Het weer is de afgelopen dagen duidelijk een stuk kalmer geworden en een aantal skigebieden kon onder schitterende weersomstandigheden de pistes openen. Ook de volgende dagen zijn de voorspellingen goed en blijft het warm.

Een overzicht.

Kitzbühel draait op volle toeren, Reiteralm in weekendmodus

Een aantal Oostenrijkse skigebieden kon na de sneeuwval van 22 en 23 oktober vroeger de deuren openen. Zo was een aantal pistes op Planai bijvoorbeeld reeds geopend, maar met de stijgende temperaturen is de totale opening uitgesteld. Ook Loser in Steiermark kende, met bijna één meter sneeuw, een uitstekende start maar heeft nu opnieuw liften en pistes moeten sluiten. Kitzbühel draait vanaf vandaag op volle toeren. Hou er rekening mee dat de sneeuwhoogte vaak niet meer dan dertig centimeter bedraagt. Dit weekend doet Reiteralm voor de eerste keer haar deuren open. Voorlopig zullen de liften hier enkel in de weekends operationeel zijn.

Droomweer op de gletsjers

Op de gletsjers in Oostenrijk is na de storm en bijhorende sneeuwval de rust teruggekeerd. Wintersporters genieten van uitstekende omstandigheden onder een heerlijk zonnetje. De Rettenbachgletsjer in Sölden kende een droomstart met de Alpiene wereldbekerwedstrijd. De sneeuwhoogte bedraagt hier momenteel 75 centimeter en er is dertig kilometer aan pistes geopend. Ook op de Hintertux-gletsjer zijn de omstandigheden, met tien geopende pistes, erg goed. Kitzsteinhorn profiteert van een sneeuwhoogte van 170 centimeter, heeft zeven pistes en het snowpark geopend.

Gstaad Glacier 3000 en Engelberg openen

In Zwitserland is in vijf skigebieden het winterseizoen van start gegaan. Naast Saas Fee en Zermatt, die reeds eerder geopend waren, kun je nu ook in Engelberg, Gstaad Glacier 3000 en Diavolezza van de eerste sneeuw gaan proeven. In Engelberg bedraagt de sneeuwhoogte momenteel zeventig centimeter en is er acht kilometer aan pistes geopend. Op Diavolezza is momenteel twee kilometer geopend bij een sneeuwhoogte van één meter. Hetzelfde gaat op voor Gstaad, waar sinds vorig weekend twee pistes geopend zijn. In Zwitserland was er geen sneeuwval de afgelopen dagen en de voorspellingen hebben geen neerslag in zich. Pas begin volgende week zou er eventueel nieuwe sneeuw vallen.

Frankrijk en Italië

In Frankrijk is voorlopig enkel Tignes echt geopend, waarbij dertig centimeter sneeuwhoogte vijf pistes geopend zijn. Stilfser Joch en de gletsjer op Val Senales zijn geopend. In Val Senales gaan vanaf morgen alle liften en het Glacier Funpark in bedrijf.

Het volledig overzicht met alle skigebieden en de geplande opening vind je hier:

Geplande seizoensopening voor Oostenrijk

Geplande seizoensopening voor Zwitserland

Geplande seizoensopening voor Frankrijk

Geplande seizoensopening voor Italië