Oud en nieuw in Frankrijk, ook wel le revéillon of la Saint Sylvestre genoemd, betekent de hele nacht door feesten, dj’s, ijsbars, grote vuurwerkshows, glühwein, en in stijl dineren. Al deze festiviteiten maken een Frans skigebied tot een geschikte plek om het nieuwe jaar zogezegd de deur uit te bonjouren.

In de meeste skigebieden wordt op 31 december vuurwerk afgestoken. Ook kun je hier doorgaans onder leiding van een skileraar met fakkel in de hand de helling af skiën en genieten van zo veel glühwein of warme chocolademelk als je maar wil om op het nieuwe jaar te toasten (skigebieden zoals [R602R, Val Thorens], [R1685R, Montgenèvre], en [R2800R, Les Contamines-Montjoie] bieden hun gasten deze drankjes gratis aan).

Eten speelt in elke Franse fête een grote rol. In veel skigebieden, zoals bijvoorbeeld in [R1960R, Super Besse] of [R2390R, Chamrousse], bieden de restaurants op 31 december speciale menus de revéillon aan. Deze luxueuze diners bestaan vaak uit foie gras, vlees van hoge kwaliteit zoals Bresse kip of Salers rundvlees, en een speciaal dessert. Vaak is al een glas champagne inbegrepen, zodat gasten een toast op het nieuwe jaar kunnen uitbrengen.

Maar niet alle skigebieden bieden met oud en nieuw dezelfde soort festiviteiten aan. Wat jouw ideale bestemming is, hangt er vanaf op wat voor manier jij precies het nieuwe jaar wilt inluiden.

Skigebieden die zich richten op een jonger publiek organiseren enorme feesten die tot lang na middernacht doorgaan. Zo wordt het dalstation van [R206R, La Plagne] in het kader van hun jaarlijkse Nuit de Pompon Rouge tot een reusachtige dansvloer omgetoverd, terwijl in Tignes de Fire Mix Party plaatsvindt, waar beroemde dj's op 2100 meter hoogte hun platen mixen. Ook in [R2269R, Ax-les-3 Domaines] en Val Thorens worden de dalstations tot nachtclubs in de open lucht omgetoverd met dj's en ijsbars, zodat de bezoekers gezellig samen het nieuwe jaar in kunnen dansen.

Voor skiërs die van de kerstvakantie gebruik willen maken om bij te komen van een inspannend jaar is een wat rustiger skigebied wellicht een betere optie. Skigebieden zoals bijvoorbeeld [R587R, Avoriaz] en [R1305R, Arc 1950] zijn in dat geval zeer geschikt. Dit zijn autovrije skigebieden waar je een rust kunt vinden die in steden al eeuwen geleden teloor is gegaan. Beide bieden tevens uitstekende ontspanningsmogelijkheden. Met oud en nieuw hoef je hier geen drukke feesten te verwachten. Dat maakt deze skigebieden tot ideale plekken voor een knusse, intieme oudejaarsavond.

Als je met de kids op pad gaat, ga dan naar een van de vele gezinsvriendelijke skigebieden die Frankrijk rijk is. Deze skigebieden organiseren vaak speciale activiteiten zodat ook de jonge skiërs een feestelijk gevoel krijgen, zelfs als ze het niet tot middernacht volhouden. In Montgenèvre worden kinderen aan het einde van de dag bijeengetrommeld om met hulp van de plaatselijke skileraren een afdaling met fakkels te maken. Ook [R2330R, Puy Saint Vincent] houdt met oud en nieuw rekening met kinderen. Bij de festiviteiten hoort hier doorgaans een interessante voorstelling aan de voet van de berg, gevolgd door vuurwerk en een traditionele afdaling met fakkels met de plaatselijke skileraren.

Anderen willen juist misschien liever een wat meer romantische omgeving om het nieuwe jaar met een kus in te luiden, bijvoorbeeld saampjes knus in de arrenslee met op de achtergrond de majestueuze Mont Blanc. In Frankrijk hebben tortelduifjes met oud en nieuw meerdere mogelijkheden. [R117R, Courchevel] en [R1085R, Megève] bieden een elegante atmosfeer. Kleinere skigebieden zoals La Toussuire of de skigebieden in het Vercors gebergte bieden een intieme setting voor de perfecte oudejaarsavond met jouw schatje.

Welk skigebied je ook kiest om oud en nieuw te gaan vieren, met middernacht is het in Frankrijk traditie om al je vrienden op de wang te kussen en elkaar bonne année te wensen! Soms rennen of rijden feestgangers hier door de straten en maken daarbij een hoop keet om het nieuw jaar te verwelkomen voordat ze dan weer terug de kroeg in duiken, of ze nou samen met een intiem groepje vrienden feesten of zich onder de anonieme mensenmassa willen begeven.

Het zal je niet verbazen om te horen dat de pistes in Frankrijk op 1 januari er vaak nogal verlaten uitzien. Terwijl sommige skiërs hun roes nog aan het uitslapen zijn, willen anderen wellicht van deze rust gebruik maken en hun eerste rondjes van het nieuwe jaar skiën.

Kom voor meer ideeën voor het vieren van oud en nieuw in Frankrijk regelmatig even langs op SneeuwSki. Wij houden je op de hoogte over evenementen en arrangementen zodat je de perfecte plek kunt uitzoeken om het nieuwe jaar in te luiden.