Na de flinke hoeveelheden verse sneeuw, en dan met name in de westelijke Alpen, kunnen wintersporters zich nu verheugen op een paar zonnige dagen. In welke landen het hoeveel gesneeuwd heeft, wat de vooruitzichten zijn en waar je momenteel reeds terecht kan, lees je in ons sneeuwbericht!

Frankrijk

De afgelopen dagen kenden de Franse skigebieden een stevige winterstart. Morgen doet Val Thorens de deuren open met 60 cm verse sneeuw. In  Tignes viel er tussen en 18 november eveneens 60 cm sneeuw, in Les Carroz werd er zelfs 70 cm gemeld. La Plagne, La Norma en Superdévoluy/La Joue du Loup kunnen rekenen op 50 cm verse sneeuw. De meeste skigebieden openen volgende weekend, maar sommige gebieden profiteren van de dikke sneeuwval en starten dit weekend reeds hun seizoen. Val Thorens, Montgenèvre, Alpe d'Huez, Tignes, … verwelkomen de eerste skiërs dit weekend.

Oostenrijk

Oostenrijk kende de afgelopen 72 uur een sterke sneeuwval. De Dachsteingletsjer meldde op donderdag 10 cm verse poeder bovenop de 10 cm van de dag ervoor. Een aantal pistes op de gletsjer, het Super Park en zes kilometer langlaufloipes zijn geopend. Opvallend veel meer sneeuw op de Kaunertal-gletsjer. In totaal viel er daar de laatste dagen ongeveer 90 cm verse sneeuw. Dat brengt de totale dikte van de sneeuwlaag op de top reeds op 164 cm op de top en er zijn 22 kilometer pistes geopend. Ook op de Stubaier-gletsjer en de Mölltaler-gletsjer werd overvloedige sneeuwval gemeld. De 'Molli' heeft nu een sneeuwhoogte van 250 cm met op 18 november nog eens 40 cm verse sneeuw. Elf pistes zijn daar reeds geopend. In Sölden hebben ze het aantal geopende pistes gevoelig verhoogd, het hele winterskigebied is geopend. Maar liefst 61 kilometer pistes zijn verzekerd met een sneeuwhoogte van 141 cm. Volgend weekend volgt dan de eerste grote golf aan openingen: Ischgl, Saalbach Hinterglemm Leogang, Obertauern, Zell am See, Zauchensee, …

Zwitserland

Ook in Zwitserland begint voor de meeste skigebieden het weekend van 29-30 november de winter. We denken aan Veysonnaz, Aroasa, Lenzerheide, … Ondertussen kan je nog steeds terecht in een aantal bekende resorts waar er reeds volop geskied wordt. In Davos Klosters bijvoorbeeld ligt de sneeuw 80 cm hoog en zijn acht kilometer pistes geopend. Gstaad Glacier 3000 kreeg de afgelopen dagen nog eens 45 cm vers. Daar zijn momenteel vijf liften en negen kilometer pistes geopend. Ook in Engelberg Titlis (125 cm sneeuwhoogte) draaien de liften en kun je je uitleven op tien kilometer aan pistes. In Saas Fee ligt momenteel 255 cm sneeuw, is er 40 kilometer pistes geopend en viel er de afgelopen dagen nog verse sneeuw. De meeste sneeuw in Zwitserland momenteel ligt er in Andermatt-Sedrun. Volgende weekend gaat de Oberalp Calmut skilift in werking. Op de Gemsstock zijn ondertussen alle liften reeds in werking. Met een sneeuwhoogte van 350 cm wachten de skiërs daar bijzonder goede condities.

Italië

Veel sneeuw viel er de afgelopen dagen in Italië. Koploper was Cervinia - Breuil met 85 cm en Bormi met 70 cm. In Val Senales viel er nog eens 50 cm extra. Veel poedersneeuw en uitstekende condities maken dat een aantal skigebieden dit weekend openen, onder andere Madonna di Campiglio, Solda en Adamello Ski. De dikste sneeuwlaag in Italië kan je met drie meter sneeuw trouwens in Adamello Ski vinden.

VS 

Een korte uitstap naar Noord-Amerika waas massale sneeuwval chaos veroorzaakt in een deel ten zuiden van New York en rond Buffalo. Verschillende mensen stierven daar reeds en er wordt vandaag nog meer sneeuw voorspeld. Sneeuw is niet altijd een pretje.

Vooruitzichten 

Het weer voor de komende dagen in de Alpen wordt uiitmuntend: het wordt zonnig! Tot maandag wordt er geen sneeuwval en/of neerslag verwacht. Enkel in de oostelijke Alpen kunnen er vandaag nog een beetje wolken en mogelijk een onweer voorbijkomen. Onder invloed van een hogedrukgebied blijft het mooi en zonnig. Vanaf dinsdag komen er nieuwe storingen en neerslag in de westelijke alpen, terwijl de oostelijke alpen onder invloed van een föhn zitten.

Welke gebieden reeds geopend zijn, lees je hier.

Wil je een overzicht van de sneeuwval van de afgelopen 72 uur? Kijk dan even hier.

Waar het meeste sneeuw ligt, kom je op de sneeuwhoogtes-pagina te weten.

 

Zit jij in de sneeuw dit weekend?

Laat ons dan via de 'Skiinfo Sneeuwhoogte en Sneeuw-app' weten waar en hoe goed het daar is.

Of plaats een jaloersmakende foto.
De app is gratis te downloaden in de Apple-store en de Google-Play Store