De afgelopen week bleef het op de meeste plaatsen in Europa droog en zonnig, met goede pistecondities. Maar off-piste is er niet veel poedersneeuw te vinden, en naarmate de zon het dikke pak sneeuw verwarmt, neemt het lawinegevaar toe. In Scandinavië is echter wel fantastische poedersneeuw te vinden: hier viel de afgelopen week tot wel 75 cm verse sneeuw. Ook in Noord-Amerika, met name in het Canadese Brits-Columbia en Alberta, ziet het er goed uit. Zo meldde Marmot Basin de grootste sneeuwstorm in 24 jaar tijd.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
De afgelopen week bleef het bijna overal in Frankrijk droog. Alleen Tignes en Val d'Isère in de Espace Killy kregen er 15 cm verse sneeuw bij. De sneeuwhoogtes in de Franse skigebieden zijn over het algemeen uitstekend, dus voor wintersporters die liever op de piste blijven, is er geen vuiltje aan de lucht maar off-piste ligt er niet veel poedersneeuw meer, en het lawinegevaar is over het algemeen erg hoog.

Inmiddels zijn de sneeuwhoogtes enigszins gedaald, en buiten de Pyreneëen zijn er geen Franse skigebieden meer met een sneeuwhoogte van boven de 4 meter, maar de sneeuwhoogtes zijn nog steeds uitstekend. In Alpe d'Huez bijvoorbeeld bedraagt de actuele sneeuwhoogte 190-380 cm, en in Flaine 90-365 cm. Cauterets, in de Franse Pyreneëen, is met een sneeuwhoogte van 5.9 m nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld, ondanks het feit dat hier de afgelopen week slechts een paar centimeter verse sneeuw is gevallen.

Oostenrijk
Oostenrijk heeft een zeer zonnige week achter de rug. De meeste skigebieden meldden in de afgelopen dagen perfecte pistecondities, met weinig tot geen verse sneeuw. De meeste sneeuw viel in Sölden (8 cm) en Kitzbühel (5 cm). Ook in Oostenrijk zijn de sneeuwhoogtes enigszins gedaald, maar voor de grote skigebieden is dit geen probleem, aangezien er in de afgelopen maand al een dik pak sneeuw op de pistes is komen te liggen. De meest sneeuwrijke skigebieden in Oostenrijk zijn momenteel de Mölltaler gletsjer met een sneeuwhoogte van 360 cm en de Pitztaler gletsjer met een sneeuwhoogte van 345 cm.

Duitsland
De afgelopen week is in de Duitse wintersportgebieden bijna geen verse sneeuw gevallen. De afgelopen dagen waren zonnig, met milde temperaturen, waardoor de sneeuwhoogtes in veel skigebieden inmiddels niet meer zo hoog zijn als eerst. Omdat het 's nachts nog steeds koud is, blijven de pistecondities in de meeste skigebieden echter goed. In Willingen en Winterberg in het Sauerland ligt 80 cm sneeuw op de pistes, op de Wurmberg in de Harz 55 cm. Ook op de Feldberg gaat het succesvolle winterseizoen verder. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 175 cm op de hoger gelegen pistes. 

Ook in de Allgäu zijn de actuele skicondities uitstekend. In Oberstdorf en Balderschwang bedraagt de sneeuwhoogte 200 cm. Op de Zugspitze ligt 300 cm. De skigebieden Kreuzberg en Arnsberglifte zijn gesloten.

Italië
In Italië heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, alhoewel in de laatste dagen van februari in de skigebieden in het westen van het land een mooie laag verse sneeuw op de pistes is gevallen. Zo kreeg Cervinia er afgelopen woensdag in 24 uur tijd 28 cm bij. De actuele sneeuwhoogte in dit skigebied bedraagt 240 cm. Hiermee is Cervinia momenteel het op een na meest sneeuwrijke skigebied in de Italiaanse Alpen. La Thuile staat met een sneeuwhoogte van 260 cm op de hoger gelegen pistes op de eerste plaats. In de Via Lattea/Milky Way in het zuiden van het land meldden Sauze d'Oulx en Sestrière vorige week rond dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid verse sneeuw, en ook in het Aostadal viel een kleinere hoeveelheid verse sneeuw.

De Dolomieten hebben wederom een grotendeels droge week achter de rug. De meeste sneeuw viel in Arabba: dit skigebied meldde vorige week woensdag 15 cm verse sneeuw. Met een sneeuwhoogte van 350 cm is Passo Tonale nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Italië.

