Op zoek naar een shortski bestemming dicht bij huis? Uiteraard – als je dicht bij huis je skikunsten wilt bijspijkeren, kun je in een van de indoorhallen terecht. België beschikt echter naast twee indoorpistes met echte sneeuw – Ice Mountain in Komen en Snowvalley in Peer – ook over een aantal echte wintersportbestemmingen in de open lucht. Yep: we hebben het over de Ardennen!

De Belgische Ardennen: winterpracht dicht bij huis

De Belgische Ardennen liggen op slechts een steenworp afstand van je eigen voordeur. Je vindt hier met name veel langlaufmogelijkheden rondom bijvoorbeeld Baraque Michel, Mont Rigi, Rocherath en Losheimergraben – maar er is ook alpineskiterrein te vinden. Het gaat hierbij met name om pistes voor beginners. Dat maakt de Belgische Ardennen tot een geschikte optie voor gezinnen – om alvast ervaring op te doen voordat de Alpen opgezocht worden, of om even tussendoor een frisse neus te halen.

Een trip naar de Ardennen in de winter betekent een rustige wintersport dicht bij huis, met prachtige winterwandelingen of langlauftochten door de bossen en skipret op fijne pistes.

Hoe kun je het beste gaan?
De meeste mensen nemen de auto naar de Ardennen. Vanuit Utrecht doe je er 3 tot 4 uur over; vanuit Brussel is de reistijd ongeveer 2 uur. Ook met openbaar vervoer zijn de Ardennen snel en makkelijk bereikbaar. Vanuit Nederland kun je via Maastricht de trein naar Luik nemen, of pak de Thalys naar Brussel. In deze grotere steden kun je overstappen naar de trein of bus naar het Ardennendorp van jouw keuze.

Meeertalig gebied
De Ardennen zijn een meertalig gebied. In het oostelijke en noordelijke deel wordt vooral Duits gesproken, terwijl Frans de voertaal is in het zuiden, in plaatsen als Malmedy en Spa. Veel uitbaters spreken ook Nederlands.

Hoogte
In België vind je geen eeuwige sneeuw op hoge bergtoppen zoals bijvoorbeeld in de Alpen of de Dolomieten. De hoogste toppen in België liggen tussen de 400 en 700 meter. Het hoogste punt ligt midden in het beschermde natuurgebied de Hoge Venen bij Signal de Botrange en is 694 meter hoog. Een trap brengt je naar een uitzichtspunt op 700 meter hoogte. België is geen super sneeuwzekere skibestemming. Gemiddeld kun je er een maand per jaar terecht om te wintersporten. Ons advies: houd de sneeuwhoogtes in de gaten en grijp je kans zodra Vrouw Holle haar kussen over de Ardennen uitschudt!

Een gezellige afsluiting
Als feesten tot in de vroege uurtjes voor jou een essentieel onderdeel van de skivakantie vormt, dan moet je toch eerder richting Oostenrijk. In België gaat het er rustiger aan toe. Maar Belgen staan bekend als als echte bourgondiërs: mensen die weten hoe je moet genieten. Je dag op de piste sluit je gezellig af met een Belgisch biertje – België kent meer dan 1000 biersoorten – en een wildgerecht of een Ardennen-forel.

Stedentrip
De Belgische Ardennen liggen in het zuidoosten van het land. Een shortski in België kun je leuk combineren met een stedentrip naar Luik. Deze charmante stad aan de Maas beschikt over een mooie historische stadskern. De trappen van Bueren brengen je van het centrum naar de stad naar de top van de Buerenberg, waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht. Na afloop kun je jezelf belonen met een lekkere Luikse wafel!

Alpineskiën in België – waar kun je naartoe?

Baraque de Fraiture is een uurtje rijden vanaf Maastricht en is daarom een populaire dagbestemming bij Nederlanders. Daardoor kunnen de wachtrijen bij de liften nog wel eens flink lang zijn, dus ga als het even kan doordeweeks of zorg dat je er in het weekend vroeg bij bent – en neem als het even kan ook je eigen ski-uitrusting mee, want ook op die manier kun je jezelf wachttijd besparen. Het skigebied bevindt zich op het Plateau des Tailles en is met 652 meter het hoogst gelegen skigebied van België. Je vindt er drie blauwe pistes van respectievelijk 350, 700 en 1000 meter, die bovendien 's avonds verlicht zijn. Voor langlaufers is dit een ideale bestemming, met loipen door prachtige bossen en weiden. Je kunt er ook sleeën, boarden en snowbladen (skiën op korte ski's – een soort inline skaten, maar dan op sneeuw).

Het tussen Francorchamps en La Gleize gelegen Mont des Brumes geldt als het moeilijkste skigebied dat België te bieden heeft. De 850 meter lange rode piste heeft een hellingspercentage van 64 procent en brengt je tot aan de voet van het gebied, op 350 meter hoogte. In het verlengde van deze piste vind je een 150 meter lange brede groene helling voor beginners. De pistes hebben ieder twee liften. Hierdoor heeft het skigebied een capaciteit van meer dan 1000 skiërs per uur. Op de top van de zogenaamde "mistheuvel" vind je een gezellig restaurant voor een hapje en drankje tussendoor.

Ook Ovifat biedt alpineskiterrein voor zowel beginners als skiërs die al iets meer kunnen. Ovifat bevindt zich aan de voet van het Hoge Venen plateau en biedt een groene, een blauwe en een rode piste, evenals een 150 meter lange sleepiste voor nog meer sneeuwpret.

In Thier des Rexhons-Spa wordt al sinds 1946 geskied. De 600 meter lange afdaling is met zijn beschutte ligging en glooiende karakter een mooie plek waar beginners in een mooie en ontspannen omgeving hun skikunsten kunnen bijspijkeren. Ook sleeën, boarden en snowbladen behoren tot de mogelijkheden. Langlaufers kunnen zich verheugen op 18 km aan goed onderhouden loipes. De toegang tot dit fijne skigebiedje is gratis!

Ook in Nidrum-Zosterbach en Ferme Libert bij Malmedy heb je de mogelijkheid om te alpineskiën. En dan zijn er nog de ieniemienie skigebiedjes Oignies-en-Thierache bij Viroinval en Charlemagne bij Henri-Chapelle, met allebei een charmante piste van ongeveer 300 meter.

Het skigebied Lierneux-Le Monty is momenteel (2013) niet in gebruik. Val de Wanne, in de buurt van Stavelot, is onlangs opgekocht door een nieuwe investeerder en zal dus naar alle waarschijnlijkheid komende winter opnieuw skiërs verwelkomen.

Snowboarden
In veel van de Belgische skigebieden is snowboarden niet toegestaan. Boarders die dicht bij huis in de open lucht aan de slag willen, kunnen hiervoor in Baraque de Fraiture of Spa terecht.