De afgelopen week heeft het in Noord-Amerika meer gesneeuwd dan in Europa. In de Alpen was het de afgelopen week warmer, met beperkte sneeuwval, hoewel een aantal skigebieden 20 tot 40 cm verse sneeuw hebben gemeld.

In Noord-Amerika heeft het daarentegen flink gesneeuwd: Squaw Valley ontving in zeven dagen 1.75 meter verse sneeuw en meldde op Eerste Kerstdag zijn op een na grootste sneeuwhoogte aller tijden. In het westen van Canada blijft het sneeuwen, net als in de Rocky Mountains en aan de oostkust.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
In Frankrijk heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, maar dankzij de hevige sneeuwval in november en december is dat voor de meeste skigebieden geen probleem. La Clusaz en Les Arcs zijn momenteel de meest sneeuwrijke skigebieden van Frankrijk: op de hoger gelegen pistes ligt hier ca. 3 meter. In de meeste andere belangrijke Franse skigebieden ligt op de hoger gelegen pistes minstens 2 meter, dus ook hier zijn de sneeuwcondities uitstekend. De afgelopen week viel de meeste sneeuw in Val Thorens (41 cm), Avoriaz (33 cm),  La Plagne, Les Contamines en Tignes (alledrie 30cm), en Val d’Isère (25 cm).

Oostenrijk
In Oostenrijk heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, en temperaturen boven het vriespunt in veel skigebieden zorgden ervoor dat het pak sneeuw niet meer zo dik is als eerst. In de meeste gevallen maakt dit geen enorm verschil, maar de sneeuwcondities zijn in de hoger gelegen gebieden wel eens beter geweest dan ze nu zijn. De meeste verse sneeuw viel in Arlberg en de SkiWeltLech en Kirchberg meldden allebei 25 cm verse sneeuw. Ook Alpbach, in het onlangs geopende Ski Juwel skigebied, heeft het gesneeuwd, net als in Obergurgl. Obergurgl is momenteel met een sneeuwhoogte van 2.1 meter een van de meest sneeuwrijke gebieden in Oostenrijk. De sneeuwhoogtes in andere grote Oostenrijkse skigebieden liggen inmiddels onder de twee meter.

Duitsland
In het Zugspitze skigebied bedraagt de sneeuwhoogte aan de top van de berg 180 cm sneeuw, waarvan 2 cm verse sneeuw. Vandaag draaien hier zeven van de acht skiliften. In het skigebied Garmisch-Classic zijn 18 liften geopend, bij een sneeuwhoogte van 30-90 cm. Vandaag is het bewolkt, maar bij temperaturen tussen de 4 en -4 graden Celsius zijn de skicondities prima.

In Willingen, in het Sauerland, zijn momenteel vier skiliften geopend. Dankzij kunstmatige besneeuwing kon ondanks regen en warme temperaturen een sneeuwhoogte van 40 cm in stand gehouden worden. In Winterberg zjin in totaal 20 skiliften geopend bij een sneeuwhoogte van 35 cm. Er zijn hier nog geen langlaufloipen beschikbaar. Langlaufers kunnen wel terecht in Oberstdorf, waar 62 km aan geprepareerde langlaufloipen toegankelijk zijn. In Oberstdorf/Nebelhorn zijn zeven skiliften en tien pistes geopend.

Met een sneeuwhoogte van 180 cm staat Zugspitze nog steeds aan de top. Het skigebied Hörnerbahn Bolsterlang komt met 120 cm op de tweede plaats. Fellhorn/Kanzelwand, Oberstdorf und Ofterschwang delen met een sneeuwhoogte van 110 cm de derde plaats.

Italië
De meeste skigebieden in Italië kunnen inmiddels al hun terrein ter beschikking stellen, maar de afgelopen week is er niet veel sneeuw bij gekomen. In Livigno is de afgelopen week de meeste sneeuw gevallen (20 cm), terwijl La Thuile in het Aostadal er 10 cm bij kreeg. Cervinia is met een sneeuwhoogte van 2.6 meter nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Italië, maar inmiddels ligt er in zeven Italiaanse skigebieden op de hoger gelegen pistes meer dan twee meter sneeuw. Zo ligt er in Madesimo 205 cm, en op de gletsjer in Passo Tonale 2 meter. In de Dolomieten ligt minder sneeuw en heeft het de afgelopen week ook niet gesneeuwd. Op de pistes van Val Gardena ligt 20-70 cm.

