Colorado is het hart van de Noord-Amerikaanse skiwereld. In deze staat vind je bijna dertig skigebieden die uiteenlopen van “de plaatselijke heuvel met skilift” tot supergrote skigebieden. Maar te veel reizigers uit andere landen concentreren zich op de paar skigebieden met een grote internationale reputatie en lopen daardoor sommige van de meest charmante en authentieke ski-ervaringen die Colorado te bieden heeft mis. Reis per auto, vliegtuig of bus iets verder de Rockies in, en ontdek ongerepte juweeltjes van skigebieden met bijna perfecte sneeuw, dorpscharme en zonder de mensenmassa's die je elders aantreft.  

Hier zijn een aantal van onze favoriete bestemmingen voor een extra bijzondere ski-ervaring: Aspen/Snowmass, Steamboat, Crested Butte, Telluride, Copper en Winter Park. Ieder van deze skigebieden heeft zijn eigen sfeer en bijzondere eigenschappen, maar ze zijn allemaal op hun manier typisch voor Colorado. Hier een overzicht van waar je je bij deze skigebieden in het bijzonder op kunt verheugen:

Aspen/Snowmass
Aspen staat bekend als het meest internationale skidorp in Amerika, dankzij de jetsettende beroemdheden die hier vakantie vieren en wereldbekende evenementen zoals het Food & Wine Festival en het Aspen Ideas Festival. In de laatste tien jaar heeft Aspen zich echter ook tot een populaire vakantiebestemming voor twintigers en jonge gezinnen ontwikkeld. Ja, in Aspen vind je culinaire hoogstandjes en vooraanstaande kunstgalerijen, maar je vindt er ook ouderwetse Amerikaanse diners, en speciale aanbiedingen en activiteiten voor het gezin als je weet waar je daarvoor terecht moet. De vier bergen – Aspen Mountain (beter bekend als Ajax), Snowmass, Buttermilk en Aspen Highlands – hebben ieder hun eigen karakter en bieden samen een werkelijk buitengewone ski-ervaring.

>> Meer over Aspen

Copper Mountain
Copper is een perfecte wintersportbestemming voor gezinnen, verstopt tussen de grotere en beter bekende skigebieden van Colorado. Het speciaal voor de wintersport aangelegde dorp heeft een unieke charme, en op de berg kun je werkelijk fantastisch skiën. Hier vind je afdalingen met bijna 800 meter hoogteverschil, en een aantal bowls boven de boomgrens met een spectaculair utizicht. De gezinsvriendelijke layout zorgt ervoor dat je het meeste uit je dag op de pistes kunt halen, en in het Woodward at Copper funpark zijn tieners de hele avond zoet.

>> Meer over Copper Mountain

Crested Butte
Crested Butte is precies hoe je je een idyllisch mijnwerkersdorpje in Colorado voorstelt. Het dorp bevindt zich op een paar kilometer afstand van de berg, maar door de regelmatige busdienst is het makkelijk om van A naar B te komen. Op Elk Avenue, in het dorpscentrum, vind je allerlei leuke winkels en restaurants in mooie historische gebouwen. En de berg is van wereldformaat. “Extreme skiing” op wedstrijdniveau begon in Crested Butte, en je vindt hier dan ook steil terrein waar zelfs de meest ervaren skiër een kluif aan heeft – maar er zijn ook lekker rustige rode pistes waar je ongestoord je gang kunt gaan.

>> Meer over Crested Butte

Telluride
Telluride is nog zo'n idyllisch mijnwerkersdorpje, in dit geval genesteld in een spectaculaire box canyon (een doodlopende kloof). Soms vind je hier bijna net zo veel filmsterren en beroemdheden als in Aspen, maar de sfeer is hier uiteindelijk toch meer “relaxte luxe” dan “glitter en glamour”. Een kort ritje met de gondellift brengt je van het dorp naar de top van de berg. Hier vind je pistes van elk niveau, eersteklas eetgelegenheden en een adembenemend uitzicht. Je kunt kiezen voor een onderkomen op de berg of in het dorp, waar je een aantal van de beste hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden van Colorado aantreft. Waar je ook vandaan komt, Telluride is de reis waard.

>> Meer over Telluride

Steamboat
De beroemde foto's waarop de Amerikaanse racelegende Billy Kid met een cowboyhoed op door het bos skiet, zijn niet ver van de dagelijkse realiteit in Steamboat verwijderd. Op de ca. 1200 vierkante meter terrein vind je buckelpistes, steil terrein, perfecte geprepareerde pistes en natuurlijk het geweldige tree skiing waar Colorado om bekend staat. De sneeuw in Steamboat is zo goed dat het skigebied er een eigen begrip voor heeft, waar het gebied ook patent op heeft:  “Champagne Powder” is de benaming voor de 886 cm lichte, fluffy poedersneeuw die hier jaarlijks gemiddeld valt. Steamboat heeft bovendien meer deelnemers aan de Olympische Winterspelen voortgebracht dan welke andere plaats in Noord-Amerika dan ook, en veel Olympische atleten trainen er nog steeds.

>> Meer over Steamboat

Winter Park
Van de grotere skigebieden ligt Winter Park het dichtst in de buurt van Denver, maar het is een compleet andere wereld. Winter Park ligt net voorbij de Berthoud Pass (een waar mekka voor off-piste avonturen). Je vindt er een gezellig nieuw skidorp aan de voet van twee bergen: Winter Park en Mary Jane. Winter Park is de plek voor skiërs van beginnend en intermediair niveau. De Mary Jane biedt legendaire buckelpistes en een prachtige open bowl in Vasquez Cirque.

>> Meer over Winter Park