Één ding is zeker: een reisje naar de pistes van de Pyreneeën zou deze winter bovenaan je verlanglijstje moeten staan.

Gigantische kerststallen, nachtduiken in bevroren meren, en les krijgen in met een Mercedes op het ijs manoeuvreren (en daarnaast natuurlijk ook de oude vertrouwde kerstmarkten) – de skigebieden in Spanje en Andorra hebben zich dit jaar echt uitgesloofd om een fantastische keuze aan kerstfestiviteiten te kunnen bieden.

Hoewel de meeste skigebieden een zelfde soort winterprogramma hebben, met populaire activiteiten zoals skiën met fakkels (altijd leuk natuurlijk) en ijsschaatsen, nemen andere skigebieden daar in hun enthousiasme voor echte actie geen genoegen mee. Zij organiseren activiteiten zoals zorben, speedriding of duiken op hoogte – dingen waar je meer lef voor nodig hebt.

Een skigebied dat graag aan ieders wensen tegemoet wil komen is [R1636R, Baqueira-Beret]. Dit skigebied, dat ligt in La Val d’Aran in de provincie Lleida, biedt een breed scala aan activiteiten om uit te kiezen, waaronder een ritje maken met een honden- of arrenslee, paardrijden, helikopterskiën en picknicken op de piste. Na afloop kun je lekker ontspannen in de thermale bronnen van Baronía de Les.

Kerst zou kerst niet zijn zonder de bekende kindervriend van de Noordpool. In het gezinsvriendelijke Vallnord komt de kerstman in een magische, door rendieren getrokken slee cadeautjes afleveren. Aangezien de gebruikelijke natuurwetten op de kerstman niet van toepassing zijn, kun je hem op heel wat verschillende pistes tegelijk aanschouwen – steeds met een ander vervoermiddel. In [R1649R, Panticosa] komt hij op ski’s; in [R1640R, Cerler], in het Benasque-dal doet de kerstman de ronde van El Molino tot de sneeuwtuin in Ampriu, en deelt daarbij snoepjes uit.

Waaghalzen zijn vast blij om te horen dat de duikschool van Vallnord is begonnen met duikexcursies op een diepte van twaalf meter in het bevroren La Canaleta meer. Deze excursies vinden zowel overdag als na zonsondergang plaats. Nog extremer is duiken in de Tristaina meren. Hier kun je off-piste skiën combineren met duiken op hoogte. Deze meren bevinden zich namelijk op 2300 meter boven de zeespiegel (een dagpas en één ijsduik voor beginners in La Canaleta, [R1548R, Ordino-Arcalís], kosten samen €115).

4MATIC is een initiatief van Mercedes-Benz op het parkeerterrein van L’Hortell in Arcalís. In dit circuit krijg je les in het rijden onder extreme weersomstandigheden. Je krijgt hier tevens de kans om alle Mercedes-auto’s met 4matic-tractie gratis uit te proberen. Vooraf boeken verplicht. Alleen voor volwassenen!

Traditionele kerstmarkten zijn in sommige gedeelten van Spanje en Andorra even populair als in andere landen in Europa, en de kerstmarkt in La Massana liegt er niet om. De nadruk ligt hier op een breed aanbod en de hoge kwaliteit van de producten, en op de winkelervaring op zich – er staan allerlei tentoonstellingen en optredens op het programma, zodat je tijdens je winkelmiddag ook nog eens een stukje cultuur meepikt.

Wie levensgrote figuren uit de Bijbel wil zien, moet naar [R2132R, Canillo]. In dit dorp, dat deel uitmaakt van het Grandvalira skigebied, vind je een “magische en verbazingwekkende opstelling” bestaande uit 39 figuren van mensen en 194 figuren van dieren, gemaakt met behulp van boomhars. De opstelling begint bij de gondellift en het ijspaleis van Andorra en eindigt voor het gemeentehuis met een kerstgroep. Lichteffecten en versieringen van hout en boomhars zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal opgaat, en bouwen de spanning op tot het moment van de aanbidding van het kind Jezus door de drie wijzen uit het oosten. Zij worden door acteurs gespeeld – leuk voor kleine kinderen. Dit evenement vindt plaats van 3 december 2010 tot 9 januari 2011.

Ook in Cerler wordt een kerstspel gehouden, te weten vanaf tien uur ’s morgens op 11 december in het Estadio Miralbueno el Olivar Centre.

Iedereen houdt van muziek. Op het juiste tijdstip en in de juiste atmosfeer zorgen kerstliedjes bij iedereen voor een tevreden en dankbaar gevoel. En in het buitenland steek je er ook nog eens iets van op. In Canillo heb je op twee verschillende dagen de mogelijkheid om van Spaanse kerstliedjes te komen genieten: op 4 december in Sant Serni om zes uur ’s avonds en om zeven uur ’s avonds voor het gemeentehuis; op 19 december om half twaalf ’s morgens in Sant Serni en om één uur ’s middags voor het gemeentehuis.

Op 19 december is het Wereld Snowboard Dag. Ter ere hiervan biedt Cerler gratis freestyle lessen. Ook zullen er dj’s aanwezig zijn, en kun je nog andere leukigheden verwachten die ze nu nog niet bekendmaken. Dit skioord heeft ook een lopend programma met livemuziek. Op het terras voor de Cafeteria Remascaro kun je hier op twee zaterdag in de maand van concerten komen genieten.

In het Buoi Taulle skigebied wordt op 18 en 19 december gefeest in het kader van hun tweede “Snow Party Walla”. Op 12 december wordt hier tevens de opening van hun nieuwe funpark gevierd. Ook in [R1655R, Sierra Nevada] word teen nieuw funpark uit de doeken gedaan. Het Sulayr Superpark bevindt zich in Loma de Dilar en is in drie verschillende gebieden onderverdeeld met zowel natuurlijke als kunstsneeuw, (live)muziek en draadloos internet.

Freestylers zijn ook in [R1642R, Formigal] goed op hun plek. Dit seizoen begint dit skigebied met het “Formigal Freestyle Festival” – een nieuwe wedstrijd voor freeskiërs en snowboarders waarbij deelnemers in teams van twee hun krachten bundelen om zo nog indrukwekkendere dingen te kunnen laten zien. De relaxte atmosfeer van freestyle festivals trekt met name een jonger publiek, maar iedereen is van harte welkom, en de evenementen vormen een aangename pauze van alle kerstfestiviteiten die je elders tegenkomt.