Zwitserland
In Zwitserland is de afgelopen week geen verse sneeuw gevallen. De föhn (een warme wind) zal naar verwachting nog een aantal dagen aanhouden in de Alpen, maar inmiddels begint het bewolkter te worden, en waarschijnlijk gaat het eind deze week weer sneeuwen in het zuiden van het land. De sneeuwhoogtes zijn in de Zwitserse skigebieden nog steeds uitstekend. Momenteel zijn er drie skigebieden met een sneeuwhoogte van boven de vier meter: Engelberg (500 cm), Gstaad (450 cm) en Andermatt (400 cm). Ook in Crans Montana (300 cm), Laax (300 cm) en Saas Fee (264 cm) zijn de sneeuwhoogtes uitstekend.

Spanje/Andorra
In de Pyreneeën is de afgelopen week niet veel verse sneeuw gevallen, maar dankzij de enorme sneeuwval in januari en februari zijn de sneeuwhoogtes en pistecondities nog steeds top. Met een sneeuwhoogte van 220-320 cm is Vallnord het meest sneeuwrijke skigebied in Andorra, maar in Soldeu viel de afgelopen week de meeste verse sneeuw: 20 cm. In Spanje is geen verse sneeuw gevallen, maar Baqueira Beret en Formigal kunnen zich allebei gelukkig prijzen met een sneeuwhoogte van boven de 4 meter. Afgezien van het feit dat er off-piste geen verse powder te vinden is, zijn de skicondities dus uitstekend.

Scandinavië
Het grote sneeuwnieuws komt deze week uit Scandinavië. De afgelopen week heeft het in de skigebieden in het noordwesten van Noorwegen flink gesneeuwd. Een aantal van de kleinere Noorse skigebieden (Arena Overøye/Stordalen and Meråker) meldden tot wel 75 cm verse sneeuw in drie dagen tijd. Ook de skigebieden Stranda en Oppdal, die tot nu toe nog met ontoereikende sneeuwhoogtes te kampen hadden, profiteerden van deze hevige sneeuwval.

De grotere skigebieden – Voss, Hemsedal, Geilo, Trysil – hebben er de afgelopen week niet veel sneeuw bij gekregen, maar de pistecondities vallen nog steeds in de categorie "kan haast niet beter". In het Zweedse Åre is ondertussen 30 cm verse sneeuw gevallen. Dit is waarschijnlijk de grootste sneeuwval die hier tot nu toe dit winterseizoen heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat dit skigebied nu voor de eerste keer dit seizoen de 1 meter grens is gepasseerd: de actuele sneeuwhoogte bedraagt 125 cm. In Lapland is de afgelopen week geen verse sneeuw gevallen, maar met sneeuwhoogtes van rond 1 meter zijn de skicondities hier nog steeds goed.

Oost-Europa
In Bulgarije is de afgelopen week lichte sneeuw gevallen. De grote skigebiedenm melden 5-10 cm verse sneeuw. De sneeuwhoogtes zijn uitstekend, met 180-250 cm op de hoger gelegen pistes. In het Roemeense Poiana Brasov zijn momenteel alle liften en pistes geopend bij een sneeuwhoogte van 80 cm. Ook Kranjska Gora in Slovenië is geheel geopend, met een sneeuwhoogte van 150 cm en prachtig zonnige pistes.

Schotland
Schotland heeft opnieuw een uitstekende wintersportweek achter de rug. In alle vijf Schotse skigebieden zijn de sneeuwhoogtes en pistecondities uitstekend. Bijna alle pistes en liften zijn geopend. Kortom: het ziet er in Schotland momenteel een stuk beter uit dan vorig jaar rond deze tijd.

Noord-Amerika
In tegenstelling tot Europa heeft Noord-Amerika juist een week met veel verse sneeuw achter de rug. Met name in Brits-Columbia en Alberta in Canada was dit het geval. In Fernie viel 60 cm verse sneeuw, in Whistler 95 cm en Marmot Basin kreeg er tijdens de grootste sneeuwstorm in de afgelopen 24 jaar in een keer 70 cm bij. Poedersneeuw in overvloed dus: voor freeriders is het westen van Noord-Amerika momenteel definitief de place to be.

Ook de V.S. heeft een week met veel sneeuwval achter de rug. De meeste sneeuw viel in de skigebieden in Colorado. Vail staat hierbij met 60 cm verse sneeuw op de eerste plaats. In een aantal andere skigebieden in Colorado, en ook in Utah, viel 30-50 cm verse sneeuw. Na 45 cm verse sneeuwval blijft Alyeska dicht bij de 5 meter grens: de sneeuwhoogte bedraagt hier nu 4.6 m. Ook een aantal skigebieden aan de oostkust kregen er afgelopen donderdag rond de 30 cm verse sneeuw bij.

De komende week
Na een droge, zonnige week gaat het de komende week weer sneeuwen in Europa. Verwacht wordt dat de komende dagen minstens 30 cm verse sneeuw valt. In Noord-Amerika gaat het waarschijnlijk de komende week minder hevig sneeuwen dan de afgelopen dagen, maar ook de skigebieden in de Rockies en aan de oostkust kunnen zich verheugen op ca. 30 cm verse sneeuw.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.