Op dit moment zijn de bouwwerkzaamheden in de skigebieden Willingen, Winterberg en Neuastenberg in de Duitse Wintersport-Arena Sauerland nog in volle gang. Voor skiseizoen 2013-14 komen er maar liefst drie nieuwe stoeltjesliften bij, net als nieuwe skihutten en besneeuwingsinstallaties.

Nieuw in Winterberg: Op de Kappe komt er een 6-persoons stoeltjeslift bij op de slalomhelling, die geldt als de steilste piste ten noorden van de Alpen. Deze zwarte piste is voor vrachtwagens vrijwel ontoegankelijk. Daarom werden de bouwdelen voor de skilift per transporthelikopter naar de berg gebracht. De nieuwe stoeltjeslift heeft een capaciteit van 2700 personen per uur en ontsluit naast de zwarte piste tevens twee rode afdalingen.

Nieuw in Willingen: Ook in Willingen verrijst een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift. Momenteel zijn de liftexploitanten bezig er de stoeltjes in te hangen. Daarna kunnen de eerste testritten worden gemaakt ter voorbereiding op de komst van de eerste skiërs. De nieuwe lift aan de Willinger Ritzhagen heeft een capaciteit van 2050 personen, die indien nodig tot 3000 verhoogd kan worden. De lift overbrugt 630 meter met een hoogteverschil van 112 meter en werd in slechts twee maanden gebouwd.

Nieuw in Neuastenberg: De Postwiese krijgt een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift met een capaciteit van 2400 personen per uur. De lift ontsluit vier pistes en vervangt twee 40 jaar oude sleepliften. De bouwwerkzaamheiden zijn in nauwkeurig overleg met natuurbeschermers uitgevoerd, aangezien het skigebied midden in een beschermd natuurgebied ligt. Zo is op alle plekken waar gegraven is hooi gelegd om erosie te voorkomen.

De nieuwe snowtubing lift in de Snow World Züschen werd al eind vorig seizoen gebouwd en kan nu in de komende weken gaan draaien.

Verder hebben de skigebieden hun besneeuwingsinstallaties verder uitgebreid. Zo is in Willingen de Köhlerhang, een belangrijke verbinding tussen twee bergen, sneeuwzeker geworden, en heeft men in Altastenberg een spaarbekken van 25.000 kubieke meter gebouwd en zeven nieuwe sneeuwkanonnen aangeschaft.

De Duitse skigebieden investeren in totaal 50 miljoen euro in vernieuwingen voor skiseizoen 2013-14. Daarvan komt 15 miljoen terecht bij de skigebieden langs de kam van het Rothaargebergte. "Wij willen onze positie als belangrijkste skiregio ten noorden van de Alpen blijven uitbreiden," aldus Michael Beckmann, voorzitter van de Wintersport-Arena Sauerland.

Zodra er voldoende sneeuw ligt, kan in het Sauerland de skipret beginnen.

Meer over een shortski in het Sauerland