Zwitserland
Zwitserland is momenteel een van de meest sneeuwrijke landen. Alhoewel het de afgelopen week minder heeft gesneeuwd dan eerder in december, is er in sommige gebieden toch aardig wat sneeuw gevallen: Verbier meldt 35 cm verse sneeuw, Wengen 30 cm en Villars 20 cm. Met 3.5 meter sneeuw is Andermatt het meest sneeuwrijke skigebied in Zwitserland en zelfs in heel Europa. Andere Zwitserse skigebieden met veel sneeuw zijn Gstaad met 3.1 m, Engelberg met 2.7 m, Zermatt met 2.2 m en Crans Montana met 2 m.

Spanje/Andorra
Ook in de Pyreneeën is er niet veel verse sneeuw gevallen. De sneeuwhoogtes op de hoger gelegen pistes in de belangrijke skigebieden in Spanje en Andorra liggen tussen de 60 en 110 cm. Inmiddels zijn de meeste pistes geopend en de skicondities zijn over het algemeen goed. Pas de la Casa in Grandvalira had met 5 cm de meeste sneeuwval.

Oost-Europa
Het heeft weer gesneeuwd in Bulgarije: na 25 cm verse sneeuw ligt inmiddels op de hoger gelegen pistes van Bansko 1 meter sneeuw. Hiermee is Bansko een van de skigebieden in Europa waar de afgelopen week de meeste sneeuw is gevallen. Ook in Borovets sneeuwde het tijdens het weekend. De sneeuwhoogte bedraagt hier 90 cm.

Scandinavië
Het grootste skigebied van Scandinavië, Åre, meldt 15 cm verse sneeuw en een sneeuwhoogte van 41 cm. Inmiddels draaien in Åre 35 van de 41 skiliften. In het Noorse Hemsedal ligt na 10 cm verse sneeuwval 1 meter sneeuw, net als in Geilo. De meeste verse sneeuw viel echter in Lillehammer: 17 cm in de afgelopen zeven dagen.

Schotland
De sneeuwcondities in Schotland variëren. Glenshee opende dit seizoen als laatste zijn deuren. Het skigebied had aanvankelijk goede sneeuwcondies, maar door hevige wind en voorspelde regen zijn inmiddels slechts een handvol pistes geopend. Caingorm was ór kerst vier dagen gesloten, maar ziet er inmiddels weer goed uit. In The Lecht zijn nog steeds bijna alle pistes geopend. In Glencoe zijn inmiddels alle lager gelegen pistes toegankelijk. De sneeuwcondities op de hoger gelegen pistes zijn hier uitstekend, met heerlijke zachte sneeuw. Nevis Range was gisteren gesloten, maar voor later deze week is sneeuwval voorspeld.  

Canada en de Verenigde Staten
In het westen van Canada blijven de sneeuwcondities uitstekend. In veel Canadese skigebieden vind je momenteel record of bijna record sneeuwhoogtes. Whistler kreeg er de afgelopen week 90 cm sneeuw bij en heeft inmiddels een sneeuwhoogte van meer dan 2.2 meter. Aan de oostkust, in Quebec, ziet het er ook redelijk goed uit, alhoewel het hier de afgelopen week minder heeft gesneeuwd dan daarvoor.

Aan de westkust van de V.S. heeft het de afgelopen week hevig gesneeuwd, en ook in de skigebieden in de rest van het land is er aardig wat sneeuw bij gekomen – in de skigebieden in Maine viel tot wel 75 verse sneeuw, mooi op tijd voor de kerst. Een aantal skigebieden konden dit seizoen voor het eerst hun deuren openen. Aspen kreeg er 43 cm sneeuw bij, en Heavenly in Californië meldde 91 cm verse sneeuw.

De komende week
In Noord-Amerika blijft het sneeuwen, alhoewel minder dan in de afgelopen week. In Californië, de Rockies en aan de Oostkust wordt tot 20 cm verse sneeuw verwacht. In de Alpen valt naar alle waarschijnlijkheid de komende week meer sneeuw: tot 40 cm. In Scandinavië valt waarschijnlijk nog meer verse sneeuw. In de Pyreneeën wordt weinig verse sneeuw verwacht.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.