Het is dan wel inmiddels al april, wat onder meer betekent dat dit het laatste Skiinfo-sneeuwbericht van winterseizoen 2012-13 is, maar het lijkt erop dat de winter nog steeds niet afgelopen is. Veel skigebieden in zowel Europa als Noord-Amerika meldden hevige sneeuwval in de afgelopen zeven dagen.

Met name in de Franse skigebieden heeft het hevig gesneeuwd: in de afgelopen dagen is op sommige plaatsen tot wel 70 cm verse sneeuw gevallen. Maar eigenlijk is bijna overal een mooie laag verse sneeuw op de pistes komen te liggen en heersen er nog steeds winterse sferen. Je zult het wellicht ook interessant vinden om te weten dat Sierra Nevada in Spanje, het meest zuidelijk gelegen skigebied in Europa, dit seizoen het eerste skigebied ter wereld is met een sneeuwhoogte van 6 meter. In Sierra Nevada ligt nu meer sneeuw op de pistes dan in het Franse Cauterets, wat de afgelopen twee maanden gold als het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
Wintersporters die met Pasen in Frankrijk kwamen skiën, konden maar wat blij zijn, want de afgelopen zeven dagen sneeuwde het in veel Franse skigebieden hevig. Met name in de laatste dagen van maart kregen een aantal skigebieden er een aardige laag verse sneeuw bij. Met een sneeuwhoogte van 430 cm is Alpe d'Huez nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in de Franse Alpen. De afgelopen week is hier nog eens 55 cm verse sneeuw gevallen. Maar in Avoriaz en Argentière viel nog meer verse sneeuw: respectievelijk 75 en 60 cm. Val d'Isère kreeg er 50 cm bij. De sneeuwcondities in heel Frankrijk blijven buitengewoon goed: over het algemeen ligt op de lager gelegen pistes 50-150 cm sneeuw en op de hoger gelegen pistes 200-350 cm. Méribel, Les Arcs en Val Thorens kregen er net op tijd voor het weekend 30 cm bij.

Oostenrijk
Alhoewel veel Oostenrijkse skigebieden al dit weekend het winterseizoen afsluiten en de meerderheid het skiseizoen rond de 14e april zal hebben beëindigd, sneeuwt het hier nog steeds en skigebieden in de Oostenrijkse Alpen meldden tot wel 30 cm verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen. In de meeste gevallen ligt de sneeuwhoogte aan de voet van de berg rond de 20-30 cm maar in Pitztal, een van de weinige skigebieden in Oostenrijk waar je tot begin mei terecht kunt, bedraagt de sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes nu 3,8 m nadat hier nog eens 20 cm verse sneeuw is gevallen. Ook Obergurgl (actuele sneeuwhoogte: 182 cm, 22 cm verse sneeuw) en Obertauern (actuele sneeuwhoogte: 2,5 m, 31 cm verse sneeuw) meldden verse sneeuwval. Deze skigebieden zijn nog tot eind april geopend.

Duitsland
In Duitsland nadert het skiseizoen langzaam maar zeker zijn einde. Weliswaar zijn de skicondities op sommige plaatsen nog steeds uitstekend – zelfs op de middelhoog gelegen pistes – maar in de meeste skigebieden eindigt het skiseizoen ergens in de komende 10 tot 14 dagen. Tot dat punt kunnen wintersporters zich echter gelukkig prijzen met aanhoudende koude temperaturen en goede sneeuwcondities. In de Harz, in het Sauerland en ook in het Zwarte Woud zijn nog een aantal skigebieden geopend. Zo kan in Willingen bij een sneeuwhoogte van 90 cm nog steeds geskied worden. In de Alpen ligt uiteraard meer sneeuw op de pistes en hier is in op sommige plaatsen in de afgelopen week zelfs ook wat verse sneeuw gevallen. De Zugspitze meldde op 31 maart 10 cm verse sneeuw. Bij een sneeuwhoogte van 335 cm zijn de skicondities hier nog steeds uitstekend. Ook in Grasgehren draaien de liften nog bij een sneeuwhoogte van 180 cm.

