Dat kan alleen maar een berg zijn, mét uitstekende skifaciliteiten in de winter. De aprés-ski speelt zich af in de oude binnenstad. 

De Trametsch is een onvergetelijke belevenis. En een beproeving. Het vertrek ligt op 2 500 meter hoogte, de eerste meters vallen best mee maar al snel gaat het in een rotvaart naar beneden. Je voelt de kracht zo uit je benen stromen, volhouden is de boodschap. Na negen lange kilometers heb je 1 400 meter hoogteverschil overwonnen en ben je gewoon doodop, maar zielsgelukkig. De Trametsch is de langste afdeling in Zuid-Tirol en die hoort thuis op het palmares van iedere skiër. Het skigebied van Plose telt 43 km pistes, driekwart is blauw en rood, 8 km is zwart tot donkerzwart. Wegens extreem steil en hobbelig. Schönboden, met zijn licht glooiende en extra brede pistes, is het ideale terrein om te (leren) carven. Met de blik op Brixen.

Zuid-Tiroolse wijnen in Vlaamse toprestaurants

De Eisack ontspringt ten westen van de Brennerpas en is met 100 kilometer de op een na langste rivier van Zuid-Tirol. De vallei van de Eisack is het meest noordelijk gelegen wijngebied van Zuid-Tirol. De arme ondergrond bestaat uit oergesteenten en leisteen; gezien de steile hellingsgraad zijn de wijngaarden in terrassen aangelegd. Door het dal waait constant een stevige bries en die zorgt ervoor dat de neerslag snel verdampt, waardoor schimmels niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In combinatie met de kille nachten en hete dagen levert dat krachtige en aromatische witte wijnen op. Silvaner is de meest verbreide druivensoort en gedijt tot op een hoogte van 700 meter. Müller Thurgau wordt aangeplant tot op 850 meter en is geschikt als aperitief- en zomerwijn. Gewürztraminer vergt veel zon en een beschermende omgeving  en is een complexe wijn die het best tot zijn recht komt bij stevige gerechten zoals knoedels en gerookt vlees met zuurkool. Kerner is een jonge en in ons land onbekende druif, een kruising van Riesling en Trollinger. Bleekgeel van kleur blijkt de Kerner in het glas een aromatische bom: muskaat, passievrucht, ananas en citroenmelisse in overvloed. In de mond voelt hij fris aan en verrast door een lange afdronk, zonder aan frisheid in te boeten. Ideaal bij voorjaars- en zomergerechten, bij asperges en gegrilde vis.

De geschiedenis van het Augustijnenklooster Neustift gaat terug tot de 12de eeuw; het grootste kloostercomplex van Zuid-Tirol is een vaste stopplaats voor toeristen en wijnliefhebbers. De Stiftskellerei in Vahrn vormt het epicentrum van de Zuid-Tiroolse witte wijncultuur, en valt met de ‘Praepositus’ geregeld in de prijzen. Koud aanbevolen.
Zuid-Tiroolse topwijnen hebben inmiddels ook de lange weg gevonden naar enkele Vlaamse sterrenrestaurants, maar smaken doen het best in hun eigen vertrouwde omgeving.   

www.plose.org 

www.suedtirol.info/valisarco_be

 

Volg Südtirol op Facebook: www.facebook.com/ZuidTirol