Twee van de door skiërs van alle niveaus meest gestelde vragen zijn: "Waarvoor gebruik ik mijn skistokken?" en "Waar kijk je naar als je een paar goede skistokken zoekt?" Weliswaar zijn ze handig om de sneeuw mee van je laarzen af te slaan of je hak uit een skibinding mee te halen, maar er moet toch een reden zijn waarom ski-experts bereid zijn meer dan 140 euro aan een paar fijne skistokken uit te geven.

Afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt en van je skiniveau kunnen skistokken ófwel een essentieel onderdeel van je ski-uitrusting zijn, ófwel slechts extra ballast die je van en naar de auto mee moet slepen. Beginnende skiërs geeft het vaak een veilig gevoel om te weten dat ze iets extra's hebben om op te steunen tijdens het skiën en om na een val weer mee overeind te komen.

Maar als je eenmaal een voortgezet niveau hebt bereikt, kunnen skistokken soms meer schaden dan goed doen bij het skiën. Veel skileraren nemen van hun leerlingen de skistokken af tijdens de les zodat ze zich beter kunnen concentreren op wat hun voeten doen, in plaats van erop te letten wat voor bijdrage hun skistokken leveren.

Skistokken heb je in oneindig veel verschillende vormgevingen en materialen, van dik en zwaar tot licht en soepel. Je kunt er van 20 euro voor een paar simpele stokken tot meer dan 140 euro voor prachtexemplaren van grafiet of koolstofvezel aan uitgeven. Als je net hebt leren skiën en nog bezig bent het skiën op de geprepareerde piste onder de knie te krijgen, is zo'n beetje elke simpele stok goed genoeg.

Ga op zoek naar stevige stokken met een steel van aluminium of een ander metaal. Keer de skistok ondersteboven en pak de steel vlak onder de teller vast om vast te stellen of je de juiste maat te pakken hebt. Als de skistok de juiste lengte heeft, maken je bovenarm en onderarm een hoek van negentig graden. Als je stokken te kort zijn, kun je tijdens het skiën niet rechtop staan. Als ze te lang zijn, zorgen ze ervoor dat je op je hielen moet gaan staan en is het moeilijk om te draaien.

Als je eenmaal het beginnersstadium voorbij bent en de zwarte piste en de buckelpiste gaat verkennen, off-piste gaat skiën of wisselende sneeuwcondities gaat trotseren, worden je skistokken je beste vrienden. Bij skiën op voortgezet niveau dienen skistokken als een verlenging voor een beter evenwicht en betere timing. Op dit niveau is het vaak een goed idee om lichtere skistokken van grafiet of koolstofvezel te gebruiken. Met lichtgewicht skistokken kun je makkelijker zwaaien, en ze reageren beter op plotselinge veranderingen van omstandigheden. 

Twee andere belangrijke onderdelen van skistokken zijn de handvatten en de tellers. De meeste handvatten zijn van hard antisliprubber dat is voorgevormd zodat het comfortabel in je hand past. Het bandje zit vast aan de bovenkant van het handvat. De bandjes zijn bedoeld om tijdens het skiën om te doen en bieden extra steun. De bandjes zorgen ervoor dat je je skistokken bij je houdt en dat ze niet per ongeluk achterblijven.

Alhoewel de bandjes bij de meest populaire skistokken aan de handvatten vastzitten, zijn er ook modellen waarbij je je hand makkelijk los kunt maken als de skistok in de sneeuw of in de bomen verstrikt raakt. Hiermee kun je dure en pijnlijke schouderblessures voorkomen. Veel mensen die skistokken gebruiken waarbij je de bandjes niet los kunt maken skiën zonder bandjes als ze door het bos skiën of in de buurt van andere obstakels waar de tellers in vast kunnen komen te zitten.

De meeste kant-en-klare skistokken hebben simpele, ronde tellers die bedoeld zijn voor geprepareerde pistes. Maar als je graag off-piste of in diepe poedersneeuw skiet, is het wellicht zinvol om in een paar grotere tellers te investeren die niet te ver het sneeuwoppervlak ingaan. Skistokken met te kleine tellers hebben de neiging de sneeuw in te boren waardoor je je evenwicht kunt verliezen, of je zwaartepunt te ver naar voren kan te komen liggen.

Ook populair zijn zogenaamde "telescoop" skistokken die je makkelijk kunt aanpassen voor verschillende skiterreinen. Ze zijn ook handig als je je skistokken wilt uitlenen aan iemand die langer is dan jij. Telescoop skistokken zijn populair voor backcountry-skiën of voor bij het wandelen 's zomers. Je kunt de delen van de skistok makkelijk draaien en uittrekken om de skistok tot de gewenste lengte aan te passen. Telescoop skistokken zijn opvouwbaar en kunnen in je koffer gestopt worden als het weer tijd is om naar huis te vliegen.

Skistokken worden te vaak over het hoofd gezien en afgedaan als onbelangrijke onderdelen van je ski-uitrusting. Ze kunnen de situatie aanmerkelijk verbeteren als het gaat om hoe je skiet en wat voor skiterrein je aankunt. Ze zijn een van de goedkoopste, maar ook een van de belangrijkste onderdelen van je ski-uitrusting.