De skigebieden in de Alpen hebben wederom een sneeuwrijke week achter de rug. Skigebieden in Oostenrijk en Frankrijk melden nog een meter verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen – in sommige gevallen zelfs in de afgelopen drie dagen.

De temperaturen bleven laag en de pistes zijn in goede staat. In de Pyreneeën was de sneeuwval nog heviger, met tot wel 1.6 m verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen. De skigebieden in de Pyreneeën behoren momenteel nog steeds tot de meest sneeuwrijke plaatsen ter wereld.

De sneeuwval in het westen van de Verenigde Staten en Canada was de afgelopen week bescheiden, met 20-30 cm verse sneeuw in skigebieden in Alberta, Brits-Columbia en Colorado. Aan de oostkust viel meer sneeuw – tot wel 90 cm.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
In Frankrijk heeft het ook de afgelopen week weer hevig gesneeuwd. Flaine kreeg er de meeste verse sneeuw bij: hier viel 1.1 m. De totale sneeuwhoogte bedraagt hier nu 4.5 m. Dit betekent dat Flaine nu ook tot de Franse skigebieden met een sneeuwhoogte van boven de vier meter behoort – net als La Clusaz, waar de afgelopen week nog eens 70 cm verse sneeuw viel, en andere skigebieden in de Grand Massif regio.

Veel belangrijke skigebieden in Frankrijk kregen er de afgelopen week nog eens 30-75 cm verse sneeuw bij, waaronder La Rosière (74 cm), Argentière (65 cm), Alpe d'Huez (53 cm), Avoriaz (50 cm), Méribel (42 cm), Val d’Isère (40 cm), La Plagne (36 cm) en Chamonix (30 cm).

De meeste sneeuw vind je in Frankrijk nog steeds in de Pyreneeën. Alhoewel het hier de afgelopen week minder hevig heeft gesneeuwd dan in de weken daarvoor, sneeuwt het nog steeds in Cauterets. Met een sneeuwhoogte van 5.4 m is dit nog steeds het meest sneeuwrijke wintersportgebied ter wereld.

Oostenrijk
Als je het WK in Schladming hebt gevolgd, weet je waarschijnlijk al dat ook Oostenrijk een week met meer dan genoeg verse sneeuw achter de rug heeft. Eind vorige week meldde Kleinwalsertal een sneeuwval van meer dan een meter in drie dagen tijd, en op dinsdag 12 februari viel in Nassfeld Hermagor 65 cm verse powder. Dit skigebied in Karinthië heeft nu een sneeuwhoogte van 2.5 m aan de top van de berg. Andere Oostenrijkse skigebieden meldden tussen 5 en 20 cm verse sneeuw in de afgelopen drie dagen: zo viel op de Mölltaler gletsjer 20 cm en in Tux en Sölden 10 cm.

De meest sneeuwrijke skigebieden vind je momenteel in de regio Vorarlberg, gevolgd door Tirol, Karinthië en Stiermarken. Kleinwalsertal staat met een sneeuwhoogte van 3.7 m op de eerste plaats, gevolgd door de Zugspitzarena in Tirol met 3.45 meter en de Pitztaler gletsjer met 3.35 meter.

Duitsland
Met name de skigebieden in Beieren konden zich verheugen over verse sneeuwal. In Ruhpolding is in de afgelopen 24 uur 25 cm verse sneeuw gevallen, in Hohenbogen, Oberjoch en Unterjoch 15 cm en in Grasgehren, Balderschwang en Hocheck 10 cm. Dankzij lage temperaturen zijn de sneeuwcondities in de meeste Duitse skigebieden uitstekend.

Ook de kleinere skigebieden in de Harz en in het Sauerland zijn geopend. De actuele sneeuwhoogte in Willingen bedraagt 70 cm en op de Feldberg 190 cm. Op de Zugspitze is 4 cm verse sneeuw gevallen. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 345 cm. Bij een sneeuwhoogte van 280 cm kun je in Balderschwang heerlijk skiën in de poedersneeuw. Ook in Ruhpolding zijn alle skiliften geopend bij een sneeuwhoogte van 225 cm aan de top van de Steinplatte.

Italië
Na de hevige sneeuwval vorige week viel de afgelopen zeven dagen in Italië minder sneeuw dan elders in Europa. De meeste sneeuw viel in Selva Gardena in de Dolomieten: dit skigebied meldde 45 cm verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte ligt hier tussen de 60 en 160 cm.

In de meeste andere Italiaanse skigebieden viel tussen de 5 en 20 cm. Met 20 cm was Courmayeur een van de skigebieden waar de afgelopen week de meeste verse sneeuw viel. De sneeuwhoogte is hier 90-185 cm (lager/hoger gelegen pistes).

In de meeste Italiaanse skigebieden ligt op de lager gelegen pistes 50 tot 1 meter sneeuw en op de hoger gelegen pistes 1 tot 2 meter – ruim voldoende, en de pistecondities zijn dan ook over het algemeen uitstekend. Met een sneeuwhogte van 2.8 meter is Passo Tonale momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in Italië, gevolgd door Madesimo (2.5 m) en La Thuile (2.3 m).

Zwitserland
De afgelopen dagen konden de Zwitserse skigebieden zich wederom gelukkig prijzen met een mooie laag verse sneeuw. Skigebieden in de Portes du Soleil regio in het kanton Wallis meldden tot wel 40 cm verse powder alleen al in de afgelopen 24 uur.

