Als je in de Centrale Alpen oud en nieuw wilt vieren, heb je eigenlijk de keus uit twee mogelijkheden: óf je blijft tot zonsopgang doorfeesten, wat je in de bekende feestbestemmingen  en grotere steden kunt doen; of je kunt teruggaan naar de wortels van oud en nieuw-tradities, met fakkeltochten en gebruiken die teruggaan tot voorchristelijke tijden. Maar waar je ook naartoe gaat in Oostenrijk, Duitsland of de Duitstalige gedeelten van Zwitserland en Italië, spectaculaire vuurwerkshows te midden van het pittoreske berglandschap zijn gegarandeerd.

Oostenrijk

Oud en nieuw in Oostenrijk kan feest betekenen, traditie, of juist iets totaal anders. In Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, treden de hele avond lang bands uit binnen- en buitenland op in het oude stadscentrum, voordat om middernacht op de Seegrube vuurwerk wordt afgestoken.

In [R536R, St. Johann], in de Kitzbüheler Alpen, begint het feest al op 29 december. De voetgangerszone wordt volgezet met eetkraampjes, en podiums voor livemuziek en dj’s. Op 31 december vindt er bij het dalstation van de gondellift een traditionele oudejaarsshow plaats.

[R677R, Ischgl], de nummer één feestbestemming in Tirol, doet zijn reputatie natuurlijk weer eer aan. De clubs zijn hier nog drukker dan tijdens de rest van het seizoen. Alleen om middernacht stromen ze even leeg zodat buiten de vijf spectulaire vuurwerkshows bewonderd kunnen worden. Het vuurwerk wordt hier begeleid door openluchtmuziek die door het hele dal heen klinkt.

Een meer traditionele manier om oudejaarsavond door te brengen is te gaan kijken naar een fakkeltocht van de plaatselijke skischool, vergezeld van fanfare- en alpenhoornmuziek en kanonsalvo’s,  bijvoorbeeld om vijf uur ’s middags in Kaiserwinkl. Als je een echt spectaculaire variant van dit gebruik wilt aanschouwen, ga dan naar [R203R, Kitzbühel]. Op 1 januari om zes uur ’s avonds lijkt de wereldberoemde Streif-afdaling wel in lichterlaaie te staan, met een fakkeltocht, heksenverbrandingen en vuurwerk.

Als je echt dapper bent en goed tegen kou kunt, kun je in Achensee meedoen aan een zwemwedstrijd: spring het ijskoude water in, zwem 25 meter, laat de bel klinken op een ijsberg en zwem dan weer terug.

In Steiermark kun je op oudejaarsavond na zes uur de pistenbully’s zien dansen onder het vuurwerk in Schönberg-Lachtal.

Misschien nog wel de meest knusse manier om het nieuwe jaar in te luiden is in een Alpen boerderij, met lekker eten en genoeg te drinken. Dat kan bij de Bratl Arm in [R2718R, Wenigzell], met een hartige portie Stelze (varkenspoot) in plaats van een sjieke toestand met champagne.

Duitsland

In [R2602R, Oberstdorf] in Beieren gaat jaarlijks met oud en nieuw het Four Hills toernooi van start. Dat betekent dat je de jaarwisseling op een skischans kunt doorbrengen. Na een avondmaaltijd in de Erdinger Sportalm kroeg kun je met de gondellift omhoog om van een panoramisch uitzicht op grote gedeelten van de Allgäuer Alpen te kunnen genieten.

In het Berchtesgadener Land begint het nieuwe jaar ofwel op klassieke, ofwel op luidruchtige wijze. In het theater van Bad Reichenhall vindt een operettegala plaats met een symfonieorkest. Elders in de regio wordt om middernacht door middel van kanonsalvo’s afscheid genomen van het oude jaar. In de eerste weken van het nieuwe jaar komen mannen op de weiden bijeen om met reusachtige zwepen te klappen. De bedoeling van dit voorchristelijke gebruik, het Aperschnalzen, is de wintergeesten te verjagen.

