Frankrijk: een land met potentie als het gaat om wintersport door de aanwezigheid van een aantal zeer hoge bergen vol met sneeuw! De Fransen hebben het goed bekeken en hier grote skiregio's gecreëerd. Weet jij wat het grootste skigebied van Frankrijk is en hoeveel kilometer piste hier elke winter weer strak geprepareerd ligt? Nee, het is niet Paradiski, en ook Les Trois Vallées moet plaats maken. . .

Portes du Soleil
Als het gaat om het grootste skigebied van Frankrijk moet Les Trois Vallées plaats maken voor de Portes du Soleil. Gelegen op de grens van Frankrijk en Zwitserland, telt deze skiregio maar liefst 650 km aan piste. Bekende dorpen die hierbij horen zijn onder andere Avoriaz, Champéry en Morzine. De gemiddelde wintersporter kan zijn of haar vakantie hier prima doorbrengen. Doordat het skigebied zo langgerekt is kun je mooie tochten maken en is het niet nodig dezelfde piste meerdere keren te nemen. De Portes du Soleil is een reusachtig skigebied met een aantal bekende afdalingen die het skiën zeker waard zijn, zoals onder meer de befaamde Le Mur en La Coup du Monde.

Les Trois Vallées
Les Trois Vallées ligt in de vallei van Val Thorens-Les Menuires, Méribel en de authentieke vallei van La Tania en Courchevel. Het skigebied telt ruim 600 km aan pistes voor ieder niveau. Opvallend is de hoge ligging en de aanwezigheid van gletsjers, wat deze skiregio zeer aantrekkelijk maakt vanwege de sneeuwzekerheid. Meer dan 200 liften brengen je naar alle mooie pistes die in dit skigebied liggen en daar komt, in tegenstelling tot in de Portes du Soleil, nooit een skibus aan te pas! Een echte aanrader is de Grand Tour de Trois Vallées, waarin je in de 3 valleien skiet, 5 toppen bereikt met 15 liften en een hoogteverschil van 8208 meter aflegt.

Paradiski
Een aantal feiten op een rij: 425 km piste, hoogste punt op 3250 meter en zeer sneeuwzeker door de aanwezigheid van drie gletsjers. De Vanoise Express verbindt La Plagne en Les Arcs en maakt van Paradiski één groot skigebied voor ieder niveau. Skiën in Paradiski is niet de goedkoopste vakantie. Net als in de andere grote skiregio’s betaal je redelijk wat geld voor je skipas. Daar staat wel tegenover dat je een enorm skigebied hebt om je uit te leven!

Evasion Mont Blanc
Een vakantie in Evasion Mont Blanc betekent skiën aan de voet van de hoogste berg van Europa en slapen in een van de oudste wintersportplaatsen van Frankrijk: Megève. Zo’n 400 km piste biedt iedere wintersporter wat wils. Off-piste skiën danwel langlaufen zijn zeker ook goed mogelijk in de skiregio Evasion Mont Blanc. Skiën kun je er ieder jaar vanaf medio december tot half april.

Les Sybelles
De skiregio’s worden steeds kleiner naarmate we de grote namen genoemd hebben. Dat wil niet zeggen dat deze skiregio’s onder doen aan de reusachtige 600 km gebieden. Zeker niet! In Les Sybelles vind je La Toussuire, Le Corbier, Saint Jean d'Arves en Saint Sorlin d'Arves. Authentieke dorpen waar de Franse sfeer goed te proeven is. Hier kun je bij uitstek genieten van de kaasfondue en raclette. Ter hoogte van La Toussuire kan iedere beginnende wintersporter een mooie afdaling vinden terwijl de ervaren skiërs bij goede sneeuwcondities helemaal kunnen afdalen naar St. Jean de Maurienne. Een dalafdaling van maar liefst 17 km. Dat is van Den Haag naar Hoek van Holland!

Espace Killy
Met ongeveer 300 km aan piste is Espace Killy een zeer veelzijdig skigebied. Bijbehorende dorpen zijn Val d'Isère en Tignes. Het skigebied is zeer sneeuwzeker door de aanwezigheid van twee gletsjers en uitermate geschikt voor de ervaren skiërs die op zoek zijn naar een goed freeride terrein. Vanaf de top van de Grande Motte kun je genieten van een adembenemend uitzicht.

Le Grand Massif
In de Franse Haute Savoie vind je Le Grand Massif. De 260 km piste ligt in een bosrijk gebied. De meeste afdalingen liggen aan de noordkant van de berg wat goede sneeuwcondities met zich meebrengt. Het skigebied, gevormd door Flaine, Les Carroz, Morillon, Samoëns en Sixt kent een gemoedelijke sfeer. In Flaine zal je niet snel de inheemse bevolking tegenkomen. Dit dorp is speciaal gebouwd voor het wintersporttoerisme en is er met name op gericht dat je ski-in ski-out kunt genieten van alle facetten van de wintersport!

Serre Chevalier
Op zo’n 1100 km van Utrecht vind je Serre Chevalier. Een vrij zuidelijk gelegen skiregio die onder de Nederlanders niet heel bekend is. Toch kun je ook hier een fantastische wintersport beleven op de 250 km aan piste. De vele kleine dorpen, 13 maar liefst, hebben hun authenticiteit behouden en brengen sfeer in het skigebied. De liften in Serre Chevalier zijn dan niet allemaal hyper modern, je vindt er wel een uitgestrekt skigebied met voor zowel de beginnende als de vergevorderde skiër tal van mogelijkheden.

Alpe d'Huez – Grand Domaine
Alpe d'Huez hebben we eerder al genoemd in het overzicht met de gletsjerskigebieden. Ook in deze lijst van grootste skigebieden komt het Grand Domaine naar voren vanwege de vele piste kilometers (zo’n 230) en de hoge ligging met aanwezigheid van de gletsjer. Terwijl hier in de winter ervaren skiërs afkomen op de steile afdalingen vanaf de Pic Blanc zie je in de zomer de freestyle skiërs oefenen in het zomer funpark. En natuurlijk staat deze berg meer dan bekend om de vele (Nederlandse) fietsers die de uitdaging aan gaan!

Massif des Aravis
Weer een stukje kleiner, met zo’n 220 km piste, is het Massif des Aravis alles behalve een klein skigebied! Dorpen in de buurt als La ClusazLe Grand Bornand en Manigod tekenen de vallei op een zeer positieve manier. De houten chalets en authentieke bebouwing maken het een sfeervolle regio. Zowel aan de kant van Le Grand Bornand als La Clusaz zijn de steile hellingen te vinden. Saint-Jean de Sixt is perfect voor liefhebbers van rust en natuur. Hier staan langlaufen en wandelen hoog in het vaandel. Al met al een zeer veelzijdig skigebied met vier dorpen die ieder hun eigen charme hebben.