Als je je eerste snowboard wilt gaan kopen, loop je al snel tegen een hoop technische termen en verschillende features aan. Elk merk hanteert ook nog eens zijn eigen labels en namen voor de eigenschappen die het snowboard allemaal bezit. Zeker voor een beginnende snowboarder kan het lastig zijn om niet te verdwalen tussen al die termen en eigenschappen. Waar moet je nu eigenlijk echt op letten bij de aanschaf van je eerste eigen board? We helpen je op weg met de basics.

De verschillende typen boards:

Het begint al met de verschillende typen snowboards die er zijn. Als basis kun je uitgaan van drie verschillende varianten in snowboards op de markt: freestyle, freeride en all-mountain.

Freestyle
Een breed begrip, want freestyle kan veel inhouden: van jibben op kleine boxen en rails tot grote jumps op schansen of in de halfpipe. De grote overeenkomst tussen deze boards is dat ze geschikt zijn voor iedereen die zich vooral met tricks en jibben bezig houdt. Vaak hebben deze boards een "twinshape": de nose en tail (voor- en achterkant) zijn eigenlijk identiek qua lengte, vorm en flex dus met zowel rechtdoor als fakie rijden voelt het board hetzelfde aan.

Freeride
Freeride boards zijn over het algemeen bedoeld voor het off-piste werk en voor snowboarders die van snelheid houden. Omdat ze vaak vrij stijf of heel specifiek voor in de poeder gemaakt zijn is deze categorie niet echt geschikt voor een beginnende snowboarder. Daarnaast zijn freeride boards ook bijna altijd "directioneel" opgebouwd: de nose is langer en breder dan de tail van het board.

Allmountain
De naam zegt het eigenlijk al: all-mountain boards zijn gemaakt om zo universeel mogelijk te kunnen rijden. Ze zijn prima voor zowel op als naast de piste en een rondje door het funpark rijden kan er ook prima mee. Uiteraard geldt ook hier weer dat er veel verschil is in opbouw en stijfheid tussen de vele modellen maar een allmountain snowboard passend bij je eigen niveau is bijna altijd een goede keuze. Zeker als je zelf ook niet wil uitblinken in een categorie maar juist van alles wat wilt rijden.

De flex van een snowboard

Snowboards hebben altijd twee soorten "flex": over de lengte van nose naar tail (lengteflex) en over de breedte van kant naar kant (torsieflex).
De mate van deze flex, dus hoe makkelijk of moeilijk het te buigen is, wordt de "stijfheid" genoemd.

Hoe stijver de flex van een board, des te stabieler het blijft op hoge snelheden en in gesneden bochten. Dat is goed nieuws voor een gevorderde snowboarder maar als je pas net een of twee weken ervaring hebt en je wil je eerste board kopen, dan is een wat soepeler, minder stijf board een betere keuze.

Minder stijfheid zorgt ervoor dat het board op lagere snelheid zich juist veel makkelijker laat sturen. Je bent als beginner ook nog bezig aan het verbeteren van je techniek en je bochtenwerk en juist een minder stijf board is veel vergevingsgezinder. Ook voor je eerste freestyle tricks komt dit helemaal goed uit!

De lengte van een snowboard

De juiste lengte van een snowboard wordt uiteindelijk vooral bepaald door je gewicht. Tegenwoordig staan op alle snowboards in de winkel en op de websites van de merken zelf de ideale gewichtsklasses per lengte van het snowboard. Meestal is het prima om mooi in het midden van de range van het gewicht te gaan zitten. Dit is ideaal als je all-mountain ingesteld bent. Ga je vooral voor de poedersneeuw, dan kun je makkelijk iets langer gaan rijden zodat je meer drijfvermogen hebt in de zachte sneeuw. Wil je juist alleen rails en boxes pakken in een funpark, dan ga je weer voor een zo kort mogelijk board. Dit is namelijk weer wendbaarder, zeker op lagere snelheid.
 
De breedte van een snowboard

Naast de lengte moet je ook altijd even op de breedte van het snowboard letten. Zeker als je schoenmaat 45 of groter hebt, dan heb je namelijk altijd een zogenaamd "wide" snowboard nodig. Dit omdat je hakken en tenen anders te ver uitsteken over het board waardoor je in de sneeuw gaat happen en geen goeie bochten meer kunt draaien. Heb je maat 42 of kleiner dan moet je juist zeker niet op zo'n wide board gaan rijden. Dit wordt dan te breed voor je waardoor het board trager zal gaan sturen. Let dus altijd naast de lengte ook even op de breedte van het snowboard, als je twijfelt kun je altijd de verkoper hiernaar vragen. Het beste is om als je al je eigen boots hebt deze mee te nemen naar de winkel zodat je kunt passen op het board.

Snowboards met rocker

Tegenwoordig zijn er vele verschillende boards met "rocker" op de markt. Ben je een beginnende snowboarder of hou je je vooral met trucjes bezig? Dan is een rockerboard voor jou zeker een goede keuze! De rocker staat voor de "banaanvormige" kromming van je snowboard. De voor- en achterkant van een rockerboard staan namelijk veel meer omhoog waardoor het board speelser gaat rijden en minder snel in de sneeuw hapt. Doordat je board veel vergevingsgezinder is met rocker ga je veel sneller vooruit in het leren van je eerste bochten en tricks. Ook in de diepe poedersneeuw zal de rocker shape je enorm helpen bij het snowboarden. Omdat de neus van je board vanzelf al omhoog wordt gelift hoef je minder extreem te hangen, het board glijdt zelf al meer over de diepe sneeuw heen.

Snowboard voor dames

Er zijn niet voor niets speciale dames snowboards op de markt. Vaak zijn de "mannen" snowboards iets te stijf en te breed voor jou gewicht, kracht en schoenmaat. Zeker als je schoenmaat onder de 40 is en je gewicht niet boven de 65 kilo komt kun je als dame het beste ook voor een specifiek damesboard gaan.

Laat je tenslotte altijd goed informeren in boardshops waar ze verstand hebben van snowboard. Voor elk budget en voor elke wens zijn er snowboards verkrijgbaar maar het belangrijkste is dat je een snowboard krijgt wat op jouw niveau, gewicht en schoenmaat is afgestemd.