De afgelopen week is het in de Alpen en Dolomieten koud geweest, met over het algemeen uitstekende skicondities. Er was slechts beperkte sneeuwval, maar wintersporters konden nog volop gebruik maken van de grote hoeveelheid sneeuw die zich hier al in de voorgaande periode had verzameld.

In de Pyreneeën heeft het ook de afgelopen week hevig gesneeuwd, en verse sneeuw heeft voor betere pistecondities gezorgd in Schotland en Scandinavië. Na recente sneeuwval in Oost-Europa zien ook de sneeuwhoogtes in Bulgarije er goed uit.

In Noord-Amerika heeft het in het zuiden van Colorado hevig gesneeuwd, en ook in Utah en het westen van Canada is aardig wat verse sneeuw gevallen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Oostenrijk
Afgelopen weekend vond in Kitzbühel de legendaire Hahnenkamm race plaats. 80.000 toeschouwers waren van de partij – waaronder ook beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger. Normaal gesproken is dit het grootste evenement van het skiseizoen, maar deze winter vindt in Oostenrijk ook het WK skiën in Schladming plaats (van 4 t/m 17 februari).

De skicondities in Oostenrijk zijn uitstekend, maar de afgelopen week is er niet veel verse sneeuw gevallen. Op dinsdag viel een paar centimeter in Innsbruck (8 cm), Fieberbrunn (5 cm) en Sölden (4 cm), waar de sneeuwhoogte nu 208 cm bedraagt. In de afgelopen drie dagen kregen veel Oostenrijkse skigebieden er 5 tot 15 cm verse sneeuw bij. De Pitztaler gletsjer meldde dit weekend 8 cm verse sneeuw en is met 294 cm nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Oostenrijk. De sneeuwhoogtes in de belangrijke skigebieden liggen nu over het algemeen tussen de 120 en 180 cm. 20 skigebieden hebben meer dan 2 meter sneeuw.

Frankrijk
Na een op de meeste plaatsen droge, koude, zonnige week is het de afgelopen 38 uur weer begonnen met sneeuwen in Frankrijk;. De grote uitzondering is de Franse Pyreneeën (zie hieronder) – hier blijft het hevig sneeuwen: zo meldt Cauterets 1.3 meter verse sneeuw in de afgelopen week. In de Alpen melden Avoriaz, Flaine, La Clusaz en Val Thorens rond de 25 cm verse sneeuw, terwijl Les Arcs en La Plagne er ca. 15 cm bij kregen en Val d’Isère over 20 cm verse poedersneeuw beschikt. Dankzij de hevige sneeuwval in de afgelopen weken is Cauterets nu met een sneeuwhoogte van 4.3 meter het meest sneeuwrijke skigebied in Frankrijk. Chamonix is met een sneeuwhoogte van 3.5 meter het meest sneeuwrijke skigebied in de Franse Alpen, op de voet gevolgd door La Clusaz met een sneeuwhoogte van 3 meter.  

Duitsland
In de afgelopen drie dagen heeft het in maar weinig Duitse skigebieden echt goed gesneeuwd. Op de Zugspitze viel vandaag weer 15 cm. In totaal viel hier de afgelopen drie dagen 23 verse sneeuw. Met een sneeuwhoogte van 255 cm blijft de Zugspitze het meest sneeuwrijke Duitse skigebied. In Kranzberg bedraagt de actuele sneeuwhoogte 200 cm, in Garmisch-Classic 190 en in Oberstdorf 170 cm.

Het westen en oosten van het land hebben te kampen met milde temperaturen. Ondanks de regen zijn de actuele skicondities in het Sauerland echter momenteel nog goed. In Willingen en Winterberg ligt 60-65 cm sneeuw. In winterberg zijn 19 skiliften geopend en in Willingen 15.

Italië
De Italiaanse skigebieden hebben een droge week achter de rug. Alleen de Via Lattea skiregio op de Franse grens meldde afgelopen vrijdag 25 cm verse sneeuw. Op de hoger gelegen pistes ligt hier nu 1.2 meter. De gletsjer van Passo Tonale is met 2.7 meter het meest sneeuwrijke skigebied. In de meeste Italiaanse skigebieden zijn de skicondities goed, met rond de 1-2 meter sneeuw op de hoger gelegen pistes en 50 cm-1.5 meter op de lager gelegen pistes. Arabba in de Dolomieten met 78-152 cm en Courmayeur in de Alpen met 75-175 cm zijn hiermee typerend voor het totaalbeeld.

