De geschiedenis van de après-ski
Après-ski (spreek uit als aapreskie) betekent letterlijk “na het skiën”. Gezellige ontspanning in de vorm van uitgaan, drinken, dansen en feestvieren na het skiën. Oorspronkelijk verwijst het begrip naar het aantrekken van gemakkelijke, lekker zittende schoenen na de minder comfortabele skischoenen. De après-ski is vervolgens al snel uitgegroeid tot allerlei sociale activiteiten na het skiën.

Muziek, dansen en drankjes
Tijdens een après-ski feest op de piste of in het dorp wordt vaak veel alcohol genuttigd. De muziek staat hard en er klinken allerlei hits door de speakers. Bier vloeit in overvloed en de Flügeltjes vliegen in het rond. En wat doe je met het gele dopje van je Flügel flesje wanneer je deze eraf hebt gehaald? Juist ja, je zet hem op je neus! Al met al een gezellig feest, waardoor je erna zo moe bent dat je na het eten lekker je bed in duikt! Maar ben je een volhouder, maak je geen zorgen: er zijn in de skidorpen vaak ’s nachts nog feesten in de clubs waar je vrolijk verder kunt dansen.

Bier per halve liter
De après-ski staat bekend om het drinken van een heleboel bier. Dat bier drink je niet gewoon uit een vaasje maar gaat vaak per halve liter! Après-skiën kun je omschrijven als een kunst. De kunst om gezellig een drankje te doen, na het sporten, voor het eten! Houdt er dus rekening mee dat je nog veilig terug in je appartement of hotel komt. Zeker wanneer je naar een après-ski feest gaat dat op de piste ligt. Je moet nog wel heelhuids beneden komen natuurlijk.

Wat trek je aan tijdens zo’n après-ski feest?
Veel wintersporters houden hun skikleding en skischoenen aan, maar zetten alles wat losser. De helm maakt plaats voor een beanie (muts). Ook wordt vaak een gekke bril opgezet in plaats van de goggle of zonnebril die overdag is gebruikt bij het skiën. Of je hangt je skibril om je nek als design ketting. Tijdens de après-ski maak je de mode zelf,en hoe gekker hoe beter!

Waar zijn de feestjes?
Oostenrijk is een echt après-ski land maar ook de rest van de Alpengebieden komen steeds meer los als het om feesten gaat. Bekende gebieden waar je zeker weten goed zit zijn Gerlos, Ischgl, Kirchberg en Mayrhofen. Ook in het Franse Les-Deux-Alpes weten ze van aanpakken.

Dutchweek Val Thorens
Het hele jaar door trekt Val Thorens veel Nederlanders naar zich toe vanwege de goede feesten. Zo wordt er zelfs ieder jaar een officiële Nederlandse week georganiseerd. De eindweek in Val Thorens heet de Dutchweek. Tijdens deze Dutchweek knallen de Nederlanders letterlijk het wintersport seizoen uit. Omdat deze week eind april/begin mei valt is het vaak al lekker warm in de middag op de terrassen en zie je de gekste outfits in de après-ski terugkomen, zoals bijvoorbeeld badpakken gedragen door heren of dames in bikini’s. De week staat in het teken van live optredens door verschillende bands, veel muziek, bier en andere versnaperingen en een heleboel oranje versieringen en vlaggetjes!

Gerlos
In Gerlos zijn de dagen kort en de nachten heel lang. Het kan zomaar voorkomen dat de feestgangers de eerste skiërs begroeten in de vroege ochtend! De bar blijft net zo lang open tot de zon opgaat en dat betekent een nachtenlange après-ski en socializen. En de volgende dag uitrusten? Dat zit er in Gerlos niet in. De volgende dag begint het feest weer van voren af aan om 4 uur ‘s middags!  

Saalbach-Hinterglemm
In Saalbach-Hinterglemm weten ze ook wat een echt après-ski feest inhoudt. Hier is de bekende Goass Stal zelfs al meerdere malen uitgeroepen tot de beste après-ski bar van de Alpen.

Kirchberg
In Kirchberg is het ritme van de gemiddelde wintersporter iets verschoven. Om 12.00 uur beginnen de eersten al te vragen of het tijd is voor een feestje. Ontspannen doen de feestgangers overdag, in een ligstoeltje op een terras aan de piste. En af en toe een rondje skiën zit er gelukkig ook nog wel in.

Westendorf
In Westendorf zijn Gerry’s Inn, de Wunderbar en de Moskito een begrip. En ook ver daarbuiten zijn deze bars bekend. Rust is hier nauwelijks te vinden, want het feest begint al vroeg en eindigt ook vroeg (’s ochtends). ’s Zomers vind je hier uiteraard wel een heleboel rust en een zee van bloemen. Westendorf staat ook wel bekend als het mooiste dorp van Europa.

Après-ski in Nederland
Het begrip après-ski wordt ook in Nederland veel gebruikt. Zo is er een complete muziekstroom met après-ski hits die in verschillende clubs worden gedraaid. Rotterdam bijvoorbeeld kent een discotheek genaamd de Skihut, met echte wintersportsfeer.

Après-ski toppers
Wanneer je ze nog niet kent, wordt het tijd om je kennis bij de schaven. Kreten als “toetoetoeter op mijn waterscooter”, “Er hat ein knallrotes Gummiboot” en “Nein Mann, ich will noch nicht gehen, ich will noch ein bisschen tanzen” klinken luid en duidelijk uit de speakers. In 2012 was een nummer wel heel populair… “Ai Se Eu Te Pego” is niet alleen in Nederland maar ook in de velen après-ski tenten plat gedraaid!

Sauna, wellness, bioscoop & theater
Natuurlijk is après-skiën niet alleen maar feesten. Je kunt er ook voor kiezen om na het skiën te ontspannen in een kuuroord met sauna’s en bubbelbaden. Goed voor de spieren na een dagje sporten. Met name de grotere ski resorts in Oostenrijk en zeker ook in Frankrijk en Italië kennen een bioscoop of theater waar je de nodige ontspanning tegemoet kunt gaan. Goed om je talenkennis op te krikken! En ook een heerlijk avondje uit eten behoort tot de mogelijkheden na het skiën. Natuurlijk is vroeg je bed induiken geen slecht idee. Dan weet je in ieder geval zeker dat jij de eerste lift omhoog hebt de volgende ochtend!

Op vakantie naar een après-skidorp voor rustige pistes!
Wanneer je niet deelneemt aan de après-ski feesten heb je een aantal voor- en nadelen. Zo zou je last kunnen hebben van het geluid en de harde muziek. Maar als je bedenkt dat de feestgangers ’s ochtends om 8.00 uur nog in hun bed hun roes aan het uitslapen zijn, kun jij mooi met de eerste lift omhoog. Pak je net even die paar afdalingen in een vers laagje poeder als je een beetje geluk hebt. Ook is het ’s ochtends lekker rustig op de piste. De meeste feestvierders zullen pas tegen 11.00 uur op de piste verschijnen en jouw lunch is voor hen het ontbijt!