Wie op zoek is naar poedersneeuw waar je tot je middel in wegzakt en lekker rustige pistes, kan ook in de zomer nog aan zijn trekken komen – in Zuid-Amerika. Van halverwege juni tot begin oktober is het skiseizoen in skigebieden in Chili en Argentinië in volle gang. Skiinfo vat de highlights van de vijf belangrijkste skigebieden in Zuid-Amerika voor je samen.

VALLE NEVADO, CHILI

Info over het skigebied en de sneeuwval . . . Valle Nevado (3025 m) staat bekend om zijn zonnige hooggelegen pistes. Het skigebied biedt in totaal 37 km aan piste maar vormt samen met de nabij gelegen skigebieden El Colorado en La Parva het aaneengesloten skigebied 3 Valles, de grootste skiregio in het zuidelijk halfrond met maar liefst 107 km aan terrein.

Skiën op grote hoogte (tot 3670 m) betekent dat je vrijwel gegarandeerd zon en uitstekende condities zult aantreffen. Vaak is het ook mogelijk om aan het eind van de dag terug te skiën naar je accommodatie. Het skigebied biedt fantastische poedersneeuw in pistes voor skiërs van elk niveau (14% groene, 30% blauwe, 42% rode en 14% zwarte pistes). Valle Nevado beschikt over een breed scala aan liften, waaronder de Andes Express stoeltjeslift – de enige hogesnelheids 4-zits stoeltjeslift in Chili en de meest moderne lift in de regio.

Skiërs die hun vertier off-piste zoeken, kunnen terecht in de diepe bowls boven de boomgrens. Het “Monopark” funpark bevindt zich bij de Candonga skilift en biedt boxen, jumps, rails en een quarterpipe. De belangrjikste evenementen zijn onder meer de Billabong Slopestyle, de Pink Sessions, en de Copa Atilio.

Wanneer kun je hier terecht . . . Halverwege juni tot begin oktober

Skilessen . . . In Valle Nevado staat een team van 80 tweetalige skileraren tot je beschikking voor privélessen of lessen in groepsverband.

Accommodatie . . . De mogelijkheden zijn vrij beperkt, met drie hotels en een appartementencomplex, dus zorg ervoor dat je op tijd reserveert. Santiago bevindt zich op 60 kilometer afstand en biedt een bredere keus aan overnachtingsmogelijkheden.

Après ski. . . Naast een aantal bars die tot laat in de avond geopend zijn, biedt het skigebied ook een fitnesscentrum met verwarmd zwembad, karaoke, bingo, een zwembad en modeshows.

Liftpasprijzen . . .  39.000 CLP (ca. €64) voor 1 dag of 234.000 CLP (ca. €380) voor 6 dagen

Vervoer . . . Valle Nevado ligt op 60 kilometer afstand van het vliegveld van Santiago (SCL), midden in het Andesgebergte.

PORTILLO, CHILI

Info over het skigebied en de sneeuwval . . . Portillo (2512 m) is het oudste skigebied van Zuid-Amerika en biedt 45 km aan piste, bediend door 14 liften (stoeltjesliften en skiliften). Je kunt hier tot op 3348 meter hoogte skiën. De eigenaars van het skigebied hebben er bewust voor gekozen het skigebied zo klein en intiem mogelijk te houden. Ze maken er onder meer reclame mee dat het skigebied geen echt dorpscentrum heeft – alleen een hotel waar maximaal 450 mensen ondergebracht kunnen worden. Dat betekent dat je zelden lang in de rij hoeft te staan bij de skilift en dat het niet te druk is op de pistes.

Portillo biedt voor elk wat wils – van perfect geprepareerde pistes voor beginners en skiërs van intermediair niveau tot steil off-piste terrein met perfecte poedersneeuw. De hoge ligging van het skigebied zorgt voor goede skicondities, en vaak is het mogelijk om aan het eind van de dag terug naar het hotel te skiën. In het verleden hebben in Portillo onder meer de wereldkampioenschappen alpineskiën en de World Speed Trials plaatsgevonden.

Wanneer kun je hier terecht . . . Halverwege juni tot begin oktober

Skilessen . . . De ski- en snowboardschool van Portillo biedt gecertificeerde skileraren, coaches en trainers. Lessen kunnen speciaal aangepast worden aan jouw behoeften.

Accommodatie . . . Er is maar een hotel – Hotel Portillo – met 400 bedden, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent.

Après ski . . . Het hotel beschikt over een verwarmd buitenzwembad, een sporthal, bioscoop, bar en disco.

Liftpasprijzen. . . 35.000 CLP (ca. €57) per dag

Vervoer . . . Portillo bevindt zich 164 km ten noorden van het vliegveld van Santiago – ongeveer 2 uur met de auto. Het skigebied bevindt zich in het Andesgebergte, op de grens van Chili en Argentinië.

EL COLORADO, CHILI

Info over het skigebied en de sneeuwval . . . El Colorado (2430 m) is het skigebied dat het dichtst bij de hoofdstad van Chili, Santiago, ligt. De 38 km aan piste vormen samen met de nabij gelegen skigebieden Valle Nevado en La Parva het aaneengesloten 3 Valles skigebied – de grootste skiregio van het zuidelijk halfrond met in totaal 107 km aan piste. Op de 30 afdalingen van El Colorado kun je je bedienen van 20 liften (16 sleepliften en 4 stoeltjesliften) die skiërs tot een hoogte van maximaal 3333 meter brengen.