Italië
Ook in Italië is aardig wat verse sneeuw gevallen. In het zonnige Cortina d'Ampezzo in de Dolomieten heersen ook aan het begin van de lente nog zeer winterse sferen, met meer dan 50 cm sneeuwval afgelopen weekend. Ook Arabba in de Noordelijke Dolomieten heeft er 50 cm verse sneeuw bij gekregen. Ook aan de andere kant van het land heeft het gesneeuwd: Cervinia meldde nog eens 30 cm verse sneeuw. Op de hoger gelegen pistes ligt hier nu 320 cm, een van de grootste skihoogtes in het land. Je kunt hier nog tot begin mei skiën. In het nabij gelegen La Thuile bedraagt de sneeuwhoogte 330 cm. Met een sneeuwhoogte van 400 cm is Passo Tonale nog steeds het sneeuwrijkste Italiaanse skigebied. Je kunt hier nog tot in de zomer (of in ieder geval tot aan het eind van de lente) terecht.

Zwitserland
Van de skigebieden in de Alpen is in de Zwitserse skigebieden de afgelopen week de minste verse sneeuw gevallen, alhoewel het in een aantal skigebieden flink heeft gesneeuwd, met name aan de Franse kant: zo meldde Verbier 45 cm verse sneeuw (actuele sneeuwhoogte: 75-275 cm). Ook AdelbodenMürren en Saas Fee meldden verse sneeuw: deze skigebiedden kregen er ca. 15 cm bij. Saas Fee is een van de Zwitserse skigebieden waar nog tot in de maand mei geskied kan worden, net als Glacier 3000 bij Gstaad. Met een sneeuwhoogte van 510 cm is Glacier 3000 momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in Zwitserland en in de Alpen, gevolgd door Engelberg, een derde optie voor wintersporters die in mei in Zwitserland willen komen skien. De actuele sneeuwhoogte in Engelberg bedraagt 450 cm op de hoger gelegen pistes, dus ook hier zijn de sneeuwcondities uitstekend.

De Pyreneeën
Nadat de skigebieden in de Pyreneeën zich twee maanden geleden konden verheugen over de meeste sneeuwval in de afgelopen tien jaar, zijn de skicondities in deze regio nog steeds uitstekend. Het belangrijkste Spaanse skigebied, Baqueira Beret, is nog vijf weken geopend. De sneeuwhoogte ligt hier tussen de 39 en 150 cm bij een temperatuur van -2 graden Celsius op 1.800 m hoogte. Dat is iets minder dan een week geleden. Het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa, het Spaanse Sierra Nevada, is dit seizoen het eerste skigebied ter wereld met een sneeuwhoogte van 6 meter. Hiermee ligt er in dit skigebied nu meer sneeuw dan in het Franse Cauterets, wat de afgelopen twee maanden gold als het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld. De skicondities in Andorra blijven uitstekend, met sneeuwhoogtes van tussen de 2 en 3 meter op de hoger gelegen pistes. De skigebieden in Andorra melden tevens 5-10 cm verse sneeuw. De meeste sneeuw viel de afgelopen week in Soldeu in Grandvalira.

Oost-Europa
In Oost-Europa beginnen de sneeuwhoogtes te slinken. De skigebieden melden geen verse sneeuw, en het einde van het skiseizoen is in zicht. In Bansko en Borovets is de sneeuwhoogte de afgelopen week gedaald van 180 naar 150 cm op de hoger gelegen pistes, en 30-50 cm aan de voet van de berg. Deze twee skigebieden behoren echter nog steeds tot de meest sneeuwrijke plaatsen in Oost-Europa. In Kranjska Gora in Slovenië bedraagt de actuele sneewhoogte 25-60 cm. Op zondag kreeg het skigebied er 2 cm verse sneeuw bij.

