In de zomer geldt het Franse Alpe d'Huez, gelegen in de streek Oisans, als een trekpleister voor wielrenners – de berg maakt regelmatig deel uit van de Tour de France. In de winter is Alpe d'Huez – Grand Domaine een bijzonder veelzijdig skigebied, met veel off-piste mogelijkheden en uitdagingen voor de (ver)gevorderde skiër evenals prachtige snowparks met een internationale reputatie en mooie beginnerszones.

Alpe d'Huez – Grand Domaine verbindt de dorpen Alpe d'Huez, Vaujany, Oz-en-Oisans, Auris-en-Oisans, Huez-en-Oisans en Villard-Reculas en biedt in totaal 249 km aan pistes. Vanwege de vele zonuren wordt Alpe d'Huez – Grand Domaine ook wel het "eiland in de zon" genoemd, maar door de hoge ligging is het skigebied tegelijkertijd zeer sneeuwzeker. Vanaf de hoge Pic Blanc gletsjer (3.300 m) heb je ondertussen schitterende uitzichten op de bergtoppen van het Parc National des Écrins, waaronder de iconische Mont Blanc.

Ervaren skiërs in Alpe d'Huez – Grand Domaine staat vanaf de top van de Pic Blanc schitterende off-piste te wachten. Ook in het Oz gedeelte heb je toegang tot mooie off-piste spots, maar hier is wel lawinerisico, dus zorg voor lawineveiligheidsuitrusting. Gevorderden kunnen zich ook verheugen op de superlange zwarte Sarenne-afdaling (maar liefst 16 km) die je van de ijzige hoogten aan de top van de gletsjer naar het beboste dal brengt. Voor de echte cracks is er de intimiderende Tunnel, waarbij je door een donkere tunnel skiet om vervolgens op een pittige ongeprepareerde buckelpiste uit te komen.

Vanaf de Pic Blanc zijn er vier verschillende afdalingen met 2.000 meter hoogteverschil. Wie erin slaagt alle vier routes af te leggen, kan in ruil voor een donatie van €1 aan de liefdadigheidsorganisatie "A Chacun son Everest" (die geld inzamelt voor kinderen met kanker/leukemie) een diploma in ontvangst nemen.

Beginners vinden fijne glooiende oefenhellingen in het dal bij het dorp Alpe d'Huez, evenals in Montfrais (onderdeel van het gezinsvriendelijke Vaujany) en bij de dorpskernen van Auris, Oz-en-Oisans en Villars-Reculas – een familiedorp bij uitstek met een beginnersgebied aan de voet van de pistes.

Alpe d'Huez beschikt over twee funparken van topniveau, voor alles wat het hart van de freestyler begeert: een uitgebreid funpark bij het eerste station van de DMC skilift (Premier Tronçon) met verschillende lijnen en een funpark speciaal voor beginners in Montfrais (Vaujany).

Naast het skiën kun je in Alpe d'Huez onder meer ijsklimmen, leren rijden op ijs en bij slecht weer binnen ice laseren. Alpe d'Huez biedt tevens 50 km aan langlaufloipen.