Trefwoorden als het gaat om de Duitse keuken? Dan denk je toch in de eerste plaats worst en bier – en natuurlijk de knappere en goed gekruide Bratkartoffeln. In Duitsland vind je over het algemeen degelijke kost: wat de Duitsers “gutbürgerliche”  of “deftige Küche” noemen. Een ding is zeker: als je in Duitsland gaat skiën, ga je na de middagspauze altijd weer met een goed gevuld maagje de piste op. En ook 's avonds kun je leuk en lekker uit eten. Skiinfo vertelt je in deze special alvast het een en ander over wat je op culinair gebied te wachten staat als je in Duitsland gaat skiën. We hebben ons daarbij geconcentreerd op drie populaire wintersportregio's: het Sauerland, de Harz en het Zwarte Woud.

Culinair genot tijdens een skivakantie in. . . het Sauerland

Het zal je wellicht niet verbazen dat de traditionele keuken van het Sauerland, net als veel andere voor Duitsland typische gerechten, niet echt “vegetariër-vriendelijk” is. Hartige kost, vaak nogal zware gerechten met veel vlees, en een flinke pul bier: dat kun je hier verwachten. Bierliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: in het Sauerland vind je  de grootste brouwerijen van Duitsland. Zowel het Warsteiner bier als het in Grevenstein gebrouwen Veltins bier komen hier vandaan.

Tot de regionale specialiteiten behoren onder meer Potthucke, een aardappelkoek (soms met spekjes of stukjes worst), en Knochenwurst (beenworst) en ossenworst. Typische regionale gerechten zijn "Himmel und Erde" (een soort hete bliksem: appel-aardappelstamppot met bloedworst) en "Soester Wamme" (een soort balkenbrij). Maar ook gerookte forel en verse wilde paddestoelen zijn lekkernijen die je in deze regio aantreft.

Gastronomie in Winterberg en Willingen

Wie in het Sauerland gaat skiën, kan uitkijken naar gezellig tafelen in de horecagelegenheden ter plaatse. In de meeste restaurants vind je met name hartige Duitse kost, met regionale specialiteiten en een ongedwongen sfeer waardoor je je meteen op je gemak voelt.

Restaurant Pascha's in het viersterren Hotel Astenblick in Winterberg is meerdere malen bekroond en onder andere opgenomen in de “Haiku-Liste”, een top 2000 van de beste restaurants in heel Duitsland. (De Haiku-Liste is een samenvoering van de beoordelingen van de toonaangevende restaurantgidsen: Gault Millau, Michelin, Varta, Der Feinschmecker en de Schlemmeratlas.) In dit familierestaurant staat nu na meerdere generaties vrouwen (voor een stukje familiegeschiedenis kun je hun foto's aan de muur van het restaurant bewonderen) voor het eerst een man in de keuken – alhoewel ook de moeder van de kok af en toe nog achter de schermen een handje meehelpt. Kok en gastheer Dirk Engemann geeft de voorkeur aan simpel bereide gerechten waarbij de smaak en de kwaliteit van de producten optimaal tot hun recht kunnen komen. De ingrediënten zijn vers en afkomstig uit de regio, en als het even kan ook nog eens biologisch. De Bratkartoffelkuchen mag je niet missen. Meer informatie: astenblick.de

De Ettelsberghütte oftewel Siggi's Hütte, op een steenworp afstand van het bergstation van de skilift, is dé skihut van het Sauerland. Gastheer Siggi is legendair. Dit is de plek om aan het eind van de middag een paar biertjes acherover te slaan (dat gaat altijd sneller dan je denkt!) – maar je kunt er bijvoorbeeld ook tussen de middag terecht voor een smakelijk erwtensoepje voordat je je weer vol overgave van de helling afstort. Probeer hier ook eens “Siggi's Feuerwasser”, een uit acht kruiden gestookte likeur die brandend wordt geserveerd. Ook het Willinger Brauhaus kun je terecht om een hartige, vullende maaltijd te nuttigen en de verschillende biersoorten uit de regio te proeven. Dan komen al snel de voetjes van de vloer. Meer informatie: willinger-brauhaus.de

Heb jij snel heimwee en zelfs tijdens een weekend skitrip behoefte aan “vertrouwde kost”? In Winterberg kun je ook op z'n Hollands uit eten, in pannenkoekenhuis Der Brabander. Hier heb je de keuze uit 85 varianten, bereid volgens traditioneel recept. Meer informatie: derbrabander.de
Don Camillo
aan de Alte Kirchstrasse in Willingen valt meer in de categorie “kroeg” dan “culinair”, maar is vanwege zijn interieur een aanrader voor vakantiegangers die houden van iets bijzonders: deze sfeervolle horecagelegenheid bevindt zich namelijk in een gerestaureerde kerk. Meer informatie: don-camillo-willingen.de

Check voor meer informatie over het Sauerland als wintersportbestemming ook even onze special over skiën in het Sauerland.

Culinair genot tijdens een skivakantie in. . .de Harz

De geschiedenis van de Harz is gekenmerkt door de mijn- en metaalbouw. Deze industriële achtergrond vindt ook zijn weerslag in de voor dit gebied typische keuken. Door de jaren heen zijn vullende gerechten ontwikkeld die met goedkope, makkelijk verkrijgbare lokale ingrediënten kunnen worden bereid. Dat neemt echter niet weg dat de specialiteiten uit de Harz zeker lekker en het proberen waard zijn! Een voor de Harz typisch gerecht is bijvoorbeeld Braunkohl (boerenkool) met spekjes, geserveerd met gekookte Schmorwurst (een rookworst met komijn erin) of Brägenwurst en gekookte of gebakken aardappels. Je vindt in de keuken van de Harz ook veel vullende soepen en eenpansgerechten. Een voorbeeld van die laatste categorie is Runx Munx: ui, witte kool, koolraap, varkensvlees en Schmorwurst. In de Harz zijn ook de wildgerechten aan te raden – eventueel met bessen voor een lekkere combinatie van hartig en zoet.

