De knoop is doorgehakt: jij en je naasten willen niets liever dan de feestdagen op de piste doorbrengen om te zo te genieten van optimale sneeuwcondities en de bijzondere, knusse sfeer die 's winters in de bergen heerst.

In Zwitserland vind je een aantal van de beste skigebieden ter wereld: plaatsen die bekend staan om hun lange wintersporttraditie, een eersteklas ski-ervaring en een knusse, authentieke sfeer. Maar wat voor 'extraatjes' staan hier met de kerst op het programma? Wij hebben een lijst samengesteld van de leukste evenementen: galadiners, spetterende concerten als fijne afsluiting van een drukke dag in de buitenlucht, en andere festiviteiten die van je kerst/wintersportvakantie gegarandeerd iets bijzonders maken.

Op en rond de pistes van het zonnige [R606R, Adelboden] is er voor wintersporters meer dan genoeg te doen. Sneeuwliefhebbers die momenteel geen relatie hebben krijgen de kans elkaar beter te leren kennen tijdens een diner en feest voor singles in Hotel Des Alpes op kerstavond. Wie weet – misschien klikt het wel met iemand, en zoef je de dag daarop samen over de piste...

Op eerste kerstdag staat 's avonds in het Kulturhaus Alte Taverne een veelbelovend concert op het programma van de Zwitserse singer/songwriter Nils Burri samen met Bruno Dietrich en Christof Jaussi. Kaartjes kosten CHF27 (€21). Op tweede kerstdag vindt in de kerk van Frutigen een concert plaats van de dorpsfanfare; de entree is gratis (vrijwillige donatie).

In [R609R, Gstaad] daarentegen zijn met name liefhebbers van klassieke muziek op hun plek, met op eerste kerstdag 's ochtends een sitarconcert in de kerk van Gsteig (entree op donatiebasis; stukken van o.a. Bach en Haydn) en op tweede kerstdag in de vroege avond een concert van het Orchestra degli Amici in de Mauritiuskirche in Saanen. Kaartjes hiervoor kosten tussen 20 en 70 Zwitserse frank (€15-55). Skiërs die op zoek zijn naar iets informelers en een vleugje regionale atmosfeer kunnen in Hotel-Restaurant Geltenhorn in Lauenen terecht voor een middag Zwiterse (jodel)muziek.

In [R424R, St. Moritz] is er van alles te doen, zodat bezoekers van kerstavond tot en met tweede kerstdag helemaal in de kerststemming blijven. Op kerstavond organiseert Hotel Europa zijn jaarlijkse boswandeling – vergeet niet om een kaars mee te nemen. Iedereen (niet alleen gasten van het hotel) is hierbij van harte welkom. Voel de magie van de Zwiterse winter, met sterren boven je hoofd en krakende sneeuw onder je voeten. De wandeling begint om zes uur 's avonds voor het hotel en duurt anderhalf uur. Na afloop kun je je lekker voor het haardvuur nestelen en bijvoorbeeld gezellig een glaasje glühwein drinken. Kerstmis is officieel begonnen!

De dag daarop kun je op stijlvolle wijze kerst vieren in Hotel Schweizerhof, waar je na aperitief en galadiner kunt genieten van een concert van blues- en jazz-zangeres Othella Dallas met orkest. Een kaartje voor het concert en het diner kost CHF170 (€130); als je alleen naar het concert wilt, kost je dit CHF70 (€54). Een intiemer alternatief is een liederenavond bij het haarvuur met Barbara Baier Folwill in Hotel Europa; de entree hiervoor is gratis.

Actie genoeg op tweede kerstdag: naast het 'gewone' werk op de pistes kun je twee spannende wintersportevenementen bijwonen. In het Curling Center Kulm Park vindt het Coppa Triacca curlingtoernooi plaats – wist je dat St. Moritz na Engeland de eerste plaats in Europa was waar deze sport werd beoefend? Verder houdt de exclusieve St. Moritz Tobogganing Club zijn jaarlijkse Ninio Bibbia Race op de historische Cresta Run. De door deze heren aan het eind van de negentiende eeuw uitgevonden racemethode, waarmee je met je hoofd vooruit naar beneden gaat, is iets dat je gezien moet hebben.

Ook in [R630R, Davos] vindt op tweede kerstdag een curlingwedstrijd plaats, maar voor de UBS Stäfeli Cup kan ieder team zich inschrijven. Op 26 december begint in Davos tevens het Spengler Cup hockeytoernooi en kunnen dus twee spannende hockeywedstrijden bijgewoond worden. Maar naast het toejuichen van topsporters biedt dit skigebied ook genoeg vermaak speciaal voor jou en je gezin, bijvoorbeeld een gezellige bijeenkomst in het bos op kerstavond, waarbij de kerstman in eigen persoon aanwezig is en zowel in het Engels als ook in het Duits een verhaal wordt verteld.

Tot slot: als je van actie houdt en met de kerst op zoek bent naar een adrenalinekick, zou je kunnen overwegen naar [R484R, Verbier] te gaan. De populaire Challenge Philippe Roux, een telemarkrace die daarna tot 27 maart elke zaterdag plaatsvindt, gaat op tweede kerstdag van start bij het stadium van Savoleyres. Iedereen kan hieraan meedoen. De resultaten worden diezelfde dag nog in de middag op het dorpsplein bekend gemaakt.

Meer informatie
Adelboden: Singles party: bel +41 033 673 12 24/e-mail info@desalpes-adelboden.ch; concert op eerste kerstdag (of bel +41 033 673 14 31); fanfare Frutigen op tweede kerstdag: bel +41 079 428 70 82/e-mail klaus.zurbriggen@sunrise.ch
Gstaad: sitarconcert: bel +41 33 748 76 76; Orchestra degli Amici in Saanen (bel voor kaartjes Gstaad Saanenland Tourismus, +41 33 748 81 82); jodelconcert Lauenen: bel +41 033 765 30 22
St. Moritz: fakkeltocht (of bel +41 81 839 55 55); concert en gala in Hotel Schweizerhof (of bel +41 81 837 07 07/email reservation@schweizerhofstmoritz.ch); Coppa Triacca; Nino Bibbia Race
Verbier: Challenge Philippe Roux (of bel +41 27 775 33 63)
Davos: kerstavond in het Rütiwald: bel Hotelier-Verein Klosters op +41 81 423 34 35; UBS Stäfeli Cup; Spengler Cup hockeytoernooi