Terwijl de skigebieden in Zwitserland en Frankrijk zich verheugen over verse sneeuwval, zagen sommige skigebieden in het Duitse middelgebergte zich helaas gedwongen om hun deuren te sluiten. In Oostenrijk daarentegen genieten wintersporters van zon en goede pistecondities. Meer over de actuele sneeuwcondities kun je lezen in deze editie van ons tweewekelijks sneeuwbericht.

Duitsland

Een aantal skigebieden in het Duitse middelgebergte moesten de afgelopen week sluiten. Weliswaar hebben ze de hoop nog niet opgegeven later dit seizoen wintersporters opnieuw terrein ter beschikking te kunnen stellen, maar tot nu toe viel de winter nogal tegen. Zo draaien sinds woensdag ook de liften in Willingen niet meer, omdat het gewoon te warm is. In Winterberg daarentegen beschikken skiërs nog altijd over 16 pistekilometers. In totaal zijn in Duitsland bijna 50 skigebieden tijdelijk gesloten, en het zou zelfs kunnen dat het voor hen dit seizoen hierbij blijft. Beter nieuws bereikte ons op woensdag vanuit het Zwarte Woud: op de Feldberg viel 10 cm verse sneeuw en ook de kleinere skigebieden in Wieden en Schluchsee kregen er een paar centimeter bij.

In de Alpen blijven de skicondities echter goed tot zelfs zeer goed. In de afgelopen dagen konden wintersporters bovendien genieten van lekker zonnig weer. De laatste verse sneeuw viel op 22 februari. Zo kreeg de Zugspitze er 15 center bij en Oberjoch 10 cm. Met een sneeuwhoogte van 210 cm blijft de Zugspitze het meest sneeuwrijke Duitse skigebied, gevolgd door Nebelhorn in Oberstdorf met 140 cm en de Dammkar met 130 cm, waar de 7 km lange skiroute geopend is.

De weersverwachtingen: Voor dit weekend is in de hoger gelegen skigebieden wederom lichte sneeuwval voorspeld. In het middelgebergte blijven de temperaturen echter te mild voor sneeuw.

Oostenrijk


Ook in Oostenrijk viel op 22 februari voor het laatst sneeuw. Nassfeld kreeg er 25 cm bij, en de Stubaigletsjer zelfs 40 cm. Een flink aantal andere Oostenrijkse skigebieden konden tevens verse sneeuwval melden, zoals onder meer Lienz met 25 cm. Ook in Oostenrijk is deze week tot nu toe geen verse sneeuw gevallen, maar de pistecondities zijn zo goed dat dit de winterpret niet kan deren. Het zonnige weer is hierbij de klap op de vuurpijl. Het meest sneeuwrijke Oostenrijkse skigebied blijft Nassfeld met 450 cm, gevolgd door de Mölltaler gletsjer met 410 cm, de Kaunertal gletsjer (350 cm), de Pitztalgletsjer (344 cm) en Obertilliach (325 cm).

In Oostenrijk is het skiseizoen inmiddels al voor enkele skigebieden afgelopen. In Glasenberg-Maria Neustift en Forsteralm draaien de liften niet meer, alhoewel Forsteralm bij nieuwe sneeuwval wellicht later dit seizoen opnieuw kan openen. Dankzij de uitstekende skicondities kunnen veel skigebieden echter nog tot ver in de maand april geopend blijven.

De weersverwachtingen: In Oostenrijk is voor het weekend lichte sneeuwval voorspeld, met tussen de 500 en de 100 mm verse sneeuw.

Zwitserland


Veel Zwitserse skigebieden konden zich de afgelopen 24 uur verheugen over verse sneeuwval. Zo meldden Verbier, Nendaz en Bruson in het kanton Wallis 30 cm verse sneeuw. Adelboden kon zich gelukkig prijzen met 22 cm verse sneeuw, en in Gstaad viel 20 cm. De Skiarena Skiarena Andermatt-Sedrun meldde 8 cm verse sneeuw en blijft met een sneeuwhoogte van 400 cm het meest sneeuwrijke Zwitserse skigebied, gevolgd door Saas-Fee met 365 cm (8 cm verse sneeuw), Engelberg met 352 cm (2 cm verse sneeuw) en Zermatt met 350 cm (2 cm verse sneeuw). In totaal konden 26 Zwitserse skigebieden een sneeuwhoogte van minstens 200 cm melden en wintersporters daarmee uitstekende pistecondities bieden.

