In de eerste week van het nieuwe jaar heeft het in de meeste skigebieden in Europa en Noord-Amerika in totaal minder gesneeuwd dan in de laatste week van 2013. Maar op sommige plaatsen heeft het wel degelijk flink gesneeuwd. De meeste nieuwe sneeuwval in de Alpen in de afgelopen zeven dagen bedroeg bijna 90 cm, en in een skigebied in Alaska viel zelfs bijna 1.5 meter.

In lager gelegen skigebieden in Europa zorgden hogere temperaturen voor problemen. In sommige gedeelten van de Pyreneeën en Oost-Europa en onder de 1,500 meter in de Alpen daalden de sneeuwhoogtes, en afgelopen week zagen vier van de vijf Schotse skigebieden zich gedwongen tijdelijk te sluiten omdat er te weinig sneeuw lag.

Het goede nieuws is echter dat voor de meeste van deze gebieden voor dit weekend koudere temperaturen en verse sneeuw zijn voorspeld.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk

Het winterseizoen is goed begonnen in de Franse Alpen. Ondanks de economische crisis in West-Europa meldden skigebieden tijdens de belangrijke kerstvakantieperiode tussen de 10 en 25 procent meer omzet. Dit komt met name door de uitstekende sneeuwval in de maand december.

Door het warmere weer zijn de skicondities begin januari minder goed, maar daar komt binnenkort verandering in. En om het van de positieve kant te bekijken: als je momenteel in Frankrijk gaat skiën, is het op de pistes een stuk rustiger dan tijdens de kerstvakantie.

Na lichte sneeuwval op 2 en 3 januari (10-15 cm) was het in de Noordelijke Alpen bijna een week lang zonnig. Daardoor was de sneeuw op de pistes hier aan het eind van de dag nat en papperig. De sneeuwhoogtes zijn vergeleken met vorige week nauwelijks veranderd. De gemiddelde sneeuwhoogte bedraagt 176-178 cm (lager/hoger gelegen pistes), maar in de meeste skigebieden is rond 90 procent van het terrein toegankelijk. De beste sneeuwhoogtes vind je momenteel in Chamonix (340 cm), La Clusaz (280 cm), La Rosière 1850 (265 cm) en Flaine (250 cm).

In de Zuidelijke Alpen werd de sneeuw zachter aan het eind van december, om daarna juist te bevriezen, maar inmiddels konden de pistes weer in goede staat gebracht worden. De gemiddelde sneeuwhoogte bedraagt 66-131 cm (lager/hoger gelegen pistes). Rond 88 procent van het terrein is toegankelijk, en de skicondities zijn goed tot zeer goed.

De meest sneeuwrijke skigebieden in de Zuidelijke Alpen zijn momenteel La Grave - La Meije (230 cm), Isola 2000 (160 cm), Val d'Allos (160 cm) en Serre Chevalier (155 cm). Voor het weekend is lichte sneeuwval voorspeld.

Oostenrijk

In veel Oostenrijkse skigebieden heeft het de afgelopen week flink gesneeuwd. In Pitztal viel 87 cm verse sneeuw en in Flachau 85 cm. Op de Dachsteingletsjer viel 50 cm verse sneeuw, in St. Anton 40 cm en in Sölden 35 cm. De Pitztal gletsjer is nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Oostenrijk met 285 cm op de hoger gelegen pistes. De actuele sneeuwhoogte in Kaprun-Kitzsteinhorn bedraagt 230 cm.

Tot nu toe was zaterdag 5 januari de meest sneeuwrijke dag. In 24 uur tijd viel tot wel 40 cm verse sneeuw. Inmiddels melden 10 Oostenrijkse skigebieden sneeuwhoogtes van boven de 2 meter, en nog eens 17 belangrijke skigebieden hebben meer dan 1.5 meter sneeuw.

Maar er is niet alleen maar goed nieuws. Alhoewel skigebieden boven de 2,000 meter zich gelukkig konden prijzen met uitstekende skicondities, hadden lager gelegen skigebieden (onder de 1,500 meter) te kampen met warmer weer en smeltende sneeuw.

Duitsland

Veel skigebieden in het oosten en westen van Duitland wachten nog steeds op verse sneeuwval. Veel kleinere skigebieden hebben hun skiliften in de tussentijd gesloten. Ook Willingen in het Sauerland moest de afgelopen dagen de laatste liften sluiten. De weersomstandigheden maken wintersport hier momenteel helaas onmogelijk. In Winterberg zijn bij een sneeuwhoogte van 20 cm nog twee liften en twee pistes geopend. In het zuiden van het land zijn skicondities duidelijk beter. Feldberg in het Zwarte Woud meldt zeer goede skicondities en een sneeuwhoogte van maximaal 70 cm, met 18 geopende skiliften en 42 km aan toegankelijk terrein. Wintersporters op de Zugspitze konden zich afgelopen week verheugen in hevige sneeuwval. Op zondag viel binnen 24 uur tijd 55 cm verse sneeuw. De afgelopen zeven dagen viel op de hoogste berg van Duitsland in totaal zelfs meer dan een meter sneeuw. De actuele sneeuwhoogte bedraagt 220 cm. Andere Duitse skigebieden met meer dan een meter sneeuw zijn Oberstdorf (110 cm), Balderschwang (110 cm), Reit im Winkl (120 cm), Garmisch-Classic (120 cm) en Ofterschwang (110 cm).