Een kegelvormige bergtop met grote open velden vormt de kern van het skigebied. Het skigebied ligt tussen Valle Nevado en La Parva en ligt het dichtst in de buurt van de Chileense hoofdstad Santiago. Met name beginnende en licht gevorderde skiërs zijn in El Colorado goed op hun plek, maar skiërs met meer ervaring kunnen aan de oostzijde terecht voor eindeloze hoeveelheden sneeuw en steile chutes met uitzicht op Valle Nevado. Er zijn ook speciale afdalingen om disciplines zoals Slalom, Giant Slalom, Super G en Moguls te oefenen. Het Park Colorado is het grootste funpark in Chili met jumps, rails en boxen voor waaghalzen van elk niveau.

Wanneer kun je hier terecht . . . Halverwege juni tot halverwege oktober

Skilessen . . . 40 leraren bieden ski- en snowboardlessen, zowel privé als voor groepen van tot 10 personen. Kinderen van 4 tot 10 kunnen deelnemen aan een speciaal lesprogramma voor kinderen.

Accommodatie . . . Het skigebied heeft twee dorpen: Villa Farellones en Villa Colorado. Farellones is ouder, groter, minder duur en meer in de stijl van een traditioneel bergdorp. Colorado is modern, met een hotel en een aantal appartementencomplexen. Voor minder dure accommodaties kun je ook uitwijken naar Santiago, op 36 km afstand.

Après ski . . . Het skigebied beschikt over bars, restaurants, en een disco. Meer uitgaansmogelijkheden zijn te vinden in het nabije Santiago.

Liftpasprijzen . . . 35.000 CLP (ca €57) voor 1 dag. Het is ook mogelijk een liftpas voor de gehele 3 Valles skiregio te kopen.

Vervoer . . . El Colorado ligt het dichtst in de buurt van de stad Santiago en het vliegveld van Santiago. Het skigebied ligt in het hart van de Andes, 38 kilometer ten oosten van de hoofdstad.

CERRO CATEDRAL, ARGENTINIË

Info over het skigebied en de sneeuwval . . . Cerro Catedral (1030 m) biedt 120 km aan terrein. De 50 afdalingen – geschikt voor beginnende, licht gevorderde en gevorderde skiërs – worden bediend door 38 liften, waaronder een moderne bubbellift en een 6-zits stoeltjeslift. Vanaf de hoogste skilift (2180 m) heb je een schitterend uitzicht op beboste dalen en diepe ravijnen.

20 berghutten liggen verspreid over de pistes – genoeg keus voor als je zin krijgt in een hapje of een drankje. Een funpark biedt rails, boxen en ramps voor freestylers en is tevens de locatie van vier freestyle evenementen: Big Air Reef, Rip Curl Winter Search, Girls Only, en Gorilla Day.

Wanneer kun je hier terecht . . . Begin juni tot begin oktober

Skilessen . . . 300 internationaal gekwalificeerde skileraren bieden lessen in verschillende talen. Groepslessen en privélessen zijn beschikbaar voor alpineskiën, snowboarden, carven, telemarken, langlaufen en toerskiën.

Accommodatie . . . Het skigebied beschikt over 2000 bedden. Je kunt kiezen uit een appartement of een (drie-, vier- of vijfsterren) hotel. Je kunt er ook voor kiezen in het nabij gelegen San Carlos de Bariloche te overnachten.

Après ski . . . Het skigebied beschikt over bars, restaurants, discotheken, een winkelcentrum en een internetcafé.

Liftpasprijzen . . . 120 ARS (ca. €20)  voor 1 dag

Vervoer . . . Cerro Catedral bevindt zich op 30 km afstand van het vliegveld van Bariloche – ongeveer een halfuur met de auto.

LAS LEÑAS, ARGENTINIË

Info over het skigebied en de sneeuwval . . . In Las Leñas (2239 m) kun je tot op 3429 m hoogte skiën. Door de hoge ligging is het skigebied het hele seizoen lang sneeuwzeker, en vaak kun je aan het eind van de dag terugskiën naar je hotel.

De 64 km aan geprepareerde pistes (27 afdalingen) zijn geschikt voor skiërs van elk niveau en worden bediend door 13 skiliften. Las Leñas staat bekend om de diepe poedersneeuw. De beste powder bereik je via de Marte stoeltjeslift. Experts komen naar Las Leñas voor de steile bowls en lange coiloirs. Een funpark biedt jumps, bumps en rails. Drie berghutten bieden drankjes en regionale gerechten.

Wanneer kun je hier terecht . . . Begin juni tot halverwege oktober

Skilessen . . . Zowel groepslessen als privélessen behoren tot de mogelijkheden. Meer dan 150 skileraren bieden lessen voor elk niveau en workshops voor experts, snowboarders, off-piste liefhebbers en kinderen: de zogenaamde “Snow Kinder” en “Junior Ski Academy”.

Accommodatie . . . In het skigebied vind je drie-, vier- en vijfsterrenhotels, evenals apartementen, aparthotels en herbergen met slaapzalen. In totaal beschikt het skigebied over 3047 bedden.  

Après ski . . . In de avond kun je terecht in een aantal gezellige bars en restaurants. Voor degenen die het graag laat maken, zijn er ook een casino en een disco.

Liftpasprijzen . . . 209 ARS (ca. €31) voor 1 dag of 811 ARS (ca. €120) voor 6 dagen

Vervoer . . . Vlieg naar Buenos Aires – Ministro Pistarini International Airport (EZE) en neem dan een binnenlandse vlucht naar Malargue (LGS). Malargue bevindt zich op 70 kilometer afstand van Las Leñas.