Alpen
De keuze aan skibestemmingen in de Alpen is begin juni beperkt tot slechts vier skigebieden. Skiën kan op de Dachsteingletsjer (met een sneeuwlaat van 4.5 meter) en Hintertuxgletsjer in Oostenrijk, Zermatt in Zwitserland en Passo Stelvio in Italië.

Binnen enkele weken zal er meer keuze zijn, wanneer diverse skigebieden hun zomerskiseizoen beginnen, zoals Les 2 Alpes en Tignes (opening op 16 juni) en Val d’Isere (open vanaf 9 juni) in Frankrijk. In Italië heropenen Val Senales en Cervinia op 16 en respectievelijk 20 juni. Zomerskiën in de Alpen is vaak beperkt tussen 7 en 13 uur dagelijks.

Les 2 Alpes

Scandinavië
In Scandinavië melden de drie Noorse zomerskigebieden Folgefonn, Galdhoppigen en Stryn enorme sneeuwhoeveelheden tot meer dan 8 meter. Ruka in Finland heeft nog steeds haar ‘zomer’piste open, hiermee zal Ruka na verwachting 8 maanden operationeel zijn dit seizoen (van midden oktober tot 10 juni).

Noord Amerika
In Noord Amerika is er geen herhaling van het sneeuwrijke voorjaar van 2011, zo heeft zelfs Mammoth ‘al’ het skiseizoen afgesloten. Skigebied Timberline in Oregon, het enige skigebied in de Verenigde Staten dat het hele jaar rond geopend is. Verder is Crystal Mountain in Washington state open tot 2-3 of 9-10 juni, afhankelijk van de sneeuwcondities. Ten noorden van de grens, in Canada zijn alle skigebieden gesloten, Whistler Blackcomb heropent voor gletsjerskiërs van 23 juni t/m 29 juli 2012. Op 1 juni lag er in Whistler nog meer dan 210 cm sneeuw.

Zuidelijk Halfrond
Op het Zuidelijk Halfrond opent deze zaterdag (2 juni) Perisher in Australië als eerste skigebied, en een week eerder dan gepland. Dit is te danken aan 30 cm verse poedersneeuw en extra (kunst)sneeuwproductie. Een week later zullen meer Australische skigebieden openen, waaronder Mt. Buller dat deze winter een nieuwe 4-persoonsstoeltjeslift opent.

Veelbelovende tekenen ook uit Nieuw Zeeland, waar dit jaar geen recordtemperaturen als in 2011 gerapporteerd worden. De meeste skigebieden openen tussen 9 en 23 juni, verwacht wordt dat Coronet Peak en Mt Hutt als een van de eerste skigebieden het skiseizoen in Nieuw Zeeland openen.

In Zuid Amerika zijn ook de eerste skigebiedsopeningen te verwachten in komende weken. Goed nieuws voor skigebieden met nieuwe faciliteiten, zoals Las Lenas in Argentinië waar een nieuwe 4-persoonsstoeltjeslift opent en Valle Nevado in Chili waar de eerste gondellift in gebruik genomen wordt.

In Afrika is in het Afriski Center in Lesotho de sneeuwproductie bij min-temperaturen begonnen en is de verwachte openingsdatum 6 juni.