Zwitserland
De afgelopen dagen kregen de meeste Zwitserse skigebieden er 20-40 cm verse sneeuw bij, zoals bijvoorbeeld Gstaad (20 cm), Arosa (25 cm), Champoussin (20 cm) en Stoos (40 cm). De grootste Zwitserse skigebieden zijn nog steeds de skigebieden waar de meeste sneeuw ligt. Met een sneeuwhoogte van 4 meter staat Andermatt nog steeds op nummer één, gevolgd door Engelberg (390 cm), Gstaad (330 cm), Laax (235 cm), Crans Montana (225 cm), Verbier (220 cm) en Zermatt met 205 cm.

Pyreneeën
Voor de derde week op een rij heeft het in de Pyreneeën hevig gesneeuwd. Baqueira Beret meldde op zaterdag 60 cm verse sneeuw en een sneeuwhoogte van 3.4 meter. In Andorra viel iets minder sneeuw: de skigebieden meldden 10-35 cm verse sneeuwval, maar met een gemiddelde sneeuwhoogte van 130-270 cm beschikt Andorra over de beste skicondities in tien jaar. Het meest sneeuwrijke skigebied is Ordino Arcalis (Vallnord).

Ook Sierra Nevada, het meest zuidelijk gelegen skigebied in Europa, mag zich gelukkig prijzen: eerder dit skiseizoen had dit skigebied te kampen met geringe sneeuwval, maar sinds het begin van het nieuwe jaar heeft het hier hevig gesneeuwd. Hierdoor bedraagt de sneeuwhoogte inmiddels 3 meter sneeuw. De helft daarvan viel in de afgelopen week.

Scandinavië
Dit weekend begon het eindelijk ook in het zuiden van Noorwegen weer te sneeuwen. Hierdoor zijn de skicondities in de zuidelijk gelegen skigebieden inmiddels veranderd van “goed” naar “uitstekend”. Røldal kreeg er de afgelopen 72 uur 40 cm bij en staat nu met een sneeuwhoogte van 120-170 cm op de eerste plaats. In Voss en Hemsedal viel respectievelijk 35 en 30 cm verse sneeuw. De sneeuwhoogte bedraagt hier nu 45-155 danwel 85-100 cm.

Elders in Scandinavië is er de afgelopen week weinig veranderd. In de meeste skigebieden is vrijwel al het terrein toegankelijk bij sneeuwhoogtes tussen de 60 en 90 cm. In Finland is de afgelopen week geen verse sneeuw gevallen.

Oost-Europa
De sneeuwhoogtes in Bulgarije zien er uitstekend uit: op de lager gelegen pistes ligt over het algemeen minstens een meter sneeuw, en op de hoger gelegen pistes tot wel 1.8 meter. Skigebieden zoals Bansko en Pamporovo meldden eind vorige week 10-15 cm verse sneeuw. In Roemenië en Slovenië is echter de afgelopen week geen verse sneeuw gevallen. In Poiana Brasov en Kranjska Gora bedraagt de actuele sneeuwhoogte 40-80 cm.

Schotland
In Schotland ziet het er goed uit: alle vijf Schotse skigebieden zijn geopend. In vergelijking met vorige week ligt er meer sneeuw, en is meer terrein toegankelijk. De afgelopen dagen was het enige probleem hevige windvlagen. Hierdoor zagen Glencoe en Nevis Range zich op maandag gedwongen te sluiten. Check dus vooraf wel even het weerbericht als je van plan bent die kant op te gaan, want het kan tegenvallen.

Noord-Amerika
In het westen van Canada heeft het weer flink gesneeuwd. Revelstoke en Fernie melden respectievelijk 49 en 66 cm in de afgelopen week. In de meeste andere skigebieden in Alberta en Brits-Columbia is minstens 20 cm sneeuw gevallen, zoals bijvoorbeeld in Whistler en Lake Louise. Met 204 cm blijft Red Mountain het meest sneeuwrijke gebied van Canada.

Ook in het zuiden van Colorado heeft het flink gesneeuwd. Crested Butte en Telluride kregen er 30 cm bij. Naar verwachting zal in de staat nog eens 30 cm verse sneeuw vallen, waardoor ook de skigebieden in het noorden kunnen rekenen met een sneeuwhoogte van meer dan een meter.

De komende week
De komende dagen is het weer in de Alpen waarschijnlijk wisselvallig, met warmere temperaturen. In het weekend wordt het weer kouder. Met name in Oostenrijk wordt het de komende dagen warmer. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, maar de meeste skigebieden hebben in de afgelopen week goede sneeuwhoogtes opgebouwd, zodat de weersverandering geen al te grote problemen zal opleveren.

In Noorwegen wordt de komende dagen hevige sneeuwval verwacht, met name in Røldal, Voss en andere skigebieden aan de westkust. In het westen van Noord-Amerika blijft het sneeuwen. Hopelijk krijgen de skigebieden in het noorden van Colorado er eindelijk wat meer sneeuw bij.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.