Italië

Alweer een week met weinig tot geen verse sneeuwval in de Italiaanse skigebieden. De hoeveelheid verse sneeuw bedraagt op zijn hoogst slechts 20 cm. Er zijn inmiddels grote verschillen ontstaan tussen de sneeuwhoogtes op lager en hoger gelegen pistes. Cervinia meldt bijvoorbeeld 2.2 m sneeuw op de hoger gelegen pistes en is daarmee een van de meest sneeuwrijke skigebieden in het land, maar aan de voet van de berg ligt slechts 20 cm sneeuw. Daarmee is Cervinia een van de vele Italiaanse skigebieden waar momenteel op de lager gelegen pistes minder dan 50 cm sneeuw ligt.

Maar voor later deze week is hevige sneeuwval voorspeld, en in veel grote skigebieden, zoals bijvoorbeeld CourmayeurLivigno en Sestrière in de Alpen en Arabba in de Dolomieten ligt op de hoger gelegen pistes minstens 1.5 m sneeuw, dus over het algemeen ziet het er hier goed uit.

Zwitserland

De afgelopen week heeft het in Zwitserland niet veel gesneeuwd, maar de sneeuwhoogtes zijn in de meeste skigebieden zo goed dat dit geen probleem is. Wintersporters konden genieten van zeer zonnige dagen op de piste. Andermatt zit met een sneeuwhoogte van 3.7 meter het dichtst in de buurt van de 4 meter. In Gstaad en Les Diablerets ligt 3.1 m sneeuw, op de voet gevolgd door Engelberg en Lötschental met respectievelijk 2.9 en 2.8 meter.

Ook skiërs in Zermatt waren enthousiast over zonnige dagen en 1.95 meter sneeuw op de hoger gelen pistes. En ook in St. Moritz zijn de actuele sneeuwcondities uitstekend: op de hoger gelegen pistes ligt hier 1.25 meter sneeuw. In totaal zijn 23 skiliften en 70 pistes geopend.

Spanje/Andorra

Sinds 1 januari is er in de Pyreneeën geen verse sneeuw gevallen. Overdag zijn de temperaturen hier ruim boven het vriespunt, 's nachts dalen de temperaturen tot onder nul. De geprepareerde pistes zijn in goede staat. In Andorra zijn de sneeuwhoogtes echter wel flink gedaald. De gemiddelde sneeuwhoogte op de lager gelegen pistes bedraagt nu 30 cm, met 60-80 cm aan de top van de berg. Het meest sneeuwrijke skigebied in de Pyreneeën is Arcalis in Vallnord.

Oost-Europa

Ook de afgelopen week heeft het in Oost-Europa niet veel gesneeuwd. De sneeuwhoogte in Bansko, Borovets and Pamporovo is tot 75 cm gedaald. Hiermee is de sneeuwhoogte in deze skigebieden met een kwart verminderd.

Scandinavië

Inmiddels sneeuwt het weer in Scandinavië. Gisteren viel in het grootste skigebied van Scandinavië, het Zweedse Åre, 5 cm verse sneeuw. De sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes bedraagt hier 56 cm, en meer dan 80 procent van het terrein is toegankelijk. De Noorse skigebieden melden sneeuwval van tot 18 cm in de afgelopen zeven dagen, en in zowel Hemsedal als Lillehammer ligt meer dan een meter sneeuw. In het grootste skigebied in Finland, Levi, viel de afgelopen week 18 cm sneeuw. De sneeuwhoogte bedraagt hier nu 70 cm (zowel op de lager als ook op de hoger gelegen pistes).

Schotland

Na een veelbelovende start van het skiseizoen ziet het er in Schotland inmiddels niet zo goed meer uit. De temperaturen op de pistes lagen de afgelopen week bij 5-6 graden Celsius. GlensheeThe Lecht en Glencoe zagen zich gedwongen tijdelijk te sluiten. Ook Nevis Range en Caingorm moeten steeds meer terrein sluiten, omdat er ook op de hoger gelegen pistes niet genoeg sneeuw ligt. Het goede sneeuws is dat voor het weekend koudere temperaturen en verse sneeuwval zijn voorspeld.

Noord-Amerika

Dankzij meer hevige sneeuwval in het westen van Canada ligt de sneeuwhoogte in veel skigebieden rond de 2 meter, met minstens 30 cm verse sneeuwval in skigebieden zoals bijvoorbeeld Fernie (34 cm) en Whistler (30 cm). Met een sneeuwhoogte van 2.22 m is Fernie momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in Canada. Ook aan de oostkust heeft het gesneeuwd.

In de V.S. sneeuwt het minder dan tijdens de kerstperiode, maar het blijft sneeuwen. In Alaska blijft het hevig sneeuwen: de afgelopen week viel in Alyeska wederom bijna 1.5 meter, waarvan bijna 60 cm in de afgelopen 24 uur. Daarmee blijft Alyeska ook deze week de nummer één wereldwijd als het gaat om verse sneeuwval. 

De komende week

In de Noordelijke Alpen blijft het tot donderdag zonnig, maar tijdens het weekend kunnen de Franse en Zwitserse skigebieden rekenen op verse sneeuwval. Voor de Oostenrijkse skigebieden zijn voor het weekend lagere temperaturen en goede sneeuwval voorspeld, zelfs in de lager gelegen gebieden. Ook in Italië wordt meer sneeuwval verwacht dan in de afgelopen weken: in de meeste skigebieden minstens 10-20 cm.

In de V.S. blijft het sneeuwen. In Colorado wordt tot 30 cm verse sneeuw verwacht en aan de oostkust 10-15 cm.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.