gaten en lees er onze tips voor autorijden in de sneeuw nog eens op na. Kies je moment van vertrek goed uit en zorg dat je niet midden in de sneeuw vast komt te zitten. Dat betekent dat je waarschijnlijk beter pas zaterdagavond richting Oostenrijk vertrekt. Frankrijk zal vrijdagavond reeds in de sneeuw zitten. Hou daar rekening mee.