Schotland
Schotland kan zich dit jaar gelukkig prijzen met een fantastisch skiseizoen. De pistecondities in de vijf Schotse skigebieden zijn momenteel nog steeds uitstekend. De sterke windvlagen en verkeersproblemen als gevolg van de hevige sneeuwval waarmee de Schotse skigebieden twee weken geleden te kampen hadden, behoren nu tot de verleden tijd. De afgelopen week heeft het licht gesneeuwd, met 5-15 cm verse sneeuw. De meeste verse sneeuw viel in Cairngorm. De sneeuwhoogtes in de Schotse skigebieden liggen tussen de 120 en 260 cm. Het meest sneeuwrijke skigebied is momenteel Glencoe.

Scandinavië
Alhoewel de afgelopen week wederom maar weinig verse sneeuw is gevallen, ligt de sneeuwhoogte in de meeste Scandinavische skigebieden nog steeds rond 1 meter. Bijna alle skigebieden in de regio blijven nog tot begin mei geopend. Het Noorse Voss is met een sneeuwhoogte van 1,6 m op de hoger gelegen pistes momenteel het meest sneeuwrijke skigebied van Scandinavië. In het Zweedse Åre is 7 cm verse sneeuw gevallen. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 108 cm.

Noord-Amerika
Na hevige sneeuwval in zowel het oosten als ook het westen in de tweede helft van maart, heeft Canada een vrij droge week acher de rug. Veel skigebieden sluiten dit weekend of volgend weekend, maar in een aantal skigebieden kun je nog tot in de maand mei terecht, bijvoorbeeld in Banff/Lake Louise, Marmot Basin en Whistler. De sneeuwhoogtes zijn hier nog steeds uitstekend en lenteskiërs kunnen zich verheugen op goede skicondities op de geprepareerde pistes. De sneeuwhoogtes liggen tussen de 120 cm (Marmot Basin) en 240 cm (Whistler). Met een sneeuwhoogte van 270 cm is Fernie nog steeds het meest sneeuwrijke Canadese skigebied. Mont Sainte Anne aan de oostkust is een van de weinige skigebieden in Canada die verse sneeuw kunnen melden: op 1 april viel hier 5 cm. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 1,7 m.

Ook deze week kregen de skigebieden in het westen van de Verenigde Staten er weer aardig wat verse sneeuw bij. We zijn hier inmiddels bij het einde van het skiseizoen aangeland, maar een aantal skigebieden in Colorado meldden 10-15 cm verse sneeuw (iets minder dan vorige week), bijvoorbeeld Breckenridge en Copper Mountain. In Utah is de afgelopen week iets meer verse sneeuw gevallen: een aantal gebieden, waaronder Snowbird, kregen er 30 cm bij. Na verse sneeuwval bedraagt de sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes van Mammoth in Californië 480 cm. Mammoth staat momenteel in de top 10 van meest sneeuwrijke skigebieden ter wereld, dus naar alle waarschijnlijkheid kan hier ook in mei en juni en misschien nog wel in juli geskied worden. Een aantal skigebieden in het oosten kunnen door nieuwe sneeuwval langer geopend blijven. Zo kreeg Stowe er de afgelopen week 22 cm verse sneeuw bij.

De komende week
Naar alle waarschijnlijikheid gaan de Alpen, de Dolomieten en de Pyreneeën wederom een week met hevige sneeuwval tegemoet bij aanhoudende koude temperaturen. Het echte dooiweer moet nog komen. Alhoewel in de komende 7-10 dagen veel skigebieden in de Verenigde Staten hun skiseizoen afsluiten, verwacht men dat het onder andere in Colorado zal blijven sneeuwen. Het zou wel eens kunnen dat op de laatste dag van het skiseizoen de sneeuw nog flink naar beneden komt!

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Dit was ons laatste sneeuwbericht van dit winterseizoen. Tot volgend jaar!