Bijna alle grote skigebieden over de hele wereld kunnen zich gelukkig prijzen met een ronduit geweldig begin van het nieuwe skiseizoen.

De Alpen blijven er goed uitzien. Inmiddels zijn hier bijna alle skigebieden geopend. De laatste openen komend weekend, voor de kerst. In het zuiden van de Franse Alpen viel in 24 uur tijd tot wel 80 cm sneeuw. De sneeuwhoogtes op de hoger gelegen pistes bedragen inmiddels in de grotere, hoger gelegen skigebieden bijna drie meter. Dat betekent dat we zelfs als het nu zou ophouden met sneeuwen voor van de rest van de winter goed zitten – en vooralnog ziet het er niet naar uit dat de sneeuwval stopt. Glacier 3000 en Andermatt in Zwitserland hebben met respectievelijk 310 cm en 330 cm inmidels sneeuwhoogtes van meer dan drie meter hoog.

Het ziet er ook goed uit in de Dolomieten, de Pyreneeën, Scandinavië, Schotland en Oost-Europa.
In Amerika is de toestand nog steeds niet zo fantastisch als ze daar voor deze tijd van het jaar gewend zijn, maar in skigebieden in Colorado en Utah heeft het inmiddels een aantal keer flink gesneeuwd. De skicondities zijn hier inmidels drastisch verbeterd, en het blijft sneeuwen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
De goede start van het skiseizoen 2012-13 zet zich voort in Frankrijk, met name in de grote en hoger gelegen skigebieden, die op dit moment tot de plaatsen met de beste skicondities wereldwijd behoren. Dit weekend openen nog een aantal “grote namen” in Frankrijk, waaronder Flaine, het Grand Massif gebied en Les Arcs/La Plagne in Paradiski.

Les Arcs heeft al een sneeuwhoogte van 1.5 meter, en we verwachten dat daar deze week nog eens 50 cm bovenop komt. In de grote bowl met poedersneeuw in het hogere gedeelte van Flaine, een skigebied dat bekend staat om zijn goede sneeuwcondities, bedraagt de sneeuwhoogte inmiddels al 2.7 meter (een van de grootste sneeuwhoogtes in Frankrijk en zelfs in de hele wereld). Beneden in het skigebied bedraagt de sneeuwhoogte hier 135 cm.

Met respectievelijk 260 cm en 240 cm behoren Alpe d'Huez en Val Thorens momenteel tot de meest sneeuwrijke wintersportgebieden in Frankrijk.

Oostenrijk
In Oostenrijk is het momenteel relatief warm, in vergelijking met het begin van de maand in ieder geval. Op veel plaatsen stijgt het kwik overdag boven het vriespunt. Als gevolg daarvan zijn de sneeuwhoogtes in vergelijking met vorige week niet veel veranderd. Maar dankzij de paar centimeter verse sneeuw die er is gevallen, zijn de pistes nog steeds in goede staat. Van de grote skigebieden viel de afgelopen 24 uur in Lech Zürs de meeste sneeuw: dit gebied kreeg er 25 cm bij. In Sölden viel 16 cm verse sneeuw, en in de meeste andere skigebieden in Tirol rond de 10 cm.

Ook in Oostenrijk zien we voor het eerst dit seizoen sneeuwhoogtes van meer dan 2 meter: op de Kitzsteinhorn in Kaprun ligt inmiddels 210 cm, 30 cm meer dan vorige week.

Duitsland
Na het winterse weer van vorige week werd het weer in Duitsland deze week gekenmerkt door grijze luchten en regen. In het Allgäu dooide het dit weekend. Hevige regen spoelde op sommige plekken de sneeuw van de bergtoppen.

In de hoger gelegen gebieden blijven de skicondities goed. Verse sneeuw zorgt hier zelfs voor goede pistecondities. Na hevige sneuwval kon Zugspitze afgelopen weekend zijn deuren openen. De geplande seizoensopening begin december moest uitgesteld worden, omdat er toen nog niet genoeg sneeuw lag.

In de nacht van dinsdag op woensdag is in Zugspitze nog eens 15 cm verse sneeuw gevallen. In totaal zijn 11 pistekilometers toegankelijk. Bij een sneeuwhoogte van 205 cm is dit momenteel het meest sneeuwrijke gebied in Duitsland. Balderschwang staat met 150 cm op de tweede plaats. In de eerste helft van deze week viel hier 35 cm verse sneeuw.

Italië
In de meeste grote Italiaanse skigebieden zijn de skicondities nog steeds prima. In de Dolomieten viel op maandag 15 cm verse sneeuw. De sneeuwhoogtes liggen hier tussen de 20 en 70 cm. In Cortina ligt met 80-160 cm meer sneeuw. In Val Gardena zijn 54 van de 112 pistes geopend.

