In de week vóór kerst bouwen de grote Franse skigebieden de spanning al op met speciale versieringen en evenementen, maar in Frankrijk vormt kerstavond, le réveillon de Noël, het hoogtepunt van de festiviteiten.

Jong of oud, in de grote skigebieden van Frankrijk beleef je gegarandeerd een onvergetelijke kerst. In [R117R, Courchevel] vindt een schaatsgala plaats, waar sommige van de beste schaatsers van Frankrijk hun opwachting zullen maken. De kerstboom op de Place des Alpes in [R1085R, Megève] wordt versierd met 3000 sterren van Swarovski kristal. Wintersporters in [R2440R, La Clusaz] kunnen zich verheugen op Les Pestacles du Père Noël, een week vol toneelstukken, spelletjes, en verhalenuurtjes (ook in het Engels) voor de kids.

Gezinnen die de feestdagen in een wat intiemere sfeer willen doorbrengen, kunnen kiezen uit de vele kleine en middelgrote skioorden die Frankrijk te bieden heeft. [R2098R, Les Sybelles] zet de hele kerstweek in het teken van de kinderen, met een kerstmannendorp en een sneeuwkasteel. In [R2821R, Orcière] komt de kerstman kerstcadeautjes voor jonge bezoekers persoonlijk afleveren. De verschillende skigebieden concurreren met elkaar als het gaat om het verzinnen van een originele entree voor de kerstman: al naar gelang waar je bent, kun je hem per helikopter, hondenslee, arrenslee of snowboardend zien binnenkomen.

Een skioord dat zichzelf als une station familiale beschrijft, is waarschijnlijk een goede keus voor ouders met kinderen. Deze gezinsvriendelijke skigebieden hebben doorgaans allerlei maatregelen getroffen om het skiën met kinderen makkelijker te maken: speciale kinderzones, korting voor kinderen, en een goed kinderopvangaanbod. Skigebieden die speciaal moeite doen om het gezinnen naar de zin te maken, worden beloond met het Famille Plus label, dus als je op internet op zoek gaat naar informatie over een bepaald skigebied, kijk dan op hun homepage of je ergens de Famille Plus ster ziet staan.

In veel skigebieden vinden jaarlijkse kerst-ski-evenementen plaats. In [R483R, Val d'Isère], [R2652R, Alpe du Grand Sere], en [R2586R, Les Angles] kun je een groep ski-instricteurs bij fakkellicht de helling zien af slalommen.

Een andere populaire traditie die zich door Frankrijk heeft verspreid, en nu zelfs in sommige skioorden te vinden is, zijn de kerstmarkten. Deze traditie komt oorspronkelijk uit de Elzas, en in deze regio vind je nog steeds de meest pittoreske marchés de Noël die Frankrijk te bieden heeft. We raden wintersporters die de kerstvakantie doorbrengen in plaatsen zoals Geradmer, [R2179R, les Ballons d'Alsace], en Le Hohwald aan om in ieder geval een kijkje te gaan nemen bij de kerstmarkten in de nabije dorpen.

Sommige skioorden, zoals [R1708R, Les Saisies] en [R206R, La Plagne], hebben hun eigen kerstmarkten. Maar ook als er in het skigebied zelf geen kerstmarkt wordt georganiseerd, veel steden die in de buurt van skigebieden liggen hebben er wél een. Grenoble, Annecy, Tarbes en Briançon hebben in deze tijd van het jaar allemaal kerstmarkten.

Culinaire genieters zullen maar wat blij zijn met de vele delicatessen die je op een Franse kersttafel aantreft. In de restaurants van sommige Franse skioorden, zoals bijvoorbeeld [R590R, Morzine], vindt er op de avond van 24 of 25 december een luxueus Frans kerstdiner plaats. Typische Franse kerstgerechten zijn bijvoorbeeld foie gras, gerookte zalm, oesters, gevogelte met eventueel kastantes of wilde paddestoelen, en de traditionele bûche de Noël toe. Deze kersttaart in de vorm van een boomstam heb je in verschillende smaken, van de “klassiekers” – chocola en hazelnoot – tot exotische varianten zoals kokos of banaan.

Alhoewel veel skigebieden voor de kerstweek met speciale (all-inclusive) arrangementen of aanbiedingen voor gezinnen op de proppen komen, blijft dit een van de duurste periodes voor accommodatie. In de laatste twee weken van december kunnen prijzen wel drie keer zo duur zijn als tijdens de rest van het jaar, dus als je in Frankrijk kerstmis wil vieren, moet je over een zeker budget beschikken. Bij sommige arrangementen zijn interessante activiteiten inbegrepen, zoals sneeuwschoenwandelen of toegang tot de plaatselijke thermen, zodat bezoekers voldoende afwisseling hebben en waar voor hun geld krijgen.

SneeuwSki houdt je wekelijks op de hoogte over de beschikbare arrangementen, dus zorg ervoor dat je regelmatig even op onze website langskomt voor advies bij het plannen van jouw kerstvakantie in Frankrijk.