In Zwitserland zijn dan ook maar een paar skigebieden in verband met te weinig sneeuw tijdelijk gesloten. Met name in grote skigebieden zoals St. MoritzLes Diablerets en Verbier zijn de skicondities gewoonweg fantastisch. Zo zijn in Verbier alle 177 pistekilometers geopend.

De weersverwachtingen: Ook in Zwitserland is nog meer sneeuw voorspeld. De skigebieden kunnen zich dus verheugen op een verse lading van het witte goedje!

Frankrijk en Italië

Het is inmiddels eind februari en in Frankrijk en Italië blijft het nog steeds hevig sneeuwen. In de afgelopen 72 uur stond Les 7 Laux in de Noordelijke Alpen aan de Franse top: dit skigebied kon 50 cm verse sneeuw melden. Sinds gisteren is ook in Lans en Vercors, La Grave la Meije en Villard de Lans een halve meter verse sneeuw gevallen. Ook in Chamrousse en Auron, met 40 cm verse sneeuw, en in Serre Chevalier met 33 cm verse sneeuw, zijn de powder condities momenteel uitstekend. In de Zuidelijke Alpen kregen de skigebieden Puy Saint Vincent, Col de l'Arzelier en Les Orres er 30 cm bij. Wat de totale sneeuwhoogte betreft zijn er in Frankrijk nog steeds een flink aantal skigebieden waar rond de 3 meter ligt. Het meest sneeuwrijke Franse skigebied is nu Gavarnie / Gèdre met 350 cm, gevolgd door Isola 2000 (330 cm) en Val d'Allos – La Foux (330 cm).

In Italië viel de afgelopen drie dagen slechts in een aantal skigebieden sneeuwval van betekenis. Zo kreeg Piani di Bobbio e Valtorta, ten oosten van het Meer van Lugano, er 50 cm bij, en de dichtbij de kust gelegen skigebieden Lurisia - Monte Pigna en Limone Piemonte respectievelijk 40 cm en 30 cm. In de regio Piemonte sneeuwt het ook in Argentera (20 cm) en San Grée di Viola (20 cm). Aan de Zwiterse grens meldde Madesimo 20 cm verse sneeuw. In Italië zijn de totale sneeuwhoogtes nog steeds buitengewoon groot. Het meest sneeuwrijke Italiaanse skigebied is Sella Nevea - Kanin met 670 cm, gevolgd door Asiago met 600 cm, Adamello Ski (550 cm) en Andalo - Fai della Paganella (540 cm).

De weersverwachtingen: Ook de nabije toekomst ziet er in Frankrijk en Italië rooskleurig uit. Zo is voor de nacht van donderdag op vrijdag voor het westen van de Alpen hevige sneeuwval voorspeld. Overdag blijft het droog, maar op zaterdag gaat het dan verder met naar verwachting nog meer verse sneeuw. Voor het oosten is voor de nacht van donderdag op vrijdag lichte sneeuwval voorspeld aan de noordelijke Alpenkam. Op zaterdag komt vanuit het westen een koufront met gemiddelde tot hevige sneeuwval, met name aan de zuidelijke hoofdkam en de zuidkant van de Alpen. Ook op zondag en maandag stromen noch vochtige luchtmassa's vanuit het westen richting de Alpen, deels onderbroken door droge föhnfases.

Het volledige sneeuwbericht voor Oostenrijk

Het volledige sneeuwbericht voor Duitsland

Het volledige sneeuwbericht voor Zwitserland

Het volledige sneeuwbericht voor Italië

Het volledige sneeuwbericht voor Frankrijk