In Cervinia, in het westen van het land, ligt momenteel de meeste sneeuw: maar liefst 2.5 meter. Op maandag kreeg dit skigebied er nog eens 10 cm verse sneeuw bij. In Courmayeur, in het zuiden, viel op maandag 15 cm sneeuw. De sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes is hier in de afgelopen week van 130 cm naar 160 cm gestegen.

Zwitserland
In de hoger gelegen Zwitserse skigebieden heeft het de afgelopen 72 uur wederom hevig gesneeuwd. Hierdoor behoren een aantal van de Zwitserse skigebieden nu tot de plaatsen met de beste sneeuwhoogtes ter wereld. Gstaad bijvoorbeeld kreeg er in de eerste helft van deze week 80 cm bij. Skiërs en snowboarders in Zermatt kunnen zich verheugen op verse powder: de sneeuwhoogte bedraagt hier 190 cm. In Engelberg ligt 235 cm, in Verbier 195 cm, en in Grindelwald 159 cm (56 cm verse powder). In november en begin december had het in deze skigebieden al goed gesneeuwd. De recente sneeuwval heeft daar nog een laag aan toegevoegd.

Spanje/Andorra
Alweer een week met slechts een paar centimeter verse sneeuw in de Pyreneeën, maar dankzij de sneeuwval eind november en begin december zijn de skicondities op de pistes nog steeds utistekend. Formigal is met een sneeuwhoogte van 60-155 cm een van de meest sneeuwrijke skigebieden in deze regio. In Grandvalira, in Andorra, ligt op de hoger gelegen pistes 90 cm sneeuw. De sneeuwhoogte in Vallnord bedraagt 50-120 cm. Alle liften draaien hier inmiddels, en meer dan driekwart van het terrein is toegankelijk – dat percentage is in deze regio op dit moment gewoon.

Scandinavië
Na een langdurige koude periode waardoor alle grote skigebieden in  Scandinavië op volle capaciteit kunstmatige sneeuw konden produceren en uitstekende skicondities voor een lang winterseizoen konden creëren, heeft een sneeuwstorm inmiddels de puntjes op de i gezet met heerlijk verse powder voor een witte kerst.

Afgelopen week kregen de meeste Noorse skigebieden, waaronder grote namen zoals HemsedalGeilo en Trysil, er veel powder bij. Ook in kleinere skigebieden dichter bij de westkust, zoals bijvoorbeeld Voss, zijn de skicondities inmiddels ook goed, maar hier is nog steeds niet al het terrein toegankelijk. Dit weekend wordt in Noorwegen meer sneeuw verwacht.

Oost-Europa
In Oost-Europa heeft het de afgelopen week meer gesneeuwd. In Bulgarije stijgen de sneeuwhoogtes langzaam maar zeker. Borovets (40 cm) opende afgelopen weekend. In Bansko is de sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes in vergelijking met vorige week bijna verdubbeld: van 40 naar 70 cm.

Schotland
Dankzij lage temperaturen en verse sneeuw waren afgelopen weekend vier van de vijf Schotse skigebieden geopend. Na Caingorm en The Lecht konden ook Glencoe en Nevis Range voor het eerst hun deuren openen. Alleen Glenshee gaf te kennen behoefte te hebben aan meer sneeuw. Nevis Range is vooralsnog alleen tijdens het weekend geopend. Begin deze week werd het in de Schotse skigebieden iets warmer, maar inmiddels zijn de temperaturen alweer gedaald, en het begin van het skiseizoen in Schotland ziet er veelbelovend uit – met name met oog op het feit dat de feestdagen voor de deur staan.

Noord-Amerika
Dankzij verse sneeuw in Colorado en Utah konden een aantal skigebieden wintersporters meer geprepareerde pistes ter beschikking stellen, alhoewel in de meeste gebieden nog niet genoeg powder gevallen is voor de super off-piste condities waar deze regio om bekend staat.

De skicondities in het westen van Canada blijven uitstekend. In Whistler is tot nu toe deze maand 165 cm sneeuw gevallen, en het sneeuwt nog steeds door.

De komende week  
In Centraal-Europa wordt het warmer dan in de afgelopen week, maar in de meeste gebieden wordt verse sneeuw verwacht, met 30 cm verse sneeuw op middelhoog tot hoog gelegen pistes. Dit weekend wordt in Oostenrijk verse sneeuw verwacht, maar hoe het weer en de sneeuwcondities er tijdens de kerstvakantie uit zullen zien, is vooralsnog onduidelijk. De temperaturen zijn vrij mild op het moment, maar met een beetje geluk wordt het volgende week weer kouder.

In het westen van Noord-Amerika zal het naar verwachting matig blijven sneeuwen, met een gemiddelde sneeuwval van 30 cm.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.