Wintersporters raken in Les Portes du Soleil niet uitgekeken: dit grensoverschrijdende megaskigebied biedt in totaal 650 kilometer aan pistes. Het skigebied omvat 12 skidorpen in Frankrijk en Zwitserland: aan de Franse kant Abondance, Avoriaz, Châtel, Chapelle d'Abondance, Les Gets, Montriond, Morzine en St. Jean d'Aulps, en aan de Zwitserse kant Champéry, Morgins, Torgon en Val d'Illiez-Les Crosets-Champoussin.

Het gaat hier om authentieke bergdorpen met traditionele chalets. In het langgerekte skigebied komen skiërs met zeer uiteenlopende behoeften aan hun trekken – van gezinnen en beginners tot kilometervreters en freestylers.

Zowel Les Gets, Châtel als ook Morzine zijn met het “Famille Plus Montagne” label onderscheiden en gelden dus als extra gezinsvriendelijk bestemmingen binnen de Portes du Soleil. Les Gets werd door het Frankrijk Huis in 2012 onderscheiden met de Charme Trofee voor het meest sfeervolle sneeuwadres in de Franse Alpen.

Maar ook de gezinsvriendelijke hellingen van Abondance en Chapelle d'Abondance en het kleine, traditionele St. Jean d'Aulps staan bekend als mooie skibestemmingen voor families en beginnende skiërs, terwijl kinderen in het centraal gelegen Avoriaz samen met hun ouders in het funpark aan de slag kunnen.

Gevorderde skiërs hebben in de Portes du Soleil een brede keus uit rood, zwart en off-piste terrein. Experts vinden in Avoriaz de befaamde supersteile zwarte afdaling "Le Mur" naar het Zwitserse Les Crosets, met zijn hoge buckels. Les Crosets is een mooie plek voor cracks, met ongekende off-piste mogelijkheden – ook voor boarders is dit een geschikte uitvalsbasis. Een prettig initatief zijn de zogenaamde “Snowcross” pistes in Avoriaz – dit zijn ongeprepareerde pistes in verschillende moeilijkheidsgraden, waar wel skipatrouille aanwezig is.

Verspreid over de Portes du Soleil vind je maar liefst 11 funparken. Of je een beginnende of gevorderde freestyler bent, in de Portes du Soleil kun je helemaal los. Een van de vijf funparken in Avoriaz is het unieke The Stash – een geheel uit natuurlijke materialen gemaakt funpark. Een mooie ligging tussen de bomen en een speciaal gedeelte voor kinderen zetten de puntjes op de "i" in wat met recht bekend staat als een van de mooiste snowparks in Europa.

Ook naast het skiën en snowboarden kunnen in en om de authentieke skidorpen van de Portes du Soleil allerlei leuke winteractiviteiten ondernomen worden. Zo bestaat er de mogelijkheid om te ijsduiken in bijvoorbeeld het Lac de Montrions (Morzine/Avoriaz) of het Lac de Vonnes (Châtel) – een unieke manier om de magie van de winterwereld onder water zelf mee te maken. Avonturiers hebben binnen de Portes du Soleil ook de mogelijkheid om te heliskiën.

Handig zijn de workshops rijden op het ijs in Abondance. Gezinnen kunnen zich verheugen op een sfeervol ritje met de arreslee of hondenslee of een bezoekje aan een kaasboerderij. Wellness genot is te vinden in de thermen in Val d'Illiez, en feestgangers kunnen zich verheugen op het Rock the Pistes festival dat jaarlijks in maart de Portes du Soleil opluistert.