De Via Lattea, ook wel de Milky Way genoemd, is het grootste aaneengesloten skigebied in Italië en verbindt de skidorpen Sestrière, Sauze d'Oulx, San Sicario, Cesana, Pragelato en Clavière in de regio Piemonte, evenals het Franse Montgenèvre. Je vindt er rond de 400 km aan pistes, bediend door 66 liften. Met 2800 meter is de Motta de hoogste top binnen de Via Lattea. In 2006 vonden in dit skigebied de Olympische Winterspelen plaats.

De Via Lattea biedt voor elk wat wils. De allerkleinsten kunnen zich vermaken in de leuke "baby funparken" in San Cisario en Sauze, waar zij op speelse wijze op ski's aan de slag kunnen temidden van grappige opblaasbare elementen. Beginners vinden makkelijk glooiend terrein boven de bron van de Durance. Maar vooral gevorderde skiërs raken in de Via Lattea niet uitgekeken: de brede keuze aan rode pistes (in totaal zijn er 92 verschillende rode afdalingen) zorgt voor eindeloos skiplezier. Naast de verschillende Olympische pistes zorgen ook de buckelpistes op de Motta en de off-piste mogelijkheden op de Antifeatro voor voldoende uitdagingen voor de wintersporter die al wat meer in zijn mars heeft.

Sestrière werd begin jaren 30 opgetrokken en is daarmee het eerste moderne wintersportdorp in de Alpen, en tegenwoordig het middelpunt van de Via Lattea. Naast veel zwarte pistes biedt Sestrière een levendige après ski, evenals de mogelijk om verlicht te skiën – kortom, hier ga je gezellige avonden tegemoet! In Sestrière vind je tevens een snowpark met drie lijnen waar freestylers naar hartelust kunnen jibben.

Het zonnige Sauze d'Oulx is een van de populairste plaatsen binnen de Via Lattea, onder meer vanwege de schitterende afdalingen door de bossen en het ongekende off-piste terrein. Met hulp van een gids vind je de mooiste spots.

Bij Italië denk je waarschijnlijk niet alleen aan wintersport, maar ook aan genieten op culinair gebied. Lekker eten vormt binnen de Via Lattea een onmiskenbaar onderdeel van de après ski, of het nou gaat om een bord spaghetti bolognese, een flinterdunne Italiaanse pizza of een lekkere cappuccino tussen de bedrijven door. Nog een pluspunt is dat je doorgaans tegen een zeer vriendelijke prijs van een heerlijke maaltijd kunt genieten.

Naast het skiën worden er in de Via Lattea onder meer ook fakkeltochten (eventueel inclusief diner bij kaarslicht) en sneeuwschoenwandelingen georganiseerd.

De Via Lattea is makkelijk bereikbaar met de auto (door Frankrijk via de Fréjustunnel) of per vliegtuig (het dichtstbijzijnde vliegveld is Turijn).