De Harz in Duitsland

Naast het Sauerland, Beieren en het Zwarte Woud kent Duitsland in het noorden de Harz. Een iets minder bekend gebergte, maar net zo wit en met net zo veel mogelijkheden voor een geslaagde wintersport als in de Alpen.

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland met als hoogste punt de Brocken. Deze berg is 1142 meter hoog en gelegen in het Nationalpark Harz. Nog voor het jaar 1000 is de winning van zilver, koper, lood en zink in dit gebergte ontdekt. Rond 1800 waren de mijnen zo’n 500 meter diep en daarmee de diepste ter wereld. In de 20e eeuw zijn de mijnen gesloten.

De regio leeft tegenwoordig van het toerisme. Een bekende bezienswaardigheid is dan ook het Nationalpark met de Brocken als hoogste punt. Hier vind je op de top een zendmast en een weerstation. Je moet niet gek opkijken wanneer je een oude stoomtrein voorbij ziet rijden, want deze worden hier nog steeds gebruikt. Je kunt met de Brockenbahn zelfs een bergrit maken naar de Brocken!  

In de zomer wordt naast bergbeklimmen in de Harz volop gewandeld en gefietst, maar ook in de winter is dit een prachtige bestemming voor een welverdiende vakantie in de natuur.

Skiën in de Harz
Voor vertrek is het natuurlijk altijd verstandig om even de sneeuwverwachtingen te checken, maar voor de Harz is dat zeker aan te raden. Vanwege de lage ligging is het gebied niet volledig sneeuwzeker. Wel kun je er vanaf half december tot eind maart een leuke wintersport ervaren en dat relatief dichtbij de Benelux!

Hahnenklee
Dit skigebied ligt tussen de 500 en 727 meter boven de zeespiegel en is een geliefd vakantieplaatsje. Vanaf de Bocksberg zijn er 5 afdalingen. Dit is niet te vergelijken met de grote skigebieden in de Alpen, maar dat hoeft de pret niet te drukken. In de Harz is het vaak erg rustig en heb je dus alle ruimte om je skikunsten te oefenen. Daarmee is het skigebied ideaal voor de beginnende wintersporter en voor gezinnen met kinderen.

Braunlage
Braunlage kent een iets hogere ligging tussen de 560 en 971 meter en is gelegen aan de zuidhelling van de Wurmberg. Dit dorp is bekend geworden door het populaire kuuroord en mede daarom telt het ook een groot aantal toeristenonderkomens. Vanuit het dorp vertrekt een cabinelift rechtstreeks naar het skigebied. Sneeuwzeker is het gebied niet vanwege de lage ligging, maar bij voldoende sneeuwval heb je beschikking over vele kilometers langlaufloipen. Braunlage beschikt over 13 pistekilometers, met relatief lange afdalingen. De meeste pistes zijn blauw, wat bij families en beginnende wintersporters goed in de smaak valt. Het dorp heeft talloze restaurants en bars voor een gezellig feest. En wie van muziek houdt, kan naar het theater of naar een concert in het dorp.

St. Andreasberg
St. Andreasberg is het hoogst gelegen wintersportgebied van de Harz. De Matthias Schmidt Berg is biedt gevarieerde pistes. Verwacht geen extreem steile afdalingen in de Harz, aangezien de hoogte dat niet toelaat, maar voor een lang weekend of een weekje wintersport dichtbij huis kun je hier je lol op. Zeker ook leuk als wintersportbestemming wanneer je met een groep vrienden op vakantie gaat, want een beetje après-ski en een heleboel bier hebben ze ook hier in de Harz. Daarvoor hoef je niet helemaal naar Oostenrijk of Italië te rijden. Scheelt weer wat kilometers in de auto die je mooi op de piste kunt maken!

Beste reisperiode
Je hebt de meeste kans op sneeuw in de krokusvakantie, eind februari/begin maart. Je zult dan ook merken dat het erg rustig is, zowel in het dorp als op de pistes, en je vakantie is erg goed betaalbaar. Daarnaast kun je er met de auto zo naartoe rijden. De Harz ligt op een afstand van 450 kilometer vanaf Utrecht en 520 kilometer vanaf Antwerpen. In een paar uurtjes ben je al in de sneeuw dus!

Andere winterse activiteiten
Degenen die iets minder afhankelijk willen zijn van de sneeuwcondities, kunnen kiezen voor een wandelvakantie in de Harz. Het gebied telt talloze wandelroutes die allemaal keurig netjes staan uitgestippeld. Een witte wandelbelevenis in het nationale park brengt je tot rust en geeft je de ruimte om nieuwe energie op te doen in een witte sprookjesachtige omgeving. Ook een huskytocht per hondenslede behoort tot de mogelijkheden in de Harz. Je kunt erop uittrekken met een echte ranger en de sporen van de wilde dieren volgen!

Kerst in de Harz
Wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, breekt de kerstperiode aan. Ieder jaar vind je in de verschillende dorpen in de Harz een gezellige kerstmarkt, vol lichtjes en lekkernijen! Er zijn ieder jaar zo’n 50 kerstmarkten in de Harz waar je kunt genieten van de glühwein en je kerstinkopen alvast in alle rust kunt doen! Naast kunstobjecten voor in je kerstboom vind je op de kerstmarkt ook vele lokale lekkernijen en versnaperingen.

Oud en nieuw in de Harz
Romantiek in de hutjes, vuurwerk én een wintersportbelevenis. Oud en nieuw vieren in de Harz is zeker de moeite waard! Bijzonder is de witte sprookjeswereld waarin je oud en nieuw kunt vieren. De sneeuw dempt het geluid van het vuurwerk, terwijl het licht prachtig weerkaatst wordt. De vele kerstmarkten zijn na kerst niet verdwenen. Hier kun je de hele maand december van genieten, ieder jaar weer! Oud en nieuw in de Harz is zeker niet saai. Ook hier worden net als in de grote Duitse steden de meest gezellige feesten georganiseerd, waar je tot in de vroege uurtjes door kunt gaan.

Harzer Kulturwinter
Ieder jaar wordt in de Harz een culturele week georganiseerd die volledig in het teken staat van de winter. In de kastelen, musea, theaters en kloosters in de regio komt de winter tot leven met bijzondere optredens en buitengewone evenementen.

Historische gebouwen zijn het toneel voor lezingen en kunst. Ook de lokale brouwerijen en restaurants werken mee aan deze winterse cultuurweek en serveren de besten gerechten en dranken uit de regio. De cultuurweek is daarnaast een echte inspiratiebron voor liefhebbers van live muziek en theaterstukken.