Hoewel in deze categorie de allerbreedste ski's hun plaats hebben en dit vroeger vaak het tweede of derde paar ski's van een fervente skiër was, vind je hier vaak de nieuwste technologieën in terug. Fabrikanten verwerken al hun kennis in deze categorie wat maakt dat je vaak flink wat geld moet neertellen voor een paar pure poederski's. Dat is natuurlijk ook deels te verklaren door het feit dat voornamelijkl erg ervaren en goede skiërs deze poederbakken kopen. En dan kan men het natuurlijk niet maken om mindere kwaliteit of prestaties te verkopen.

'Hoe breder, hoe beter', lijkt het motto van de freeride ski.Maar natuurlijk is breedte en drijfvermogen niet het enige criterium. Je moet er ook goed mee op de kanten kunnen rijden, een stuk ijs mag je niet voor onoverkomelijke problemen stellen en een steile couloir of een run door het bos moeten natuurlijk ook nog mogelijk zijn. Freeride-ski's zijn ontworpen om te presteren in zachte sneeuw, zowel op geprepareerd terrein als off-piste. De breedtes gaan over de 100 mm en allen hebben ze een bepaalde hoeveelheid rocker in de tip voor het drijfvermogen. Een gewichtsreducerende tip is de trend dit seizoen, met design en constructies die zorgen voor een evenwichtige ski. 

Vijftien freeride-ski's in deze test die werd uitgevoerd door de experts van Realskiers.com en gesponsord door MasterFit.

Klik op de naam of afbeelding van de ski om zo de specificaties en reviews van elke ski die we hebben getest, terug te vinden.