Andere Zwitserse skigebieden waar het goed heeft gesneeuwd zijn onder andere Gstaad met 30 cm verse sneeuw (actuele sneeuwhoogte: 4.4 m), Andermatt met meer dan 70 cm verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen (actuele sneeuwhoogte: 4.2 m), en Engelberg: na meer dan 50 cm verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen is Engelberg zojuist de 5 meter grens gepasseerd. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier nu 505 cm. Hiermee is Engelberg het meest sneeuwrijke skigebied in de Alpen.

De gemiddelde sneeuwhoogte in de Zwitserse skigebieden ligt tussen de 60 en 170 cm. In totaal zijn er tien skigebieden met een sneeuwhoogte van meer dan drie meter.

Oost-Europa
De sneeuwhoogtes in Bulgarije stijgen gestaag: de meeste Bulgaarse skigebieden kregen er de afgelopen week ca. 15 cm verse sneeuw bij. Met een sneeuwhoogte van tussen de 80 en 190 cm komt Bansko het dichtst bij de 2 meter grens in de buurt, maar de andere skigebieden liggen maar een paar centimeter achter. Ook in Slovenië is 10 cm verse sneeuw geallen. In Kranjska Gora (40-80 cm) zijn 16 van de 20 skiliften geopend, bij uitstekende pistecondities.

Andorra/Spanje
In het westen van de Pyreneeën heeft het wederom hevig gesneeuwd. In het Spaanse Baqueira Beret is sinds het begin van het skiseizoen in totaal meer dan 10 meter sneeuw gevallen. De totale sneeuwhoogte is hier de vier meter grens gepasseerd. Nog nooit eerder lag er hier rond deze tijd van het jaar zo veel sneeuw, zo liet het skigebied weten. In de afgelopen zeven dagen viel hier in totaal 1.6 meter: meer dan waar dan ook ter wereld.

Ook in Andorra ziet het er goed uit. Na nog eens 40 cm verse sneeuwval bedraagt de sneeuwhoote in Arcalis in Vallnord nu bijna 3 meter. De meeste sneeuw in Andorra viel echter de afgelopen week in Soldeu in Grandvalira: dit skigebied kreeg er 105 cm bij.

Scandinavië
In Levi, het grootste skigebied in Finland, viel de afgelopen week 20 cm verse sneeuw. Voss, aan de Noorse kust, kon zich gelukkig prijzen met 60 cm verse sneeuw. Met een sneeeuwhoogte van 2.16 m ligt hier twee keer zoveel sneeuw als in andere skigebieden in de regio. Hemsedal (70-105 cm) meldde deze week 6 cm verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte van het grootste skigebied van Scandinavië, het Zweedse Åre, bedraagt 77 cm. Op één na zijn hier alle 42 skiliften geopend.

Schotland
Het gaat de goede kant op in Schotland. Momenteel zijn alle vijf skigebieden in Schotland geopend en kunnen bijna al hun terrein ter beschikking stellen. De temperaturen zijn laag genoeg om een goede sneeuwhoogte in stand te kunnen houden. De afgelopen week viel 15 to 30 cm verse sneeuw. Nadat eerder zware windvlagen voor problemen zorgden, is het vooralsnog kalmer.

Noord-Amerika
De meeste skigebieden in Alberta en Brits-Columbia hebben er de afgelopen week een lagje verse sneeuw bij gekregen. Off-piste is mooie powder te vinden. Na 29 cm verse sneeuw ligt de sneeuwhoogte in Whistler nu net onder de 2 meter. Dankzij 18 cm verse sneeuw is Fernie met een sneeuwhoogte van 2.3 meter nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Canada.

Net als in de week daarvoor heeft het gelukkig ook de afgelopen week weer goed gesneeuwd in Colorado. Vail kreeg er 24 cm verse sneeuw bij (totale sneeuwhoogte: 89-89 cm), Breckenridge 26 cm (117-117 cm) en Aspen 35 cm (74-124 cm). Alle of bijna alle liften draaien en skiërs kunnen zich verheugen op mooie powder. De meeste skigebieden in Colorado hebben inmiddels eindelijk een sneeuwhoogte van meer dan een meter.

De hevige sneeuwstorm die aan de oostkust van de V.S. voor problemen zorgde – en waarin een aantal mensen zelfs de dood vonden – zorgde voor 90 cm verse sneeuw in skigebieden aan de oostkust. Met name in de kleinere skigebieden in Massachusetts en New Hampshire zijn de skicondities momenteel zeer goed, maar ook in internationele bestemmingen zoals Killington en Stowe ziet het er goed uit na een sneeuwval van rond de 40 cm.

De komende week
De komende week sneeuwt het in het noorden van de Alpen waarschijnlijk minder hevig dan daarvoor. Men verwacht hier 10-20 cm verse sneeuw. In Italië en in de Dolomieten wordt echter meer sneeuw verwacht. Ook in de Pyreneeën gaat het waarschijnlijk minder sneeuwen dan eerst: men verwacht hier rond de 30 cm. In Oost-Europa gaat het de komende week juist meer sneeuwen, zodat de Bulgaarse skigebieden met alle waarschijnlijkheid de twee meter grens zullen passeren.

In het westen van Noord-Amerika wordt lichte tot matige sneeuwval verwacht, maar aan de oostkust van de Verenigde Staten en in Quebec gaat het wellicht heviger sneeuwen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.