Sinds 1903 wordt de mythische Tour de France gereden. 's Werelds grootste wielerkoers, met 's werelds grootste wielerhelden en even beroemde en beruchte overwinningen. De Tour trekt dwars door Frankrijk en legt gemiddeld zo'n 4000 kilometer af in een tijdsbestek van ongeveer 23 dagen. Ieder jaar weer zijn het vooral de bergetappes die de race maken. En laten die bergetappes nu door het speelterrein van de wintersporter gaan. De Vogezen, de Jura, de Pyreneeën, de Haute-Savoie, de Midi-Alpes en de Rhone-Alpes. Vive la France!

De Vogezen - opwarmen
Met bergen tot 1350 meter vormen de Vogezen een goede opwarmer voor de echte fietser- of wintersporter. De Planche des Belles Filles, een klim met stukken van tot 20%, leidt de renners tot 1100 meter hoogte en naar de eerste skiliften. De Vogezen kent zeven wintersportgebieden en vormt een ideaal oefenterrein. Meer informatie over de Vogezen

De Franse Alpen
Het echte klimwerk begint pas goed in de Isères, een gebied dat een paradijs is voor zowel de fietser als de wintersporter. Le Grand Domaine Ski omvat wintersportgebieden als Vaujany, Alpe d'Huez en Oz. De kersen uit de pap van de Tour zijn hier te vinden.

De koninginnerit De Alpe d'Huez
De Nederlandse berg wordt hij ook wel genoemd. De klim is befaamd en berucht. Gert-Jan Theunisse won hier in 1989, de legendarische Hennie Kuiper ging hem voor in 1977. De klim richting de Alpe d'Huez begingt nietsvermoedend bij een rotonde, in het dal van Bourg d'Oisans. Hier begint de tocht, die je 13,2 kilometer lang naar adem zal doen snakken. Het aantal hoogtemeters valt met 1071 meter nog mee en het gemiddelde stijgingspercentage van 8,1% doet je nog overmoedig snel starten. De klim lijkt echter eindeloos door te gaan en bocht na bocht vraag je je af wanneer het eindigt. De skiliften om je heen doen je even terugverlangen naar de winter, terwijl het zweet van je gezicht druipt. Hoe hoger je komt, des te meer fotografen zijn er te vinden in de bochten. Het moge duidelijk zijn dat deze wintersport bestemming ook in de zomertijd druk bezocht wordt. Massa's wielrenners worstelen zich omhoog. Net in Alpe d'Huez volgt nog even een lekker toetje - het laatste stuk is goed stijl.

De Alpe d'Huez beklimming zal dit jaar onderdeel uitmaken van de 18e etappe van de Tour de France.

Col de la Madeleine
Berucht, dat is de Col de la Madeleine. De prachtige winterlandschappen van Valmorel zullen snel uit je geheugen verdwijnen zodra je de zuidkant van deze berg op je fietsje omhoog stampt. Het hoogteverschil dat je moet weten te verschalken bedraagt maar liefst 1547 meter, verdeeld over een slordige twintig kilometer. 7,7% is het gemiddelde stijgspercentage en we kunnen je uit eerste hand vertellen dat dit een klim is waar je u tegen zegt. Gelukkig verzacht het adembenemende uitzicht je pijn een beetje, terwijl je meter voor meter naar boven zwoegt. Een van de bekendste Tour zeges werd hier geboekt door Jan Ullrich, die eerst nog zoek werd gereden in de afdaling, maar vervolgens op miraculeuze wijze iedereen wist te pakken in de klim in 1996.

De Col de la Madeleine zit in de 19e etappe van de Tour de France.

Provence-Alpes
Reizen we verder af naar het zuiden, dan komen we terecht in het prachtige gebied van de Provence. Het gebied ligt bezaaid met wintersportgebieden als La Joue du Loupe, Superdévoluy en Risoul. De bekendste klim? De beroemde Mont Ventoux.