Nog een ander aanbod vind je in regio [R2590R, Chiemgau]. Op de tweede editie van het Kirchanschöring “Zelt’n” festival vind je optredens van Beierse cabaratiers en musici, en worden films gestoond. Het festival vindt van 30 december tot 9 januari plaats in een circustent in het Achenpark.

Zwitserland

In Zwitserland leven de oude, deels heidense, deels middeleeuwse oud en nieuw tradities misschien nog wel het meeste. In [R2101R, Appenzell] Ausserrhoden vindt op 1 december de Silvesterklausen traditie plaats. De mannen uit deze plaats verkleden zich als Kläuse: mooie Kläuse die eruitzien als kleurige houten poppen, lelijke Kläuse die eruitzien als harige monsters en Kläuse die gehuld zijn in natuurlijke materialen uit het bos. Ze bellen overal aan om te zingen en je het beste voor het komende jaar te wensen. Dat moet je zien!

Soortgelijke tradities vind je in veel verschillende regio’s. Op 30 december zijn de straten van [R612R, Meiringen], in het Berner Oberland, gevuld met mannen in griezelige kostuums die op koeienbellen slaan om de kwade geesten te verjagen. In [R607R, Beatenberg] gaan alle vrijgezellen op oudejaarsavond van restaurant naar restaurant en luiden met hun koeienbellen het nieuwe jaar in. In Schwarzenburg heeft deze traditie zich tot een waar toneelstuk ontwikkeld: een als ezel verklede man symboliseert het oude jaar en wordt door de duivel, een priester, een bruid en een bruidegom, die samen voor het nieuwe jaar staan, met een zweep geslagen.

Als dit jou allemaal wat te luidruchtig en barbaars in de oren klinkt, is een iets minder druk heidens gebruik voor jou misschien interessanter. In Scuol en Sent in het kanton Graubünden kun  je een bootje met een kaarsje erin te water laten in een van de vele dorpsbronnen. Of misschien vind je het leuker om het nieuwe jaar in een historische tandradbaan in te luiden onder het genot van een kaasfondue. Dat kan op 31 december op Mount Rigi in Centraal Zwitserland.

Natuurlijk kun je in Zwitserland ook meer culturele evenementen vinden. Bij het muziekfestival van [R609R, Gstaad] (28 december tot 8 januari) wordt door jonge talenten en populaire musici klassieke muziek van Chopin en Liszt vertolkt en vinden er ijsshows plaats. Bovendien kun je tijdens deze periode in vijf verschillende kroegen en clubs in deze regio folkloreconcerten bijwonen.

En mocht je je ooit hebben afgevraagd waar in Zwitserland je het oud en nieuw feest kunt vinden dat het langste duurt: dat is in [R628R, Interlaken], de beroemde toeristenbestemming in het Berner Oberland. Het feest gaat op 31 december van start met een galadiner in een van de luxe hotels van Interlaken, wordt op 1 januari voortgezet met openluchtconcerten en vuurwerk in de voetgangerszone, en eindigt dan op 2 januari met de traditionele harderpotschete waarbij dorpelingen in griezelige kostuums wederom proberen de wintergeesten te verjagen.

Zuid-Tirol

Als je ondanks al het lekkere eten tijdens de kerst nog steeds goed in vorm bent, vind je het misschien leuk om in Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol, meet te doen aan de langste oudejaarsmarathon te wereld. Bij de Bo Classic loop je 1260 meter hard door het historische stadscentrum – mannen lopen acht rondjes en vrouwen vier. Natuurlijk kun je ook gewoon komen kijken. Amateurs beginnen om een uur ’s middags; topsporters gaan twee uur later van start.

Fakkeltochten zijn ook in Zuid-Tirol traditie, met name in het Grödental. In St. Ulrich kun je op 31 december een fakkeltocht (met vuurwerk) aanschouwen, of in Wolkenstein-Gröden of St. Christina in Gröden (met dj) op de avond van 1 januari.