Dutch
De mooiste skiliften: de Vanoise Express in Paradiski.

De mooiste skiliften: de Vanoise Express in Paradiski.

Copyright: Selalp

Wat zijn de meest unieke, aparte en indrukwekkende skiliften? Skiinfo ging op onderzoek en brengt jullie een heel eigenwijze Top Tien (in willekeurige volgorde) van de mooiste skiliften ter wereld. Zo'n lijstje is natuurlijk subjectief, maar we zijn uitgegaan van zo gevarieerd mogelijke criteria: 'milieuvriendelijk' tot 'hoogtechnologisch' tot een mooi uitzicht, toegang tot pistes waarvan je de haren te berge rijzen.

Net als in een Engelse bus: dubbeldekker skilift in Paradiski

De mooiste skiliften: de Vanoise Express in Paradiski.  - © Selalp

De mooiste skiliften: de Vanoise Express in Paradiski.

Copyright: Selalp

De Vanoise Express verbindt de skigebieden van Les Arcs en La Plagne. De gondels hebben twee verdiepingen en daarmee heeft de lift een capaciteit van tweeduizend personen per uur. In vier minuten wordt een afstand van bijna twee kilometer afgelegd. Om de natuurlijke omgeving zo min mogelijk te veranderen, maakt deze lift geen gebruik van pilaren wat betekent dat je op 380 meter hoogte aan staalkabels 'in de lucht zweeft'. Spectaculair!

Superpittig terrein via de KT-22 in Squaw

De mooiste skiliften: de KT-22 in Squaw Valley, Californië.  - © Matt Palmer

De mooiste skiliften: de KT-22 in Squaw Valley, Californië.

Copyright: Matt Palmer


De KT-22 in Squaw Valley (Californië) wordt door veel Amerikaanse skiërs als de beste skilift van de Verenigde Staten beschouwd, vanwege het ongelofelijke terrein dat bij het bergstation op je wacht. Op powderdagen staan ze hier vaak al 's ochtends vroeg in de rij om van het black diamond terrein te genieten. In zes minuten tijd overbrug je een hoogteverschil van 549 meter en staat je bloedstollend terrein te wachten met legendaire cliff drops, treeruns en buckels. Dit is voor de echte expert!

Niets voor mensen met hoogtevrees: Aiguille du Midi

De mooiste skiliften: de Aiguille du Midi skilift in het Franse Chamonix.  - © Chamonix Tourist Office / Jean-Charles Poirot

De mooiste skiliften: de Aiguille du Midi skilift in het Franse Chamonix.

Copyright: Chamonix Tourist Office / Jean-Charles Poirot


De Aiguille du Midi-skilift in het Franse Chamonix mag in dit lijstje niet ontbreken. Deze indrukwekkende skilift overbrugt in twintig minuten tijd een hoogteverschil van maar liefst 2800 meter. Na het tussenstation zijn er geen pilaren meer en zweef je boven de steile rotspieken en diepe kloven. Dit indrukwekkende staaltje techniek stamt – believe it or not – uit de jaren vijftig! Bij het bergstation vind je een uitzichtsplatform en een café, waar je kunt genieten van schitterende vergezichten. Bij mooi weer kun je zelfs de Zwitserse Matterhorn zien. Wie het aandurft, kan hier de off-piste ervaring van zijn leven opdoen.

Knap staaltje ingenieurswerk: ondergrondse kabelbaan door het hart van de berg

De mooiste skiliften: de ondergrondse Funival in Val d'Isère.  - © Andy Parant (andyparant.com)

De mooiste skiliften: de ondergrondse Funival in Val d'Isère.

Copyright: Andy Parant (andyparant.com)


Weer eens wat anders: een 'ondergrondse klim' waarbij je door het binnenste van de berg naar de top reist. Zo brengt de ondergrondse skilift Funival in Val d'Isère je van La Daille naar de Rocher de Bellevarde. Hier is voor skiërs van elk niveau wat wils te vinden: vanaf het bergstation vertrekken vijf makkelijke, drie middelzware en een moeilijke piste. De Funival begint bovengronds en voert dan omhoog de bergtunnel in – daar krijg je echt een beetje zo'n 'pretparkattractie-gevoel' bij. Ook buurskigebied Tignesheeft een ondergrondse kabelbaan die je in zeven minuten tijd naar het panoramarestaurant (3032 meter) brengt.

In je eentje in de stoeltjeslift

De mooiste skiliften: de "Old Faithful" eenpersons stoeltjeslift in Mad River Glen, Vermont.  - © Mad River Glen

De mooiste skiliften: de "Old Faithful" eenpersons stoeltjeslift in Mad River Glen, Vermont.

