De drie koningen, klassieke muziek en knusse middagen met een kop warme chocolatemelk - ervaar oud en nieuw in de Pyreneeën.

In Spanje bestaat kerst uit drie verschillende etappes. Op kerstavond (Noche Buena) kom je met je familie bijeen voor een grote kerstmaaltijd (vaak wordt daarna ook nog vrolijk doorgefeest tot diep in de nacht). Eerste kerstdag is wanneer mensen hun roes uitslapen en met een groot glas sinaasappelsap en een aspirientje hun kater te lijf gaan. Tot slot heb je op 6 januari Driekoningen (El Dia de los Reyes). Dit is een van de belangrijkste data van de Spaanse kalender. Op deze dag wordt het bezoek van de drie koningen, Melchior, Caspar en Balthasar, afkomstig uit Europa, Arabië en Afrika, die te paard, kameel, en olifant goud, wierook en mirre naar het kindje Jezus kwamen brengen, herdacht.

Overal in Spanje en Andorra vinden optochten plaats. Veel skigebieden bieden op El Dia de los Reyes een even uitgebreid of zelfs nog uitgebreider programma als op Eerste kerstdag. In [R1640R, Cerler], waar altijd meer dan genoeg evenementen en activiteiten plaatsvinden, komen Melchior, Caspar en Balthasar een bezoekje brengen en de aanwezige kinderen begroeten. Ze maken hier op ski's hun opwachting. Ze beginnen om half elf in El Molino; daarna gaat de route verder naar Cota, La Colladeta, en Ampriu, waar ze ook een bezoekje aan de sneeuwtuin zullen brengen. Ook in [R1642R, Formigal] en [R1649R, Panticosa] (allebei in de Valle de Tena) komen de drie koningen in eigen persoon langs, evenals in Javalambre en [R1657R, Valdelinares] in de provincie Teruel, anderhalf uur rijden vanaf Valencia en Zaragoza.

Een kleurrijk vuurwerkspektakel boven de bergtoppen: daar zou elk skigebied met oud en nieuw voor moeten zorgen. In [R1636R, Baquiera-Beret] kun je precies dat verwachten. Verder kun je hier op 5 januari van heerlijk volle warme chocolademelk genieten terwijl iedereen wacht tot de drie koningen hun opwachting maken. Dit skigebied bevindt zich in een dal omringd door bergtoppen en een groot bos. Op Noche Vieja (oudejaarsavond) staat hier van allerlei leuks op het programma. Om zeven uur 's avonds kun je in La Inglesia de Baquiera een kerkdienst bijwonen. Daarna wordt er licht in de duisternis gebracht met een speciale afdaling met fakkels en een spectaculaire vuurwerkshow waarbij toeschouwers met stomheid geslagen zullen zijn. Later in de avond kun je een enorm feest verwachten, verspreid over diverse nachtclubs, dat de hele nacht door zal gaan. Op 1 januari vindt er in de kerk van Baquiera een klassiek concert plaats met stukken van Haydn, Mozart, Beethoven, Telemann en Bach. In andere skigebieden, zoals Boi Taull in Lleida, kun je op oudejaarsavond eveneens fakkelskiën.

Als je de kids op sleeptouw neemt, dan is Vallnord een hele geschikte plek om ze voor het eerst met wintersport in aanraking te brengen. Het skigebied heeft veel geld geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn snowparks. De bewegwijzering op skiroutes is hier uitstekend, en skiërs op voortgezet niveau worden gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn. In [R1549R, Pal] is er een skigebied speciaal voor gezinnen dat loopt van de pistes van La Caubella (1950 meter) tot El Pla de la Cot (2052 meter). En tieners die op zoek zijn naar een uitdaging kunnen in Vallnord het [R1548R, Arcalis] gebied gaan verkennen. Sinds kort vind je hier een heel gebied speciaal voor freestyle skiën.

Van 24 tot 27 januari vindt in Vallnord de strijd om de Borrufatrofee plaats. Dit is de 19e editie van deze wedstrijd voor getalenteerde skiërs in de leeftijdscategorie 11 tot 14 jaar. De wedstrijd maakt deel uit van de FIS Alpine Ski World Cup. In voorgaande jaren heeft deze wedstrijd rond de 300 skiërs uit 25 verschillende landen weten te trekken. Er zijn drie categorieën: giant, supergiant, en slalom. Dit is een geweldige gelegenheid om met eigen ogen te zien wat deze getalenteerde kinderen allemaal in hun mars hebben.

Spanjaarden weten hoe je een feestje bouwt, en in skigebieden is dat bijzonder waar. In Cerler wordt het nieuwe jaar ingeluid met een groot feest voor de Cafetaria Remascaro. Vanaf half vier 's middags zijn hier dj's bezig.

Sommige sjiekere hotels geven met oudejaarsavond een groot galadiner. Als je op zoek bent naar iets originelers, zou je naar het luxe Sport Hotel Hermitage & Spa in Soldeu kunnen gaan. Hun Noche Vieja diner wordt begeleid door een concert van de Amerikaanse soulzangeres Monica Green. In dit hotel vind je twee restaurants: '1.8' richt zich tot mensen die houden van Mediterraans eten, en in '5.0' kun je verschillende keukens en stijlen vinden, die met elkaar gecombineerd worden met als resultaat interessante, innovatieve gerechten. Kijk voor meer informatie op www.sporthotels.ad of bel +376 870 550.

Spanje staat bekend om zijn innovatieve kookkunst (nueva cocino) en dit is ook in het Andorra Park Hotel terug te vinden. 'Es Andorra', een restaurant in dit hotel, heeft zijn Noche Vieja menu nog niet bekend gemaakt, maar als wat uitgaan van hits uit het verleden, zoals chocoladeijs in een hoorntje met currysmaak wordt het hier vast ook op oudejaarsavond spannend.

In Spanje en Andorra zijn ze gek op lekker eten, en rond deze tijd van het jaar zitten de restaurants vaak bomvol, dus zorg ervoor dat je minstens één dag (en liever twee dagen) vantevoren een tafeltje reserveert. Kortom - eet je buikje rond en ski tot je erbij neervalt. SneeuwSki wenst je alvast een hele fijne jaarwisseling!