Sinds gisteren sneeuwt het onophoudelijk in de Alpen. Het voorspelde begin van de winter heeft zich daadwerkelijk doorgezet en op sommige plaatsen tot 75 centimeter verse sneeuw gebracht. 

Een actueel overzicht van de eerste sneeuwval.

Oostenrijk

De skigebieden in Oostenrijk hebben lang op sneeuw moeten wachten. Op 22 oktober kwam er dankzij een koudefront aan dat wachten een abrupt einde. Sinsdien sneeuwt het bijna constant en de meeste skigebieden kunnen worden rijkelijk voorzien van een laag verse sneeuw. Koploper op gebied van hoeveelheid verse sneeuw is momenteel de Pitztal-gletsjer, waar op 23 oktober 75 centimeter sneeuw werd gemeten, wat hun totaal op meer dan één meter sneeuw brengt. Door de sterke storm en hevige wind is het skigebied momenteel helaas nog gesloten. Bij de buren op de Kaunertal-gletjser noteren we 50 centimeter verse sneeuw, maar ook daar zijn de liften gesloten. Verwacht wordt dat deze op 24 oktober geopend zullen worden.

Hintertux-gletjser (70 cm), Sölden (70 cm) en Kitzsteinhorn (50 cm) verheugen zich eveneens op grote hoeveelheden verse sneeuw. Op itzsteinhorn zijn momenteel vier pistes geopend. In Sölden en Hintertuxer is vandaag, 23 oktober, skiën niet mogelijk. Op de Rettenbachgletsjer in Sölden, waar dit weekend de Wereldbeker van start gaat, wordt het boeiend om zien hoe de pistes erbij zullen liggen. Ook de niet-gletsjergebieden in Oostenrijk vallen in de prijzen. De sneeuwgrens is tot 800 meter hoogte gedaald wat maakt dat Sankt Anton, Ischgl, Kleinwalsertal en ook Lech-Zürs er heerlijk wit uitzien.

Zwitserland

In Zwitserland ging afgelopen weekend met de Diavolezza het eerste skigebied open. De sneeuwhoogte bedraagt daar momenteelk reeds één meter en in de afgelopen 24 uur viel er nog 15 cm verse sneeuw. Zermatt en Saas Fee zijn de andere skigebieden waar momenteel reeds geskiëd kan worden, ook hier ongeveer 15 cm verse sneeuw in de afgelopen 24 uur. De opening van Engelberg-Titlis staat nog even in de startblokken, ofwel openen ze 25 oktober, ofwel 1 november. Hetzelfde geldt voor Gstaad-Glacier 3000. De meeste sneeuw werd met 25 cm genoteerd in Melchsee-Frutt (25cm), een gebied dat helaas nog gesloten is.

Frankrijk und Italië

In Frankrijk en Italië zijn - voorlopig - slechts drie gebieden geopend. Tignes is sinds begin Oktober geopend, maar door gebrek aan sneeuw draait het nog op een laag pitje. De afgelopen dagen viel er wel degelijk verse sneeuw, maar niet in de hoeveelheden die Oostenrijk te verwerken kreeg. De volgende dagen is er niet meteen verbetering op komst, daarvoor schijnt de zon te hard en te vaak. Het volgende skigebied dat de deuren opent is Val Thorens (22 november).

In Italien zijn voorlopig enkel Passo Stelvio en Val Senales geopend. De Stelvio meldde in de afgelopen 72 uur tien cm verse sneeuw, de zes liften en twaalf kilometer pistes zijn in gebruik. In Val Senales sneeuwt het nog steeds. In Cervina/Breuil, gelegen aan de zuidkant van de Matterhorn, werken de liften enkel in het weekend. Geen verse sneeuw hier de afgelopoen dagen, wat maakt dat skiërs en snowboarders op de Zermatt-gletsjer van Klein Matterhorn terecht moeten.

Alle sneeuwval van de afgelopen 48 uur in een overzicht op: http://www.skiinfo.nl/48hourdump_all.html