Freerideski's zijn de mountainbikes van de pistes. Mountainbikers weten dat het vinden van de juiste benodigdheden zoals kleren, schoenen en jassen voor verschillende weersomstandigheden en temperatuur belangrijk is. Maar niet zo belangrijk als de fiets zelf. Wil je een fatbike of een 29er? Carbon of titanium? De keuze bepaal je aan de hand van je lichaamsbouw, vaardigheid en bankrekening. Hetzelfde geldt voor de skikleding.

Als je de hele berg gebruikt om te skiën, dan kan het zijn dat je moet ploegen door harde sneeuw, soms zijn de pistes een waar slagveld, of als je gelukt hebt, zweef je als een vogeltje door de verse poeder. En dit alles op één en dezelfde dag.

 De eerste eigenschap die deze ski’s moeten hebben om de berg te bedwingen is, dat ze breed genoeg moeten zijn voor de verschillende sneeuwcondities. De breedte varieert tussen de 95 mm en 106 mm. De tweede eigenschap is de constructie. Fabrikanten hebben een techniek ontwikkeld om de ski’s zo licht mogelijk te maken zonder in te boeten aan prestaties.

Sommige ski's zijn gemaakt met strategisch uitgefreesde tips of kernen. Anderen hebben een bewerkte combinatie van hard- en zachthout, carbon of andere materialen zoals vlas of bazalt. Bijna alle modellen hebben een sandwich-constructie met een bepaalde hoeveelheid aan rocker en trillingsabsorberende eigenschappen, bedoeld om het drijfvermogen te verbeteren.

Als je op zoek bent om je allmountain-ski vaardigheden te verbeteren en wilt weten wat de beste deal voor je is? Bekijk hieronder dan de resultaten van onze laatste Allmountain skitest 2016/2017. Voor specificaties of beoordeling klik op de naam van de ski of afbeelding.