Mont Ventoux
Wie al eens in het Mont Serein gebied op wintersport is geweest, kent de Mont Ventoux al.  De uitzichten zijn hier glorieus Frans, met wijngaarden die ver strekken en een schitterend bergpanorama. De fietsvariant van de Mont Ventoux is iets minder zacht dan de wintervariant en knalt omhoog over bijna 26 kilometer asfalt. De eerste zes kilometer fiets je nog met twee vingers in de neus naar boven, maar even later moet je pas echt gaan klimmen. Het hoogteverschil dat moet worden overbrugd, bedraagt 1152 meter. De Mont Ventoux is vanuit de hele omgeving te zien en de elementen hebben hier dan ook vrij spel. Berucht in zomer en winter vanwege het extreme weer. Wind en kou geselen hier in alle jaargetijden. Dat zomerse fietstochtje kan hier zomaar veranderen in een strijd tegen diezelfde elementen en je doen afvragen waar je in godsnaam aan bent begonnen. Vooral de laatste halve kilometer van deze klim is gruwelijk. De Mont Ventoux was in 1964 nog het decor voor het tragische overlijden van de Brit Tom Simpson, die in elkaar zakte en overleed. Simpson bleek te zijn overleden aan een combinatie van amfetamines en alcohol en naar aanleiding van dit incident werden de dopingcontroles ingevoerd.

De Mont Ventoux zal in de 15e etappe van de Tour de France worden beklommen.

Pyreneeën
Gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje, met een paar prachtige gebieden waar de Tour aan voorbij fietst. Het ministaatje Andorra biedt wellicht nog het meeste op wintersport gebied met pieken tot 2942 meter hoogte. Maar ook Ax 3 Domaines, regelmatig aangedaan in de Tour, biedt flink wat wintersport opties met 80 kilometer aan piste.

Col du Tourmalet
De Tourmalet vormt het hoogste stukje asfalt in de Franse Pyreneeën. De renners zijn net weer even bijgekomen van al het Alpengeweld, om vervolgens nog even goed te worden gepijnigd in de volgende reeks bergen. De Tourmalet is een van de bekendste klimmen in de Tour, en met reden. Het verhaal achter de Tourmalet is al even mythisch als de klim zelf. De Tour betaalde 2,000 Franse francs aan Alphonse Steines om zo de Col d'Aubisque fietsbaar te maken voor het jaar erna. Hij ging per auto de berg op om na 16 kilometer te voet verder te gaan. Bang voor beren keerden ze om. Even later hoorden ze stemmen in de verte en Steines riep: "Kennen jullie de Tourmalet goed? Ik betaal jullie met een gouden munt als jullie ons helpen." Zo gezegd, zo gedaan. Even later hield hun gids het voor gezien en Steines besloot door te gaan. De omstandigheden waren winters en Steines gleed uit over het ijs en viel een stuk naar beneden, de rivier in. Hij krabbelde weer omhoog en hoorde een stem. "Wie is daar? Spreek of ik schiet. Ik ben een verdwaalde reiziger en ben net over de Tourmalet gekomen." Het antwoord was ontnuchterend. "We verwachtten u al meneer Steines, we kregen een telefoontje dat we u konden verwachten. Er zijn al mensen naar u aan het zoeken." Steines zond bij terugkomst een telegram naar Desgrange (de organisator van de Tour). "Tourmalet gedaan. Prima wegdek. Goed te doen."

De Col du Tourmalet klim begint geleidelijk, maar wordt halverwege behoorlijk steil. In totaal moet men 18 kilometer klimmen, met een hoogteverschil van 1450 meter.

De Tour de Ski
Volg de Tour en je zult verbaast staan over de grote diversiteit van gebieden die doorkruist worden. Vaak schampt de Tour langs de bekendste wintersportgebieden, en ook de onbekendere plaatsen worden aangedaan. Wij zouden een Tour de Ski best zien zitten, want wat heeft Frankrijk een hoop wintersportmogelijkheden.