Copyright: Mad River Glen


Even behoefte aan wat privacy? Geen zin om tijdens de reis naar de top een gesprek gaande te hoeven houden? In Mad River Glenin het Amerikaanse Vermont vind je een eenpersoons stoeltjeslift die al sinds 1948 een vast onderdeel van het skigebied vormt – alhoewel het origineel een paar jaar geleden is vervangen door een nieuw exemplaar. Het gaat hierbij ook nog eens om een bijzonder snelle stoeltjeslift, die je in tien à twaalf minuten naar de top van de General Stark Mountain vervoert. Hier vinden (ver)gevorderde skiërs pittige uitdagingen. Deze skilift is legendarisch onder skiërs aan de oostkust – er is zelfs een biersoort naar vernoemd.

De paardenlift in Alta Badia

De mooiste skiliften: een ritje met de paardenlift in het Italiaanse Alta Badia.  - © Freddy Planinscheck

De mooiste skiliften: een ritje met de paardenlift in het Italiaanse Alta Badia.

Copyright: Freddy Planinscheck


In Alta Badiavind je een zogenaamde paardenlift. Aan het eind van de Armentarola-afdaling vanaf Lagazuoi vind je een arrenslee met daarachter een touw waaraan skiërs worden voortgetrokken. De paarden brengen je naar Armentarola, waar je via de Armentarola lift aansluiting hebt op de rest van het skigebied. Een ecologisch verantwoorde en sfeervolle manier om van A naar B te komen. De paardenlift heeft een capaciteit van twintig skiërs per rit.

Van top naar top zweven in Whistler

De mooiste skiliften: de iconische Peak2Peak gondellift in Whistler Blackcomb.  - © Bruce Rowles

De mooiste skiliften: de iconische Peak2Peak gondellift in Whistler Blackcomb.

Copyright: Bruce Rowles


De iconische rode gondels van de Peak2Peak lift in het Canadese Whistler Blackcomb brengen je in elf minuten tijd van Whistler Mountain naar Blackcomb Mountain. In vogelvlucht scheer je over de bossen en het met sneeuw bedekte Whistler Village, en als je naar beneden kijkt – de gondels hebben een glazen bodem – zou je nog wel eens een beer kunnen spotten. Deze lift heeft slechts vier pilaren en biedt daarmee het langste én hoogste zweefstuk – 3,03 kilometer, met als hoogste punt 436 meter. In de Peak 2 Peak Viewing Gallery bij het liftstation op Whistler Mountain kun je meer te weten komen over hoe deze bijzondere lift tot stand is gekomen.

360 graden panorama in de Titlis Rotair

De mooiste skiliften: de ronddraaiende Titlis Rotair in Engelberg.  - © Engelberg-Titlis Tourismus AG

De mooiste skiliften: de ronddraaiende Titlis Rotair in Engelberg.

Copyright: Engelberg-Titlis Tourismus AG


Vanaf het tussenstation Stand in Engelbergloopt de Titlis Rotair, een ronddraaiende gondellift die op weg naar boven een keer om zijn eigen as draait. Hierbij heb je een schitterend uitzicht op het Alpenlandschap. Op de Titlis vind je ook nog eens de Ice Flyer stoeltjeslift, die een spectaculair uitzicht op de gletsjerspleten van de Titlis biedt.

Net een achtbaan: de Tschuggen Express

De mooiste skiliften: de Tschuggen Express in het Zwitserse Arosa.  - © Tschuggen Hotel Group AG

De mooiste skiliften: de Tschuggen Express in het Zwitserse Arosa.

Copyright: Tschuggen Hotel Group AG


Een hotel met een eigen skilift die gasten rechtstreeks naar de piste brengt: dat valt in de categorie 'Zwitserse luxe'. De Tschuggen Express (je vindt hem in Arosa) is een moderne spoortaxi die in minder dan drie minuten tijd een steile helling – hellingspercentage 52%, hoogteverschil 150 meter in 528 meter spoor – overbrugt. Je waant je in een achtbaan, en dat is pas het begin van een geweldige dag winterpret in de bergen!

Voor doorgewinterde cracks: La Grave

De mooiste skiliften: de gondellift in het Franse La Grave brengt je naar een ongelofelijke uitdaging.  - © La Grave

De mooiste skiliften: de gondellift in het Franse La Grave brengt je naar een ongelofelijke uitdaging.

Copyright: La Grave

Fotogalerij

De mooiste skiliften: de Vanoise Express in Paradiski. - © Selalp
De mooiste skiliften: de Aiguille du Midi skilift in het Franse Chamonix. - © Chamonix Tourist Office / Jean-Charles Poirot
De mooiste skiliften: een ritje met de paardenlift in het Italiaanse Alta Badia. - © Freddy Planinscheck
De mooiste skiliften: de KT-22 in Squaw Valley, Californië. - © Matt Palmer

Alles weergevenDe gondellift in het Franse La Grave vervoert je van 1450 naar 3200 meter hoogte voor een off-piste uitdaging waar zelfs de meest ervaren skiër toch even stil van wordt. Hier vind je superruig ongeprepareerd terrein met 2300 meter hoogteverschil. La Grave is het heftigste skigebied van Frankrijk en tijdens de rit met de lift zit je hart al in je keel. Een onvergetelijke skidag van het begin tot het einde.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!