Ook in de Harz wordt gebrouwen en gestookt. De “Schierker Feuerstein” is de meest bekende alcoholische drank uit de Harz. Deze zoete kruidenlikeur is oorspronkelijk ontwikkeld door apotheker Willy Drube en werd gebruikt als remedie voor maagproblemen, maar het drankje smaakte zo lekker dat het zich tot een genotmiddel ontwikkelde.

En dan is er nog de Harzer Käse, misschien nog wel het bekendste product uit de regio. Deze Sauermilchkäse heeft een kenmerkende, scherpe smaak – niet ieders ding, maar zeker het proberen waard.

Gastronomie in de skidorpen in de Harz

Een wintersportvakantie in de Harz heeft het voordeel dat je er met de auto zo naartoe kunt rijden. (Check voor meer informatie over een skivakantie in de Harz onze Harz-special.) Slechts op een paar uur afstand van je eigen voordeur vind je een totaal ander landschap. Dat geldt ook op culinair gebied. Wintersporters in de Harz kunnen zich verheugen op een brede keus aan toprestaurants in de verschillende skidorpen. Zo beschikt het kuuroord Braunlage over een aantal uitstekende eetgelegenheden voor fijnproevers. Gourmetrestaurant “Zur Tanne” in Braunlage (met 14 Gault Millau-punten) maakt deel uit van het gelijknamige viersterrenhotel en mocht in 2011 een award in ontvangst nemen voor “Aufsteiger des Jahres” (“klimmer van het jaar”). Hier wordt op hoog niveau gekookt. Rüdiger Fleischhacker combineert de regionale “klassiekers” met zijn kennis van de mediterrane keuken. De wijnkaart biedt een ruime keus uit meer dan 180 wijnen die uitstekend bij de menukaart passen. Meer informatie: tanne-braunlage.de

St. Andreasberg is het hoogst gelegen skigebied in de Harz. Naast fijn skiën kun je hier ook lekker eten, bijvoorbeeld in “Zur kleinen Kapelle”. De naam zegt het al: het gaat hier om een buitengewoon charmant houten kerkje dat twintig jaar geleden, na een aantal jaar leeg te hebben gestaan, in een restaurant werd omgetoverd. Dit is een geschikt plekje voor een romantische avond als je met je vriend of vriendin op skivakantie gaat – of juist een ontbijt met prosecco om de dag op feestelijke wijze te beginnen. Meer informatie: restaurant-zur-kleinen-kapelle.de

Als je in het wintersportgebied Hahnenklee gaat skiën, is onze tip restaurant Aubergine in de oude stadskern van Goslar. Dit is voor de afwisseling iets anders dan Duitse kost: het gaat hier om een Italiaans-mediterrane keuken met Turkse invloeden. Vers gebakken Turks brood, pastagerechten, heerlijk gekruid lamsvlees of lekkere groente(bij)gerechten met aubergine en courgette – buiten mag dan wel een dik pak sneeuw liggen, maar in dit knusse restaurant proef je de zon. Meer informatie: aubergine-goslar.de

Culinair genot tijdens een skivakantie in. . .het Zwarte Woud

Beieren is de streek bij uitstek voor levensgenieters. Wat kun je hier op je bord verwachten? Om te beginnen Knödel. Weer eens iets anders dan Bratkartoffeln: deze deegbollen worden gemaakt van aardappeldeeg of oud brood en zijn een erg lekker bijgerecht bij vlees met jus, of als balletjes in soep. Ook in de Beierse keuken staat vlees centraal, en dan het liefst in grote porties: wat dacht je bijvoorbeeld van Weißwurst (een flinke witte worst uit kalfsvlees) of Haxn (langzaam gegrilde kalfs- of varkenspoten)? Toe maar! Een andere Beierse vleesspecialiteit is de leverkaas – die zul je echter waarschijnlijk al bij het ontbijt in je hotel tegenkomen.

Wat zoet betreft, houden ze in Beieren van pluimen. Ze worden gebruikt als zoete vulling voor (dessert)knoedels – maar ook een lekker stuk pruimentaart bij de koffie behoort tot de mogelijkheden. En het Beierse bier is natuurlijk wereldberoemd – niet alleen vanwege Oktoberfest. Wist je dat het bier brouwen in Duitsland begon in Beieren? Je hebt de keus uit meer dan veertig biersoorten en 4000 verschillende merken. Van het donkere en zware Bockbier tot tarwebieren of “Radler” (met citroenlimonade) – er is voor elk wat wils bij.

Feldberg is het hoogste en grootste skigebied in het Zwarte Woud. Met 15 kilometer aan zwarte pistes is hier ook plek voor pit, en dat geldt ook als het om de horeca gaat. Een aanrader voor fijnproevers is het Restaurant Sommerberg (met 15 Gault-Millau punten). Dit restaurant geldt als een van de toppers in de regio. Veel biologische ingrediënten, een brede keus aan wijnen en een verfijnde en gevarieerde menukaart: hier is het genieten geblazen. Meer informatie: sommerberg.com